Fragmanlı Vizyon Raporu: Skandallar, sokaklar ve mutluluklar

Yılın son haftasında vizyon menüsünde yedi film var. Birçok seçkide yılın en iyileri arasında gösterilen 'Bir Skandalın Peşinde' haftanın iddialısı. Luc Besson'un Joker'in kardeşi kıvamındaki 'Dogman', çift komedisi 'Mutluyuz' ise öne çıkanlardan.

29 Aralık 2023

YILLAR SONRA ELİNDE NE VAR?

BİR SKANDALIN PEŞİNDE / MAY DECEMBER

Yılın en iyi filmler listelerinin bazılarında ilk sırada yer aldı bazılarındaysa ilk 10’daydı. ‘Carol’, ‘Cennetten Çok Uzakta’, ‘Beni Orada Arama’ gibi filmleriyle tanınan yönetmen Todd Haynes’in son şahikası ‘Bir Skandalın Peşinde’. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan başrolde Julianne Moore ile Natalie Portman’ın oynadığı film gerçek bir hikayeye dayanıyor.

ABD’de 1996’da evli bir öğretmen kendisinden çok küçük öğrencisine tecavüz etmiş fakat hapishanede öğrencisinin çocuğunu doğurmuş, cezası bitince de öğrencisiyle evlenmişti. İşte film bu yıllara yayılan istismardan ilham alıyor. Bu olayın filminin çekilmesi söz konusu olunca öğretmeni canlandıracak Elizabeth, istismarcı Gracie’nin kapısını çalıyor. Tabii ki eski defterler açılıyor. Elizabeth’in soruları Gracie ile eşinin ilişkilerine yeniden bakmalarına neden olduğu gibi aslında ABD toplumunun skandallarla olan ilişkisinin de kapısını aralıyor. Empire dergisine göre ‘Bir Skandalın Peşinde’ acı verici bir film. Observer ise “Ahlaki cesaretiyle sizi kıvrandıracak ama bu cesur drama için buna değer” değerlendirmesini yapıyor. Yani seyirci için kayıtsız kalınamayacak bir sınav filmi ‘Bir Skandalın Peşinde’…

JOKER’İN SANKİ KARDEŞİ

DOGMAN

Luc Besson deyince akla seyirlik keyfi yüksek filmler gelir akla. ‘Sevginin Gücü’, ‘Beşinci Element’ gibi… Lakin ‘Dogman’ hiç de yönetmenin alışılagelmiş tarzında bir film değil. Daha sert ve karanlık. Ama iyi ki de yapmış!

Küçükken babası tarafından bolca şiddete maruz kalan ve köpeklerin arasına atılan Douglas’ın karanlık hikayesi denilebilir film için. Karanlık derken tüm yaşadıkları sonucu Douglas için toplumsal kurallar, cinsiyet sınırlamalarının bir önemi kalmıyor, o kural koyucu oluyor adeta ve tabii ki köpekler en sevdiği dostları olarak ona yardımcı oluyor. Birkaç yıl önce ortalığı kasıp kavuran ‘Joker’in akrabası denilebilecek bir film var karşımızda…

SÖYLE SÖYLE HADİ SÖYLE

MUTLUYUZ

1 Ocak’ta şöyle eğlenceli bir komedi filmine gitmek has sinemaseverler için bir gelenektir. Her yıl da yeni yıl haftasında bir komedi bulunur vizyon menüsünde. İbrahim Büyükak’ın yazıp yönettiği ‘Mutluyuz’ bu yılın 1 Ocak filmi denilebilir.

Egendim Aslı ile Ferhat yakın arkadaştır ve ikisi de sevgilileri tarafından terk edilince birbirlerine sığınırlar ve evlenirler. Lakin evliliklerinde üçüncü yılı devirince ilişkileri teklemeye başlar. Ferhat da çareyi Aslı ile birlikte çift terapisinin yapıldığı otele gitmekte bulur. Büyükak’ın Yasemin Sakallıoğlu ile başrolde oynadığı ‘Mutluluk’ anlayacağız üzere bir çift komedisi…

20 YIL OLDU AŞKA DEVAM!

AŞK HER YERDE / LOVE ACTUALLY

2003 yapımı olsa da bizde 24 Ocak 2004’te vizyona girmişti. Eğlenceli sevgi dolu bir film olarak değerlendirilmişti. Lakin çok da göklere çıkarılmamıştı. Ama film zaman içerisinde bir fenomene dönüştü.  Richard Curtis klasiğinin 20. yılında yenilenmiş kopyasıyla yeniden vizyonda. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğim 1 Ocak filmleri konusunda için ideal bir seçim olabilir.

Herhalde izlemeyen yoktur diye düşünüyorum. Çünkü bir klasik ama izlememiş olanlar için farklı meslek gruplarından (biri de başbakan) insanların Noel öncesinde yaşadıklarını anlatan, biraz da insanın insana ihtiyacı vardır dedirten, kötülücüllüğün her tarafımızı sardığı şu zaman içinse ilaç gibi bir film. Ki kadrosu da mükemmel: Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Hugh Grant, Liam Neeson, Keira Knightley, Rowan Atkinson, Chiwetel Ejiofor, Billy Bob Thornton, Martin Freeman…

BİR TAYFA GERÇEĞİ

RAFADAN TAYFA 4: HAYRİMATÖR

Rafadan Tayfa gerçeğinin pek farkında mı insanlar emin değilim, çünkü serinin üçüncü filmi ‘Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa’ 2023’ün en çok izlenen filmi oldu. TRT’nin çocuklara yönelik çizgi dizilerinden biriyken bile yoğun ilgi görüyordu. İlk sinema macerası ‘Rafadan Tayfa Dehliz Macerası’ 1.8, ikinci film ‘Rafadan Tayfa Göbeklitepe’ ise 3.4 milyon seyirci tarafından izlenmişti. Üçüncü film belki daha az izlendi (2.8 milyon) ama 2023’ün en çok izlenen yapımı oldu. 

Gördüğü ilgi üzerine yıl bitmeden dördüncü film ‘Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör’ karşımızda. Galasına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığını hatırlatayım yani TRT’nin dışında hükümet de önemsiyor bu filmi. İstanbul’da bir mahallede bir grup çocuğun yaşadıkları üzerine kurulu maceralar.

Yeni filmde uzaya çıkan en genç insan olan Hayri, oldukça meşhur olmuş; üstün zekâlı öğrencilerin alındığı bir bilim teknik okuluna kabul edilmiştir. Artık mahallede çok az vakit geçiriyor, vaktinin çoğunu kendi tabiri ile “Yüz Yılın İcadı” olan dev robot Hayrimatör’e harcıyordur.  Hayri, bir mühendislik harikası olarak tasarladığı halde Hayrimatör’ü çalıştıracak güç kaynağını bir türlü elde edememiştir. Hayri, uzaylı kahramanımız Zobi’nin desteğiyle Hayrimatör’ü çalıştırmayı başarır; ancak kötüler icadın peşine düşer. İsmail Fidan imzalı filmin yine çok izlenmesi bekleniyor.

BAŞKASI OLMA KENDİNDEN OL!

İÇİMDEKİ ŞEYTAN / IT LIVES INSIDE

Bishal Dutta’nın yönettiği filmi haftanın korku gerilim filmlerinden biri… Başrolde Megan Suri, Neeru Bajwa, Mohana Krishnan var. Beyazların dünyasında kabul görmek isteyen ve bu nedenle etnik kimliğini reddeden Sam’in hikayesi anlatılan. Yakın arkadaşına bir kötü ruh musallat olunca Sam de reddettiği kendi kimliğini ve köklerinde çareyi arıyor. ‘İçimdeki Şeytan’ın birkaç yıl önce epey ses getiren ‘Kapan /Get Out’ filminin yapımcıları tarafından finanse edildiğini de hatırlayalım.

KORKUNÇ RÜYALAR GÖRÜYORUM!

KARANLIK RUHLAR / BED REST

Haftanın ikinci korku gerilim filmi ‘Karanlık Ruhlar’da hamileliğinin son aylarını istirahatla geçirmek zorunda olan Julie’nin başına gelenleri izliyoruz. Kocasıyla sakin bir eve taşınan Julie’ne birtakım güçler musallat oluyor ve gerilim başlıyor.

Lori Evans Taylor’ın yönettiği Melissa Barrera, Guy Burnet, Edie Inksetter’ın rola aldığı film, bizim yerli işi korku gerilim filmleriyle kıyaslandığında sinematografik açıdan başarılı ama genel olarak düşünüldüğünde vasat bir yapım denilebilir. Lakin türü sevenlere diyecek bir şeyimiz yok elbet.

Fragmanlı Vizyon Raporu: Ferrari yola düşer, Aquaman mücadele eder!Fragmanlı Vizyon Raporu: Ferrari yola düşer, Aquaman mücadele eder!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.