İtalyan felsefeci Antonio Negri veda etti!

Türkçeye de çevrilen 'İmparatorluk' ve 'Çokluk' adlı iki başyapıt başta olmak üzere birçok kitaba imza atan İtalyan düşünür ve yüzyılın en önemli siyaset kuramcılarından Antonio Negri, 90 yaşında Paris'te hayatını kaybetti.

Kültür Sanat 18 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

‘İmparatorluk’ ve ‘Çokluk’ adlı iki başyapıt başta olmak üzere birçok kitaba imza atan İtalyan düşünür ve yüzyılın en önemli siyaset kuramcılarından Antonio Negri, 90 yaşında Paris’te hayatını kaybetti. Negri’nin kızı Kızı Anna Negri, haberi Instagram hesabından babasıyla birlikte çekildiği bir fotoğrafı paylaşarak duyurdu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Negri (@annanegri)

Negri’nin kitaplarını Türkçe yayınlayan Otonom Yayıncılık da sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda “Yoldaşımız Antonio Negri’yi bugün kaybettik. Arkasında bıraktığı kavga onurumuzdur. Bu onur ve kavga erdemle taşınacaktır” açıklamasını yaptı.

1 Ağustos 1933 tarihinde İtalya’nın Padua kentinde doğan Negri, 1950’li yılların başında Roman Katolik gençlik hareketi Gioventú Italiana di Azione Cattolica’ya katıldı. 1956 tarihinde İtalyan Sosyalist Partisi üyesi olan Negri, Padua Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okudu. 1967 yılına dek Padua Üniversitesi’nde asistan olarak görev yapan ve aynı yıl Devlet Doktrinleri profesörü olan Negri, 1969 yılında ‘İşçilerin Gücü’ (Potere Operaio) isimli siyasi grubun kurucuları arasındaydı. Negri, 1979’da Aldo Moro’nun Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılıp öldürülmesi sonrasında açılan davada tutuklanmış ve dört buçuk yıl hapiste kalmıştı. Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra İtalya’yı terk eden ve 1997’ye kadar Fransa’da yaşayan Negri, İtalya’ya dönünce tekrar cezaevine girdi.

Negri, özellikle Michael Hardt ile birlikte yazdıkları ve Türkçeye de çevrilen ‘İmparatorluk’, ‘Çokluk’ ve ‘Ortak Zenginlik’ serisi ile 2000’li yılların başlarından itibaren yeni tartışmalar açmıştı. İtalyan filozof, Venedik ve Paris’te yaşıyordu.

Kaptan Holt'a veda: Andre Braugher 61 yaşında hayatını kaybettiKaptan Holt’a veda: Andre Braugher 61 yaşında hayatını kaybetti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler