Prag’da üniversite katliamı: Öğrenci 14 kişiyi öldürdü

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ın merkezindeki Karls Üniversitesinin Felsefe Fakültesine düzenlenen silahlı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti, 10'u ağır 25 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıyı okulun öğrencisi gerçekleştirmiş.

Dünya 22 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

ABD’de sık gündeme gelen okullarda toplu öldürme olaylarının benzeri Çekya’da yaşandı. Çek Cumhuriyeti tarihindeki en büyük kitlesel katliam olarak kayıtlara geçen olayda 14 kişi öldürüldü, 10’u ağır olmak üzere 25 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirenin ise Prag Charles Üniversitesi’nden bir öğrenci olduğu öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin babası da aynı günün daha erken saatlerinde ölü bulundu.

Şehrin emniyet müdürü Martin Vondrasek, dün akşam düzenlediği basın toplantısında ölü sayısının daha da artabileceğini söyledi ve silahlı saldırının yurt dışındaki benzer katliamlardan esinlenilerek gerçekleştirilen “önceden planlanmış şiddetli bir saldırı” olduğunu sözlerine ekledi.

Çek İçişleri Bakanı Vit Rakusan, üniversitenin Sanat Fakültesi’nin binasında yaşanan katliamın “uluslararası terörizmle bağlantısı olup olmadığına” dair henüz ellerinde bir kanıt olmadığını söyledi.

Prag Belediye Başkanı Bohuslav Svoboda, Çek televizyonuna açıklamasında, “Her zaman silahlı saldırıların bizi ilgilendirmeyen bir şey olduğunu düşündük. Ne yazık ki artık dünyamız değişiyor ve bireysel tetikçi sorunu burada da ortaya çıkmaya başladı” diyor.

Fotoğraftaki silahlı kişinin saldırgan olduğu iddia ediliyor.

Öğrencinin babasının cesedine Prag’ın batısındaki Hostoun’daki evlerinde öğlen saatlerinde bulunmuş. Polis, ismi açıklanmayan saldırgan öğrencinin normal şartlarda saat 14’te üniversitede bir derse katılacağını tespit etti. Ne var ki çatışmalar sonucunda gencin ölü bedenine ulaşıldı. Şüphelinin ağır yara aldığı ancak kendi kendini mi öldürdüğü yoksa polis ateşi sonucu mu öldüğü henüz belli değil.

Saldırgan ile polis arasında Prag’ın merkezindeki 14’üncü yüzyıldan kalma Charles Köprüsü gibi turistik yerlerin yakınındaki Jan Palach Meydanı’nda çatışma yaşandı. Öğretmen ve öğrencilere e-posta yoluyla gönderilen mesajda çatışma sona erene kadar güvenli bir yere saklanmaları talimatı verildi.

Öğrencilerden bazıları arkasına bir şeyler koyarak kapattıkları kapıların fotoğrafını paylaşarak, “Şu anda Prag’daki sınıfımda mahsur kalmış durumdayım. Saldırgan öldü ama biz tahliye edilmeyi bekliyoruz. Buradan canlı ayrılmak için dua ediyoruz” gibi mesajlar yazdı.

Ülkenin Başbakanı Petr Fiala, üniversitede yaşanan saldırı nedeniyle ülkenin doğusuna yapacağı geziyi iptal ederek Prag’a geri döndü. Avrupalı liderler ise taziyelerini iletti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bugün Prag’da çok sayıda kişinin hayatına mal olan silahlı saldırının manasız şiddeti karşısında şok olduk. Sizinle dayanışıyor ve acınızı paylaşıyoruz” dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte aklının “silahlı saldırıya kurban gidenler ve yakınlarıyla” olduğunu söylerken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Charles Üniversitesi’nde meydana gelen menfur silahlı saldırı karşısında derin bir şok yaşadığını” söyledi.

Dünya o anları konuşuyor: Ukrayna'da köy meclisine el bombalı saldırıDünya o anları konuşuyor: Ukrayna’da köy meclisine el bombalı saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.