Kadın cinayetinde emsal karar: Kanundaki en ağır cezaya çarptırıldılar

Annesini öldüren 15 yaşındaki çocuk ile onu azmettiren babası kanunda verilebilecek en ağır cezaya çarptırıldı. Çocuğa 38 yıl, babasına ağırlaştırılmış müebbet cezası içeren karar için Kadın Platformu avukatları "umarız emsal olur" dedi.

Gündem 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Saldırıda kendisi de yaralanan Cennet Boz kısının fotoğrafıyla görünüyor.

Kadın cinayetleri önlenemiyor. Cünkü failler çoğu kez hafifletici sebepler uyduruyor veya mahkemeler takım elbise giymeyi duruşmada iyi hal diye tanımlıyor. Haliyle birkaç yıl hapis yatıp ardından açık cezaevine geçen, olmadı ilk afta salıverilen failler elini kolunu sallayarak aramızda dolaşmaya devam ediyor.

Ama bu kez öyle olmadı. Eskişehir’deki bir kadın cinayeti davasında mahkeme fail oğul ile azmettirici babaya olabilecek en ağır cezayı verdi.

Annesini pompalı tüfekle öldürmüştü

42 yaşındaki Serap Bor annesi ve komşularıyla geçen yıl 19 Mayıs’ta Eskişehir Tepebaşı ilçesi Fevziçakmak Mahallesi’ndeki evde ekmek pişiriyordu. Eve boşandığı eşiyle yaşayan 15 yaşındaki oğlu geldi. Yanında  bulunan pompalı tüfekle art arda ateş eden çocuk annesini öldürüp anneannesini ve komşularını yaraladıktan sonra kaçtı. Polis 15 yaşındaki çocuk ile babası Erkan A.’yı yakalayarak gözaltına alındı. Baba-oğul tutuklandı.

Karar duruşması yapıldı

Cinayetle ilgili Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede çocuk hakkında ‘üst soydan akrabayı töre saiki ile tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, olay tarihinde 15 yaşını tamamlamadığı için 12 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Öldürdüğü annesinin üç komşusunu da pompalı tüfekle yaraladığı gerekçesiyle 24 yıla kadar hapsi talep edildi. Baba Erkan A. hakkında istenen ceza ise ‘üst soydan akrabayı töre saiki ile tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme’ suçuyla ağırlaştırılmış müebbet hapisti.

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi son duruşmada davayı karara bağlandı. Duruşmaya tutuklu sanık İ.A. cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada çocuğunu azmettirmekle suçlanan baba Erkan A. ile öldürülen Serap Bor’un avukatları da hazır bulundu.

En ağır cezayı aldılar

Kapalı görülen duruşmada Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti çocuğa ‘üstsoydan akrabayı kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Ancak yaşı küçük olduğu için cezası 15 yıla düşürüldü. Çocuk anneannesi Cennet Bor ve üç komşusunu da yaraladığı gerekçesiyle ayrıca 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Böylece iki ayrı suçtan toplam 38 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Baba Erkan A. ise olayın azmettiricisi olduğu gerekçesiyle mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

‘Serbest bırakılmalarından korkuyordum’

Kentteki kadın platformu üyeleri Adliye Sarayı önünde Serap Bor’un ailesine destek için toplandı. Platform üyeleri kadın cinayetlerine dikkat çekerken Serap Bor’un annesi Cennet Bor karardan sonra gözyaşlarına boğuldu. Öldürülen kızının artık rahat uyuyacağını söyleyen Cennet Bor “Rahat uyuyacak, Allah hepinizden razı olsun. Yavrum rahatça yatacak mezarında. Korkmuştum serbest bırakacaklar diye. İnşallah bırakmazlar demiştim. Başka bir şey diyemiyorum. Ama yavrum rahat edecek” dedi.

‘Karar emsal olmalı’

Avukat Benian Döndar da sanıkların alabileceği en ağır cezalara çarptırıldığını belirterek “Kanunda verilebilecek en ağır ceza verildi. Hem çocuk hem de azmettirici olduğu iddia edilen baba hakkında. Umarım bu karar emsal olur diğer bütün kadın cinayetleri için. Bir annenin sonuçta içi yanıyor. Yani biraz olsun o soğudu bugün. Emsal bir karar olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Bir kadın cinayeti daha: Katil kocanın bahanesi kıskançlıkBir kadın cinayeti daha: Katil kocanın bahanesi kıskançlık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.