‘Kızıl Goncalar’a bu kez çekim engeli: Set bakanlık talimatıyla durdu

İsmailağa Cemaati'nin hedef göstermesinden sonra RTÜK'ün inceleme başlattığı Fox TV'de yayımlanan 'Kızıl Goncalar'ın çekimini engelleme yönelik son hamle Aile Bakanlığı'ndan geldi. Çekim mekanındaki izin iptal olunca set durdu.

Kültür Sanat 26 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
'Kızıl Goncalar' pazartesi akşamları Fox TV'de.

Geçen hafta yayın hayatına başlayan ‘Kızıl Goncalar’ dizisi İsmailağa Cemaati’nin hedef göstermesi üzerine RTÜK tarafından incelemeye alınmıştı. Bu haber sonrasındaysa dizinin İstanbul-Şişli’deki tanıtım afişlerine boyalı saldırı düzenlenmişti. Dün itibarıyla da dizinin çekimini engellemeye yönelik hamleler başladı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü kamu baskısı ve RTÜK incelemesini gerekçe göstererek iki mekân için verdiği izni iptal etti.

Aile Bakanlığı’ndan direkt talimat: Çekim iznini iptal edin

Dizi ekibi çekim için dün sabah İstanbul Okmeydanı’ndaki Darülaceze’nin kapısındaydı. Ancak ekip Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Darülaceze’deki çekim iznini iptal ettiğini öğrendi. Dizide Özcan Deniz’in canlandırdığı Doktor Levent’in çalıştığı hastane olarak Darülaceze set olarak kullanılıyordu. Dün çekimler yapılamayınca set ikinci kez durdurulmuş oldu, yapım ekibi yeni çekim mekânları aramaya başladı. 

FOX TV önünde ‘Masum zihinleri bulandırma’ eylemi

Diziye yönelik baskılar bununla da sınırlı değil. Sette bunlar yaşanırken İstanbul Zeytinburnu’ndaki Fox TV önünde de protesto vardı. Manevi, İlkeli, Liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Mil- Diyanet Sen) üyeleri  “İslamiyet kırmızı çizgimizdir”, “Kendine gel FOX TV” ve “Masum zihinleri bulandırma” dövizleri taşıyarak dizinin senaryosunun değişmesini talep etti.

Özgü Namal ve Özcan Deniz ‘Kızıl Goncalar’ın başrollerini paylaşıyor.

Gold Film: Maksatlı yorumların takdirini değerli izleyicilerimize bırakıyoruz

Özgü Namal’ın 10 yıl aradan sonra kamera karşısına geçtiği dizi doktor Levent (Özcan Deniz) ile bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in (Özgü Namal) çocukları üzerinden kaderlerinin kesişmesi hikâyesini anlatıyor.  Sosyal medyada da günün en çok konuşulan başlıkları arasına girmeyi başaran dizinin ilk bölümünün ardından İsmailağa Cemaati dizinin yayından kaldırılması için kampanya başlatmıştı.

Gerekçeleri ‘Kızıl Goncalar’ın “Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini yıpratmaya yönelik bir yapıt” olduğu iddiasıydı. Başlatılan kampanya sonrasında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Twitter/X hesabından “FOX TV’de yayına giren son diziye ilişkin çağrı merkezimiz aracılığı ile vatandaşlarımızın şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmaktadır. Tüm şikayetler söz konusu yayın kuruluşunun denetimi ile sorumlu üst kurul uzmanlarımız tarafından incelenmektedir” açıklaması yapmıştı.

Yaşanan gelişmeler sonrasında Gold Film de “Kızıl Goncalar isimli dizi filmimize ilişkin olarak birkaç gündür kamuoyunda paylaşılan bazı haksız ve gerçeklerle örtüşmeyen eleştiriler üzerine açık ve net şekilde belirtmek isteriz ki, aktardığımız hikayenin hiçbir gerçek kurum, kuruluş ya da kişiyle bir ilgisi yoktur. Toplumun hiçbir kesimini hedef göstermek ya da hiçbir inanç ve değeri kötülemek gibi bir amacımız söz konusu değildir.

Dizi topluma ayna tutmak için kurgulandı

Tüm dizilerde olduğu gibi Kızıl Goncalar’da da hayatın içinde var olan doğru ve yanlış, iyi ya da kötü olma halleri, bir kesime ya da gruba değil, dizilerdeki karakterlere atfedilerek anlatılmaktadır. Hikayemizde bir yandan toplumun farklı kesimlerinden kendi değer yargılarını suistimal eden kişilerin yıkıcı etkilerini gösterirken, diğer yandan da farklı dünya görüşleri olan insanların hayatın içinde iyi niyetlerle nasıl ortak bir dil bulabildiklerini resmetmeyi amaçladık. Dizimiz, bu toplumun tüm farklılıklarıyla bir arada yaşamayı başaran kesime bir ayna tutması için kurgulandı.

Kızıl Goncalar’ın kurgu bir hikaye olduğunu, ne bir belgesel ne de bir haber dosyası olmadığını akılda tutan, adil eleştirilerin konusu olmak isteriz. Beğenileri ve eleştirileri dikkate alarak saygıyla izliyor ve maksatlı yorumların takdirini ise değerli izleyicilerimize bırakıyoruz” açıklaması yapmıştı.

İkinci bölüm bu akşam

İnanç ve fikir ayrılıklarına rağmen evlat söz konusu olduğunda anneliğin ve babalığın birleştirici gücünün altını çizen dizinin oyuncu kadrosunda Namal ve Deniz’in yanı sıra Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Hazal Türesan, Mert Turak, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Tuğrul Tülek, Yakup Turgut, Sitare Akbaş, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Tuana Gizem Uzunlar yer alıyor. Dizinin ikinci bölümü bu akşam Fox TV’de ekrana gelecek.

İsmailağa Cemaati kampanyasına RTÜK'ten hızlı refleks: 'Kızıl Goncalar'a inceleme başlatıldıİsmailağa Cemaati kampanyasına RTÜK’ten hızlı refleks: ‘Kızıl Goncalar’a inceleme başlatıldı

Dizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Faniler sarmış dört bir yanıDizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Faniler sarmış dört bir yanı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.