Fragmanlı Vizyon Raporu: Atatürk’le ikinci randevu

'Atatürk' filminin ikincisi yeni yılın ilk haftasında vizyonda. Yedi filmlik haftanın da öne çıkan yapımı. Yerel seçim heyecanı siyasetten önce 'Başkan' filmiyle sinemada başladı. Ödüllü film 'Kör Noktada' ise haftanın bir başka seçeneği.

5 Ocak 2024

KURTARILACAK BİR VATAN VAR

ATATÜRK 1881-1919 (2. FİLM)

Dizi olarak tasarlanan ve sonrasında iki film olarak yolculuğuna devam eden ‘Atatürk’ün ikinci serisi nihayet vizyonda. İlk film Çanakkale Savaşları’nda açılmış, çocukluğuna Selanik’e götürmüştü bizi ve Kemal’in nasıl Musafa Kemal olduğunu anlatmıştı. İkinci film de yine Çanakkale’de açılıyor bu sefer tarihte ileriye doğru gidiyor. 1915’ten 1919’a Samsun’a çıkışına kadar olan hayatını anlatıyor. Mustafa Kemal’in nasıl Mustafa Kemal Paşa’ya dönüşümünü anlatıyor. Bu dönüşümün her aşamasında savaş var tabii. Çanakkale,  Doğu Cephesi’nde, Suriye Cephesi’nde mücadele veriyor vatan için. Ama onun yenilmez olması yetmiyor. Sürekli çatıştığı Enver Paşa komutasındaki ordu yeniliyor. Bütün imparatorluk mağlup oluyor. Ve İstanbul günleri… ‘Kurtarılacak bir vatan var’ diyerek Samsun’a çıkmadan önce yaşananlar… Yani ‘Atatürk’ ikinci randevu için sinemalarda bizleri bekliyor!

SİNEMADA SEÇİM HEYECANI

BAŞKAN

Siyaset dünyasını henüz seçim heyacanı sarmadı belki ama sinemalarda yarış başladı. Ulaş Bahadır’ın yazıp yönettiği ‘Başkan’ bir kasabaya götürüyor bizleri. Mevcut belediye başkanı ile yenilik isteyen bir başka başkan adayının yarışını izliyoruz. Siyasetçilerimizin üslup, yöntem olarak bunca yıl ektiklerini film biçiyor. Bu tür yarışların aslında nasıl bir komedi haline geldiğini bir güzel bize anlatıyor. Diren Polatoğulları, Necip Memili, Büşra Pekin, Nursel Köse, Füsun Demirel, Sadık Gürbüz, Salih Kalyoncu ve Şerif Sezer kadroda…

NE FİLM DÖNÜYOR BURADA!

FİLME GEL

Film çekmek artık kolay değil memleketimizde. Zorluklarla dolu. İşte bu zorluklar artık film konusu… İhsan Taş’ın yönettiği ‘Filme Gel’ bu zorlukların komedisini yapan bir yapım. Setlerde figüranlık yapan Çetin, yıllarca yurtdışında yaşayan ve orada korsan CD satan Necmi, hiçbir işte dikiş tutturamayan Muzo… Hayalleri film çekmek. Böyle başlıyor macera. Yazdıkları senaryoyu hayata geçirmek o kadar kolay olmuyor tabii. Aksilikler, tesadüfler, her kafadan çıkan sesler… Film içinde film dönüyor. Erkan Petekkaya, Levent Ülgen, Fırat Doğruloğlu, Tolga Güleç, Çiçek Dilligil’in rol aldığı film haftanın bir başka komedisi…

MELEK İÇİN

KÖR NOKTADA/ IN THE BLIND SPOT

Almanya’da yaşayan Ayşe Polat’ın yazıp yönettiği Kör Noktada’, 2023 Berlin Film Festivali’nin Karşılaşmalar bölümünde dünya prömiyerini yaptı. Almanya’dan gelip Türkiye’nin kuzeydoğusunda ücra bir köyde çekim yapan bir film ekibi, yaşlı bir Kürt kadınla röportaj yapar. Kadın, yıllar önce kaybettiği oğlunun anısını canlı tutabilmek için kadim bir ritüel yürütmektedir.

Alman ekibe Kürtçe çeviride yardımcı olan genç kadın, yedi yaşındaki Melek’in de bakıcısıdır. Melek’in babası Zafer, asıl amacı belirsiz, karanlık bir örgüte mensuptur. Gizemli bir varlık Melek’e musallat olduğunda Zafer örgüte sadakatiyle ailesinin esenliği arasında kalakalır. Tüm bu kişilerin bir araya gelişlerinin sonucu yıkıcı olacaktır.

Ahmet Varlı, Çağla Yurga, Nihan Okutucu’nun rol aldığı film Türkiye ilk defa İstanbul Film Festivali’nde gösterilmiş, En İyi Film dahil dört ödül almıştı.

TAKTİK MAKTİK YOK BAM BAM BAM

ATAN KAZANIR / NEXT GOAL WINS

Sinemada seçim varsa neden maç heyecanı da olmasın. ‘Thor: Ragnarok’, ‘Tavşan Jojo’ filmlerinden tanıdığımız yönetmen Taika Waititi’den futbol komedisi… Uzaklarda bi ülke Amerikan Samoası. 2002 Dünya Kupası eleme maçında Avustralya’ya 31-0 yenilip Dünya futbol tarihine geçmişlerdi. Filmin hikayesi de buradan başlıyor. Milli takıma çekidüzen vermesi için göreve getirilen antrenörün hikâyesi anlatılıyor. Bu talihli teknik adam Thomas Rongen. İmkansızı başarmak için çıkıyor yola ama o yolun yol olmadığını kısa sürede anlıyor. Michael Fassbender, Elisabeth Moss, Will Arnett’in rol aldığı film futbol söz konusu olunca heyecanlanan taraftarlara biraz da gülmek gerek dedirten yapımlardan.

İÇERİK UĞRUNA HARCANAN GENÇLER!

DEMON: AZAB-ÜL KEM

Her yanımız içerik ya şu zamanlarda… Dört arkadaş da içerik üretme uğruna Süryanilerin yaşadığı Karalar kasabasınaya gidiyor. Kasabada araştırma yaparken eskiden büyücülük yapan Süryani bir büyücünün evini keşfediyorlar. Sonrası komedi değil, korku gerilim… Art arda paranormal olaylara tanık olan bu içerikçi arkadaşlar, konakladıkları evden kurtulmaya çalışırken, kendilerini satanist bir ayinin içerinde buluyorlar.

Mustafa Miraç Kaya’nın yönettiği, Gizem Tan, İlkşans Tan, Tümay Genç’in oynadığı film 2024’ün Türk işi ilk yerli korku gerilim filmi.

YİNE BİR DENİZ KIZI HİKAYESİ

KÜÇÜK DENİZ KIZI / THE LITTLE MERMAID

Daha yeni bir ‘Küçük Deniz Kızı’ uyarlaması izlemedik mi? diye sorabilirsiniz. Evet, Mayıs 2023’te Disney yapımı Rob Marshall imzalı bir uyarlama sinemalarda gösterilmişti. Bu animasyon da Hans Christian Andersen’in hikayesinin bir başka uyarlaması işte. Yönetmenimiz de Michael Johnson. Hikaye aynı zaten. İnsan olabilmek için deniz cadısıyla anlaşma yapan bir deniz kızının öyküsü anlatılan…. Nasıl bir uyarlama olduğunu anlamanız için fragmanı bırakıyorum buraya. Kararı siz verin!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.