Atina’nın gündemi F-35: Miçotakis, Blinken’ı evinde ağırladı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Türkiye'den sonraki durağı Yunanistan oldu. Yunanistan Başbakanı Blinken'ı evinde ağırladı, gündeminde ise F-35 vardı.

Dünya 7 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Üç ayda dördüncü diplomasi turuna başlayan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Antony Blinken Türkiye’nin ardından rotayı Yunanistan’a kırdı. Blinken, Girit Adası’nda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile görüştü.

Miçotakis, Blinken’ı Hanya ilindeki evinde misafir etti. Blinken, Miçotakis ile baş başa görüşmelerinin öncesinde “ABD ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha güçlü olduğu bir dönem hatırlamıyorum. Bu tabii ki halklarımız arasındaki yakın ilişki ile de ilgili ancak liderler ve özellikle sizin liderliğiniz ile de ilgili” dedi. Ukrayna, Ortadoğu ve Gazze gibi konularda Yunanistan ve ABD’nin yakın işbirliği içinde olduğuna dikkat çeken Blinken, Atina ile konuşacak çok konularının olduğunu ifade etti.

‘Sizi evimde ağırlamak mutluluk’

Miçotakis ise Blinken’ı “Suda Körfezi’ndeki evimde sizi ağırlamak büyük bir mutluluk. İttifak ilişkimizi buradan, Girit Adası’ndan daha iyi sembolize eden bir yer düşünemiyorum” diyerek karşıladı. İkili görüşmenin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopulu, Başbakanlık diplomasi ofisinden Büyükelçi Anna Maria Bura, Miçotakis’in Uluslararası Politika ve Kamu Diplomasisi Özel Danışmanı Aristotelia Peloni ve ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsunis’in de katılımıyla çalışma toplantısı yapıldı.

Toplantıda Yunanistan-ABD ilişkileri, iki ülke arasındaki savunma işbirliği, Ortadoğu, Gazze ve Ukrayna gibi konular ele alındı. Miçotakis, Gazze’deki insani durum hakkındaki ve krizin bölgeye yayılabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Bölgede tek çıkış yolunun BM kararı doğrultusunda iki devletli çözüm temelinde olması gerektiğini belirten Miçotakis, Gazze’ye sürekli insani yardım gönderilmesi gereğine de vurgu yaptı.

Atina’nın bir diğer gündemi de F-35

Blinken ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı devlet televizyonu SKAI TV’ye konuştu, Yunanistan’ın Blinken’den F-35 alımı talep edeceğini söyledi. Bakan Yerapetritis “Onlar (F-35) ülkenin savunmasını önemli ölçüde yükseltecek. Bu konuyu (Blinken’in ziyareti sırasında) görüşeceğiz. Olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum” demişti.

Görüşmenin ardından X platformu üzerinden evinde ağırladığı Blinken ile fotoğrafını paylaşan Miçotakis “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığımız görüşmede Yunan-Amerikan ilişkilerine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Bu mükemmel gelişmeler çerçevesinde savunma işbirliği alanında daha olumlu adımlar atılacağını teyit ettik” dedi.

'Washington'un savaş sonrası Gazze planında Türkiye de var'‘Washington’un savaş sonrası Gazze planında Türkiye de var’

Blinken'ın 'itidal' turuna Lübnan düğümü: Nasrallah konuştu, Hizbullah vurduBlinken’ın ‘itidal’ turuna Lübnan düğümü: Nasrallah konuştu, Hizbullah vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.