Mandalina, bahçede 5, İstanbul’da 50 liradan satılıyor

Dünyadaki düşüşün aksine Türkiye’de gıda fiyatları 3 yıla aşkın bir süredir yükselirken, buna bir örnek de Bodrum mandalinası oldu. Bahçeden 5 ila 10 lirası arasında çıkış yapan mandalinanın fiyatı İstanbul'da 50 liraya kadar çıkıyor.

Ekonomi 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Bu yıl hava şartlarına bağlı olumsuzluk yaşanmazken, geçen yıl 3 bin 500 ton olan rekolte bu yıl 3 bin tona geriledi.

Bodrum’da, coğrafi işaretli Bodrum mandalinasının başlayan hasadı üreticinin bu yıl oda para kazanamayacağını gösteriyor. Geçen yıla göre rekoltede düşüş yaşanırken, bahçeden kilosu 5 ila 10 lira arasında değişen fiyattan çıkış yapan mandalina tüketiciye neredeyse 5 katı fiyatla ulaşıyor.

Bu rakamla bahçeye bakılmaz

Bodrum Mandalin Hareketi öncüsü ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, “Bu rakamlarla hiç kimse bahçesine bakamaz. Mandalina işletmeler tarafından kullanılmalı ki rakamlar yükseltilmeli. Bodrum’da mandalinanın pazardaki satış fiyatı 15 liradan başlıyor. Bu ürünü İstanbul’da yediğiniz zaman fiyatı 50 liraya kadar çıkıyor” dedi.

Mandalina ve elmaya yüzde 300'ün üstüne zam geldiMandalina ve elmaya yüzde 300’ün üstüne zam geldi

Rekolte düştü

Bu yıl hava şartlarına bağlı olumsuzluk yaşanmazken, geçen yıl 3 bin 500 ton olan rekolte bu yıl 3 bin tona geriledi. Üreticinin elinden 5 ila 10 lira arasında değişen fiyatlarla bahçeden çıkış yapan mandalina, İstanbul’da 50 liraya varan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Dünyada gıda fiyatları 2023'te yüzde 10,1 geriledi, bizde 40 aydır kesintisiz artıyorDünyada gıda fiyatları 2023’te yüzde 10,1 geriledi, bizde 40 aydır kesintisiz artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.