Yeşil pasaport sahibi yeni ayrıcalıklı sınıf geliyor: Gazeteciler

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir 15 yıl kıdemi bulunan basın mensuplarına hususi damgalı pasaport verilmesine yönelik kanun teklifinin TBMM'ye sunulduğunu açıkladı. Bu pasaport sayesinde gazeteciler pek çok yere vizesiz gidebilecek.

Gündem 5 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Özellikle Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkeler Türk vatandaşlarına vize vermeyi zorlaştırdıkça, Türkiye’de de kimi meslek grupları bu ülkelere ya daha kolay vize alabilmek ya da vizesiz yolculuk yapabilmek için çareler geliştiriyor.

Örneğin milletvekilleri diplomatik pasaport kabul edilen ve ülkelerin genellikle taşıyanlara vize uygulamadığı kırmızı pasaportlara sahipler uzun zamandan beri. Bu sayede konsolosluklar önünde vize kuyruğuna girmiyor, parmak izi vermek, banka hesap dökümü sunmak, tapuların fotokopisini çıkartmak gibi sıradan vatandaşın vize alması için gereken prosedürlere hiçbir zaman ihtiyaç duymuyorlar.

Türkiye’de sıradan vatandaşların taşıdığı bordo kapaklı pasaportların yanısıra, devletin kamu görevlileri için çıkardığı iki ayrı pasaport türü daha var. Bunlardan biri gri pasaport, aslında geçici görev pasaportu. Birkaç yıl önce bir yasa değişikliğiyle sarı basın kartı sahibi gazetecilere de sanki kamu görevlisiymiş veya devlet tarafından bir yere gönderiliyormuş gibi gri pasaport sahibi olma hakkı verildi.

Ancak bu gri pasaport hakkı oldukça yaygındı ve kimi belediyelerin gri pasaportlar aracılığıyla Türkiye’den Avrupa ülkelerine insan kaçakçılığı yaptığının ortaya çıkmasından sonra AB ülkeleri gri pasaporta vize uygulamaya başladı.

Devletin yüksek düzey kamu görevlilerine verdiği yeşil pasaport ise, tanımı gereği sınırlı sayıda insan tarafından taşınıyor ve bu pasaporta pek çok ülke vize uygulamıyor. Gri pasaportun da vize gerektirmeye başlaması üzerine bazı gazetecilik örgütleri gazetecilere de yeşil pasaport verilmesi için kulis yapmaya başladı. Anlaşılan bu kulisler işe yaradı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, gazetecilere yeşil pasaport uygulamasına ilişkin bir kanun teklifini Meclis’e sunduklarını açıkladı. Yasa Meclis’ten geçecek olursa ayrıcalık sahibi insanlar grubuna gazeteciler de katılacak, vize kuyruğuna gitmeyecekler.

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, 15 yıl kıdemi bulunan basın mensuplarına hususi damgalı pasaport verilmesine yönelik kanun teklifinin TBMM’ye sunulduğunu söyledi.

Özdemir’in sosyal medya paylaşımı şöyle:

“15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın kartı sahibi basın mensuplarına hususi damgalı pasaport verilebilmesine yönelik kanun teklifimizi meclisimize sunduk. Ülkemizin medya diplomasisini daha da güçlendirmesi gerektiği inancıyla hazırladığımız kanun teklifimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. MHP olarak milli birlik ve beraberliğimizde kenetlendiğimiz tüm basın mensuplarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Basın Kartı düzenlemesine tepki: İletişim Başkanlığı gazeteciliğe meydan okuyorBasın Kartı düzenlemesine tepki: İletişim Başkanlığı gazeteciliğe meydan okuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.