Alman çiftçisi eylemde: Yolları kapatıp protesto haftası başlattılar

Almanya'da koalisyon hükümetinin tarım sektöründeki vergi ayrıcalıklarını kaldırma planını protesto eden çiftçiler yolları kapattı. Hükümetin geri adımı bile çiftçileri sakinleştiremedi.

Ekonomi 8 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Vergi indirimlerinin sona ermesinin çiftlikleri iflasa sürükleyeceğini söyleyen çiftçiler önümüzdeki hafta pazartesi gününe kadar ana trafik ve lojistik yollarını kapatacağını açıkladı.

Alman çiftçiler koalisyon hükümetinin mali durumu düzeltmek amacıyla tarımsal destekleri aşamalı olarak kaldırma planlarına tepki olarak ülke çapında bir haftalık protesto gösterilerine başladı.

Çiftçiler bazı yolları taleplerini dillendirdikleri protesto pankartlarıyla süslenmiş traktör ve kamyon konvoylarıyla kapattı. Polise göre birçok bölgede kapatılan yollar nedeniyle sabah yoğun saatlerde trafik sıkışıklıkları yaşandı. Vergi indirimlerinin sona ermesinin çiftlikleri iflasa sürükleyeceği uyarısında bulunan çiftçiler önümüzdeki hafta pazartesi gününe kadar ana trafik ve lojistik yollarını kapatacağını açıkladı.

Alman Çiftçiler Birliği DBV’nin başkanı Joachim Rukwid de pazartesi günü Stern dergisinde yayınlanan röportajda halktan anlayış istedi. “Halkın büyük kesiminden aldığımız destek ve dayanışmayı kaybetmek istemiyoruz” diyen DBV Başkanı Rukwid çiftçilerin tarım sektörü için planlanan vergi artışlarını kabul etmeyeceğini söyledi.

Alman çiftçiler bakanı feribottan indirmediAlman çiftçiler bakanı feribottan indirmedi

Sendika geri adımı yeterli bulmadı

Alman hükümeti geçen hafta çiftçilerden gelen tepki üzerine tarım desteklerini azaltma planlarını değiştirmek dahil beklenmedik değişiklikler yapmak zorunda kaldı.

Mahkeme kararıyla ertelenen 2024 yılı bütçe taslağını tamamlamak için yarışan koalisyon hükümeti çiftçilere tarımsal mazotta sağlanan vergi indiriminin aniden sona erdirilmek yerine sübvansiyonun bu yıl yüzde 40, 2025’te yüzde 30 oranında azaltılıp 2026’dan itibaren sonlandırılacağını açıkladı. Hükümet ayrıca ormancılık ve tarıma yönelik taşıt vergisindeki indirimi kaldırma planlarından da vazgeçti. Ancak DBV, değişikliklerin yeterli olmadığını ve bu haftaki protesto planlarına bağlı kaldığını söyledi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.