İsrail’den Suriye’ye hava saldırısı: İran Devrim Muhafızları komutanı öldü

İran Devrim Muhafızları'nın Suriye’deki komutanlarından Razi Musevi İsrail’in Şam yakınlarına düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıya İran ve Filistinli İslami Cihad'dan tepki geldi, İsrail tarafı ise sessiz kaldı.

Dünya 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyine hava saldırısı düzenledi. / Fotoğraf: AA

Gazze’deki işgal harekatıyla 20 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail ara sıra Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlediği hava saldırılarına bir yenisini ekledi. Reuters haber ajansının aktardığına göre üç güvenlik kaynağı ve İran devlet medyası İsrail’in pazartesi günü Suriye başkenti Şam’ın dışına düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları’ndan üst düzey bir komutanın öldüğünü duyurdu.

Kaynaklar Seyyid Razi Musevi adlı danışmanın Suriye ile İran arasındaki askeri ittifakın koordinasyonundan sorumlu olduğunu söyledi. İran devlet televizyonu normal haber yayınını keserek Musevi’nin öldürüldüğünü duyurdu ve komutanı “Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki en kıdemli danışmanlarından biri” olarak tanımladı. Haberde 2020’de Irak’ta bir ABD insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürülen Muhafızların elit Kudüs Gücü’nün başı Kasım Süleymani’ye “eşlik edenler arasında” olduğu belirtildi.

Reisi: Bedelini ödeyecekler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Musevi suikastının “İsrail’in zayıflığını gösterdiğini” söyledi.

İran medyasının aktardığına göre Reisi “Bu eylem Siyonist rejimin bölgedeki hayal kırıklığının ve zayıflığının bir işaretidir. Bunun bedelini kesinlikle ödeyecekler” dedi.

Devrim Muhafızları: Cezasını çekecekler

Suikastın ardından Devrim Muhafızları’ndan da açıklama geldi. Yapılan açıklamada İsrail’in tuğgeneral rütbesine sahip olan Musevi’yi öldürmenin cezasını çekeceği söylendi.

Ordunun devlet televizyonunda okunan açıklamasında “Şüphesiz gaspçı ve vahşi Siyonist rejim bu suçun bedelini ödeyecektir” dendi.

İslami Cihad: Korkakça bir eylem

Filistin İslami Cihad grubu ise Musevi’nin öldürülmesini “korkakça bir eylem” olarak niteledi ve saldırıyı kınadı.

Örgütün açıklamasında Musevi’nin bölgedeki direnişin yanı sıra Filistin halkı ve davasının desteklenmesinde “hayati bir rol” oynadığı belirtildi.

İsrail ordusundan ise konuyla ilgili açıklama gelmedi.

İsrail 2011 yılında Suriye’de patlak veren iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen Tahran’ın etkisinin arttığı Suriye’de İran’la bağlantılı olarak tanımladığı hedeflere yıllardır saldırılar düzenliyor.

Bu ayın başlarında İran, İsrail saldırılarının Suriye’de askeri danışman olarak görev yapan iki Devrim Muhafızları üyesini ölümüne yol açtığını duyurmuştu.

Tahran Suriye’deki çatışmalarda hükümeti desteklemeleri için Irak, Afganistan ve Pakistan’dan binlerce Şii milis savaşçının eğitilmesi ve örgütlenmesine yardımcı olmak üzere yüzlerce Devrim Muhafızları üyesini “danışman” olarak bölgeye gönderdi. Lübnan Hizbullahı’ndan savaşçıların da Suriye’de İranlı komutanlarla yakın işbirliği içinde çalıştığı biliniyor.

İsrail savaşta üçüncü aşamaya geçmeye hazırlanıyorİsrail savaşta üçüncü aşamaya geçmeye hazırlanıyor

Mısır'ın üç aşamalı esir takası teklifine Hamas karşı, İsrail sessizMısır’ın üç aşamalı esir takası teklifine Hamas karşı, İsrail sessiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.