The Bibi Files: Netanyahu’nun kaldırtmaya çalıştığı belgesel Toronto’da ayakta alkışlandı
Mısır'daki seçimlerde oyların yüzde 89.6'sını alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilen Sisi "Gazze'deki savaş Mısır'ın ulusal güvenliği için tehdittir" dedi.
Mısır Ulusal Seçim Kurulu, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Hazım Bedevi, Sisi’nin 2030’a kadar sürecek yeni dönem için yeniden seçildiği açıkladı.
Sisi’nin oyların yüzde 89.6’sını aldığını kaydeden Bedevi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 44.7 milyon seçmenin oy kullandığını, katılım oranının da yüzde 66.8 olduğunu aktardı. Eski general düşük profilli üç adayı geride bırakırken, ikinci olan aday ise sadece yüzde 4.5 oy alabildi.
Egypt election: President Sisi wins third term https://t.co/GLYx4ILB0b
— BBC News Africa (@BBCAfrica) December 18, 2023
Muhalefetin önde gelen adayı Ahmed Tantavi seçimden aylar önce “kampanyasına yönelik sindirme ve şiddet eylemlerini” gerekçe göstererek adaylıktan çekilmişti. Bu iddia Ulusal Seçim Kurulu tarafından reddedildi.
69 yaşındaki Sisi ilk kez 2014 yılında, İslamcı selefi Muhammed Mursi’nin ordu tarafından devrilmesinden bir yıl sonra cumhurbaşkanı olmuştu. Sisi’nin ikinci dönem için ‘mücadele ettiği’ 2018’deki bir önceki cumhurbaşkanlığı yarışında seçime katılım yüzde 41 olarak gerçekleşmişti.
Mısır’ın bocalayan ekonomisi ve Gazze’deki savaş seçimlerin ana konularıydı. Sisi’nin liderliği altında büyük altyapı projelerine yüklü miktarlarda para harcandı. Yollar genişletildi, üst geçitler inşa edildi ve Kahire yakınlarında milyarlarca dolara mâl olan yeni bir başkent inşa edildi ancak neredeyse hiç yerleşim yok. Eleştirmenler bunun ülkenin ekonomik kaynaklarının çoğunu tükettiğini ve ekonomiyi felce uğratan benzeri görülmemiş düzeyde borç yarattığını söylüyor.
Seçimi kazanan Sisi, Mısır halkını seçime katılımlarından dolayı takdir etti ve sözü Gazze Şeridi’ndeki savaşa getirdi. Mısır’ın ulusal güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi ve “bu savaşı durdurmak için tüm çabaları seferber etmeleri gerektiğini” belirtti.
2030’a kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek olan Sisi, Gazze’deki savaşın Mısır’ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu vurguladı. Savaşın yeni görev süresindeki zorlukların başında geldiğini söyleyen Sisi şöyle konuştu:
“Bu zorlukların başında doğu sınırımızda (Gazze) devam eden savaş geliyor. Özelde Mısır’ın ulusal güvenliğine, genelde ise Filistin davasına tehdit oluşturması sebebiyle bu savaşın sürdürülmesini önlemek için tüm çabalarımızı seferber etmemiz gerekiyor.”
Mısır Cumhurbaşkanı halkın sadece başkan seçmek için değil Gazze’ye yönelik sürdürülen “insanlık dışı savaşı reddetmenin ifadesi olarak da oy verdiğini” söyledi.
Sisi 21 Nisan’da ülkede siyasi diyalog başlatma niyetinde olduğunu söylemiş, ardından 24 Nisan’da Af Komitesi aktif hale getirilmiş ve ilan ettiği ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki tüm kesimleri kapsayan ulusal diyalog sürecinin ilk toplantısı 5 Temmuz’da Kahire’de yapılmıştı.
Mısır’da 23 Nisan 2019’da düzenlenen referandumla Anayasada değişiklik yapılarak Sisi’nin 2030’a kadar görevde kalmasının yolu açılmış ve Senato’nun kurulması kararlaştırılmıştı.
Geçtiğimiz dokuz ay içinde Mısır Lirası ABD doları karşısında yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Mısır ekonomisinin büyük ölçüde ithalata bağımlı olması nedeniyle temel malların fiyatları birçok hanenin ulaşamayacağı kadar yükseldi ve döviz için bir karaborsa gelişti. Resmi rakamlar Mısır’ın 100 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor.
Mısırlı muhalif gruplar, muhalefete yönelik sürekli baskılar nedeniyle etkin bir şekilde faaliyet gösteremediklerinden yakınıyor. İnsan hakları savunucuları da sıkı güvenlik kısıtlamalarından şikayetçi. İddia edilen ihlalleri belgelemenin giderek zorlaştığını söylüyorlar. Mısırlı yetkililer ise iddiaları reddediyor.