İkinci Dünya Savaşı sonrası bir ilk: Avusturya’da ‘Naziler’ iktidara yürüyor
31 Mart'taki yerel seçimler için YSK takvimini belirledi. Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durduruldu.
Türkiye uzun süre odaklandığı genel seçimleri geride bıraktı, şimdi sırada yerel seçimler var. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere kısa süre kala partiler adaylarını belirlemeye başladı, gözler özellikle İstanbul ve Ankara’daki maratonda. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da seçim sürecini başlattı. Seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar olan süreçteki iş ve işlemler YSK tarafından ilan edilen seçim takvimine göre yürütülecek.
Takvime göre seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS’ten veri alımı ve güncelleme durduruldu. Muhtarlık bölgesi askı listelerin dökümüne ise 2 Ocak’ta başlanacak ve aynı gün seçime girebilecek siyasi partiler de ilan edilecek. Siyasi partilerden hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ye bildirmeleri 3 Ocak’ta istenecek, 4 Ocak’ta muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için başvurular da başlayacak.
Seçim takviminin diğer aşamaları şöyle:
10 Ocak – Partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek.
17 Ocak – Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Buna ilişkin itirazlar sona erecek. Bu tarih, bina bazında seçmen kayıtlarının, YSK ve e-Devlet Kapısı’ndan sorgulanmasının son günü. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin başvurularının son günü.
27 Ocak – Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.
31 Ocak -Siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü.
7 Şubat – Seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.
11 Şubat – Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.
20 Şubat – Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek saat 17.00’ye kadar teslim edecek. Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00’ye kadar başvuru yapacak.
22 Şubat – Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.
23 Şubat – Geçici aday listeleri ilan edilecek.
29 Şubat – Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
3 Mart – Kesin aday listeleri ilan edilecek.
4 Mart – Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.
21 Mart – Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.
24 Mart – Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
30 Mart – Seçim propagandasının sonu.
31 Mart – Oy verme günü.