Konser Kurdu Yılbaşı Özel

Viyana Filarmoni, Berlin Filarmoni, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve daha nicesi. Her yıl merakla beklenen Yeni Yıl Konserleri'ni, Konser Kurdu sizin için derledi. İşte İstanbul'dan Londra'ya, Viyana'dan Ankara'ya konser programı.

Kültür Sanat 22 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

2023’e veda etmeye az kalmışken bu yılbaşı için planlar da tamamlanmak üzere. Hal böyleyken Konser Kurdu olarak ele atıp seçim konusunda yardımcı olmaya karar verdik. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında artık gelenekselleştiği üzere uzun süredir Yılbaşı konserlerinde bu yıl da önemli şefler ve yıldız solistler sahnede olacak. 2023’ün son 10 günü ve 2024’ün ilk haftası arasındaki dönemde gerçekleşen bu konserlere göz atalım. İlk durağımız İstanbul.

Yılbaşı konseri konseptinde arya ve valsler kadar Fındıkkıran Balesi de ilgi görüyor. 27 Aralık’ta Çaykovski’nin ölümsüz eseri İstanbul Devlet Opera Balesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. 29 Aralık akşamı yine Atatürk Kültür Merkezi’nde bu kez İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sahnede olacak. Şef Howard Griffiths yönetimindeki orkestra dünya çapında tanınırlığa sahip trompetçi Lucienne Renaudin Vary’ye eşlik edecek. Konserde Leonard Bernstein, Maurice Ravel ve Piazzolla gibi bestecilerin eserleri seslendirilecek.

‘Fındıkkıran’ın ardndan hız kesmeyen İstanbul Devlet Opera Balesi 29 ve 30 Aralık 2023 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde; 2 Ocak 2024 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Sahnesi’nde Gala Konseri ile yılbaşı heycanını sahneye taşıyacak. İbrahim Yazıcı’nın yöneteceği orkestra Rossini, Dvorak, Bizet ve Offenbach gibi bestecilerin eserlerini seslendirecek. Türkiye’nin en önemli klasik müzik topluluklarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ise 11 Ocak’ta Zorlu PSM’de şef Carlo Tenan yönetiminde sahnede olacak. Bu özel konserde orkestra, soprano Nino Machaidze ve tenor Jonathan Tetelman’a eşlik edecek. Konserde ağırlıklı olarak Puccini ve Verdi’nin sevilen operalarından aryalar seslendirilecek.

Gelelim başkent Ankara’ya. Dünyanın süreklilik bakımından en eski klasik müzik topluluklarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Rengim Gökmen yönetiminde CSO Ada Ankara’da 28 ve 29 Aralık akşamları Yılbaşı Konseri ile müzikseverlerin karşısında olacak. Bu özel performansta CSO, Medias Brass Quintet’e eşlik edecek. Konser daha sonra TRT 2’de de yayınlanacak. 30 Aralık akşamı ise yine CSO Ada Ankara’da Allessandro Cedrone yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosu, ‘Dünyadan Halk Şarkıları’ konseptiyle yeni yılı karşılamaya hazırlanıyor.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası 28 Aralık akşamı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konserinde caz konseptli bir programla izleyicinin karşısına çıkıyor. Piyanist Kerem Görsev, saksafonda Engin Recepoğulları, Kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda da Ferit Odman bu özel gecede sahnede olacak. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ise Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 29 Aralık akşamı gerçekleşecek konserde Tulio, China Moses, Ercüment Orkut, Tolga Bilgin, Mauro Battisti ve Mehmet İkiz’e eşlik edecek. Rotamızı Adana’ya çevirdiğimizde iste Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, 27 Aralık akşamı, vals ve polkalardan oluşan bir repertuvarla Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu’nda.

Şimdi sırada pek çoğumuzun sadece ekranları başından izleyebileceğimiz performanslara. Kuşkusuz bunların içinde en önemlisi Viyana Filarmoni Orkestrası’nın her yıl 1 Ocak’ta verdiği konser. Biletleri bir yıl önceden tükenen bu prestijli etkinlikte tarihi orkestrasıyı Alman şef Christian Thielemann yönetecek. Viyana’daki ünlü Muzikverein’daki performans her yıl olduğu gibi yine TRT2 ekranlarından canlı yayınlanacak. Türkiye saati ile 13.00’te başlayacak etkinlikte gelenekselleştiği üzere ağırlıklı olarak Strauss ailesinin valslerine yer verilecek. Bilet fiyatlarnın 6 bin euroyu bulduğu etkinliğin geçen yılki edisyonunu Franz Welser-Möst yönetmişti.

Viyana Filarmoni Orkestrası’nın en büyük rakibi olarak gösterilen Berlin Filarmoni Orkestrası, üç akşam üst üste Yılbaşı Konseri’ne imza atacak. Kirill Petrenko yönetimindeki orkestra, 29, 30 ve 31 Aralık akşamları Berlin’deki görkemli binalarında müzikseverlerle buluşacak. Türkiye saatiyle 20.00’de başlayacak konser TRT2’de ekranlara gelecek. Rotamızı Londra’ya çevirdiğimizde ise Royal Albert Hall’da Kraliyet Filarmoni Orkestrası 21-224 Aralık tarihleri arasında konser verecek.

Yılbaşı klasiği Fındıkkıran balesi ilk kez yeni AKM'deYılbaşı klasiği Fındıkkıran balesi ilk kez yeni AKM’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.