Fernando Santos imzayı attı: Sahaya ölmeye çıkmalıyız

Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Fernando Santos resmi sözleşmeye imzayı attı. Santos'un imza töreninde Başkan Hasan Arat da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Spor 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fernando Santos resmi sözleşmeye imzayı attı.

Beşiktaş’ta bir süredir devam eden teknik direktör belirsizliği sona erdi. Uzun süre Portekiz Milli Takımı’nı çalıştırıp EURO 2016 ve 2019 Uluslar Ligi gibi zaferler yaşayan deneyimli teknik direktör Fernando Santos siyah-beyazlıların yeni teknik patronu oldu. Santos 1.5 senelik resmi sözleşmeye imza attı. İmza töreninde Başkan Hasan Arat Santos’a eşlik etti. Basın toplantısında ikili merak edilenleri yanıtladı.

Fernando Santos “Beşiktaş’a karşı iki kez rakip oldum. Bir kere İstanbul’da, diğeri Ankara’da! İstanbul’u çok seviyorum, ailem de çok seviyor. Burayı gelmekten dolayı çok memnunum. Başkanımızla birlikte başarılar yakalamak istiyoruz. Kulübümüzün tarihi çok iyi. Geçenlerde efsanevi başkan Süleyman Seba’yı andık. Kulübü ileriye taşımak istiyoruz. Kulübün efsanelerinden Samet Aybaba ile bir iki kere konuştuk. Takımı iyi bir yere getirmek istiyoruz, şu an durum iyi değil ama birlikte çalışarak Beşiktaş’ı daha iyi yere getireceğiz. Çalışacağız!” dedi.

Hasan Arat: Transferler panik transferiydi ve hatalıydıHasan Arat: Transferler panik transferiydi ve hatalıydı

Arat da Ssantos’u “Beşiktaş için en iyisini yapacağımızı söyledik. Sizin burada olmanız, yapacağımızın teminatıdır. Sayın Santos, siz ve yardımcılarınız hoş geldiniz. Onlarca başarınız var. Dünya kulübü Beşiktaş’a çok yakışıyorsunuz. Başarı için gerekli desteği vereceğiz” diyerek karşıladı.

Fernando Santos “Beşiktaşlı taraftarlara bu yolda ihtiyacımız var. Herkes bu hikayede çok önemli. Şu an sakin olmamız, gerçekçi olmamız ve kadromuzu gözden geçirmemiz lazım. Birlikte analiz edeceğiz. Kalite çok önemli, çok önemli bir detay. Kalite, tutku, karakter ve sahada kulübü iyi temsil yeteneği gerek. Bunu göstermeleri gerekiyor. İyi bir oyuncu grubumuz var” diyerek sözlerine başladı.

Ahmet Nur Çebi'den Hasan Arat'a yanıt: Tüpraş...Ahmet Nur Çebi’den Hasan Arat’a yanıt: Tüpraş…

‘Pepe ve Quaresma ile konuştum’

Santos Beşiktaş’a gelirken yolu İstanbul’dan geçen vatandaşlarıyla konuştuğunu belirterek “Pepe ve Ricardo Quaresma ile konuştum. Büyük bir kulübe geldiğimi söylediler. Simao ile de konuştum, onunla iyi bir ilişkim var. Hepsi beni kararımdan dolayı tebrik etti” dedi.

Beşiktaş’ın eski Portekizlileri Pepe ve Quaresma.

‘Tek amaç kazanmak’

Santos felsefesini “Benim tek amacım kazanmak! Kaybettiğim zaman uyuyamam! Benim takımım her zaman kazanmak zorunda! Savaşmak, sahada her şeyinizi vermek zorundasınız. Bunu en kötü durumda bile yapmak durumundayız. Sahaya ölmeye çıkmalıyız. Bunun dışında hiçbir şey işe yaramaz” sözleriyle açıkladı.

Kadro hakkında yorum yapan deneyimli isim “Bazı pozisyonlara oyuncu almamız lazım. Bunu çok konuşmayı seven biri değilim. Başkanımız karar verecek. En iyi çözümleri bulacağız. Beşiktaş’ın artık iyi çözümlere ihtiyacı var. Dünyanın en iyi ekibi diyemeyiz kendimize ama gerçekleri görerek, ileri gitmemiz lazım. Son maçları gördüm, genç oyuncuları izledim. Semih Kılıçsoy iki gol attı. Bu anlamda iyi gençler var. Onların üzerinde de çok önemli planlarımız var. Sihirli bir değnek yok. Dün gece geldim, bu sabah sağlık kontrolü, şimdi basın toplantısı. Sonrasında Rize’ye maça gideceğiz. En hızlı şekilde her şeyi organize edeceğiz” dedi.

İlhan Palut: Beşiktaş, Beşiktaş'tırİlhan Palut: Beşiktaş, Beşiktaş’tır

Santos uzun süredir kulüp takımı çalıştırmadığıyla alakalı gelen soruya “Yıllarca kulüp takımı çalıştırdım. Kulüp takımlarında her gün oyuncularla olmayı özledim. Her gün çalışırken milli takımda sürekli ara vermek zordu. Oyuncular idman yapıp gidiyordu. Ben uyandığımda neler yapacağımı düşünmeyi seviyorum. Böyle büyük bir kulüp takımına geldiğim için mutluyum” diye yanıt verdi.

Arat: Daha çok şey göreceksiniz

Basın toplantısına Gökhan Dinç ve Hasan Arat arasındaki gerginlik damga vurdu. Dinç Santos’un sözleşme şartlarını sordu, Arat “Anlaşma hocamız ile bizim aramızda. Bundan sonra anlaşma açıklaması yapmayacağız. Basın da olmayan rakamları yazmaktan vazgeçsin. Dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. SPK kuralları çerçevesinde gereken açıklama yapılır. Siz sadece soru soracaksınız cevabı ben vereceğim” diyerek yanıt verdi. Son cümlenin ardından alkış yükseldi. Dinç “Basın toplantısında alkış yapıldığını ilk kez görüyorum” dedi. Arat da bu çıkışa “Daha çok şey göreceksiniz” diye karşılık verdi.

Gedson Fernandes konusu

Fernando Santos Portekiz Milli Takımı’ndan öğrencisi Gedson Fernandes ile ilgili “Gedson Fernandes’i 4 yıl önce Portekiz Milli Takımı’na ilk kez ben çağırdım. Çok yetenekli bir oyuncu, çok büyük bir profesyonel. Bizim için çok önemli bir oyuncu. İyi olmaya devam edecek. Oyuncular üzerinde bireysel konuşmayı sevmiyorum. Yanlış anlaşmalar olabilir. Türk, Portekizli birçok oyuncu tanıyorum. İyi idman yapmayan, iyi oynayamaz. Herkes kendini değerli hissedecek. Ricardo Quaresma inanılmaz bir oyuncu. EURO 2016’yı kazandığımızda çok önemli bir yeri vardı. Ama her maçta oynamadı. Taktiksel durumlarda oyuncuyu oynatmayabilirsiniz ama bu önemsiz olduğu anlamına gelmez. Önemli olan, her oyuncunun Beşiktaş formasını giyerek gururlu olması” dedi.

Gedson Fernandes, Santos’un eski öğrencisi.

Başkan Hasan Arat transfer dönemiyle alakalı gelen soruya “14 yabancı oyuncumuz vardı. Oyuncu boşaltmadan, yeni yabancı alma şansımız yoktu. Samet Aybaba burada çok önemli işler yaptı. Eric Bailly’nin 3,5 Milyon €’luk kontratından kurtulduk. İkinci yarı ödeyeceğimiz 1,6 Milyon €’yu sildik ve yolladık. Beşiktaş’ın 10 Milyon €’luk tarihi Onana maliyeti vardı. Satın alma opsiyonlu Marsilya’ya verdik. Chamberlain ile sakatlığını ve ne zaman oynayacağını konuşacağız. Oluşan havuz çerçevesinde transfer yapacağız. Türk transferlerimiz olacak. 34 günde 22 oyuncu gitti, bu finansal olarak satış kadar önemli. Semih Kılıçsoy’un sözleşmesi uzatıldı, Avrupa’da en çok takip edilen oyunculardan bir tanesi. Samet Aybaba altyapıdaki sözleşmeleri de kontrol ediyor. Hata yapma şansımız yok” diyerek yanıt verdi.

Kadro dışı oyuncuların durumu

Beşiktaş’ta Fenerbahçe’ye karşı alınan 3-1’lik yenilgi sonrası 5 oyuncu kadro dışı kaldı. Bu oyunculardan Ghezzal affedildi, Bailly ve Onana ile yollar ayrıldı. Rosier ve Aboubakar’ın durumlarıysa hala aynı. Konu hakkında konuşan Santos “Her oyuncu ile konuşacağız. Valentin Rosier, Vincent Aboubakar… Duyduklarımla karar almam, gördüklerime alırım. Bir oyuncu takımın parçası değilse, olmaz. Ancak önce gözlemlememiz, konuşmamız lazım. Gerçekten Beşiktaş’ta olmak isteyenler kimler? Onlara kapımız açık. 3-4 oyuncuyu milli takıma almadım. Bazı şeyler bireysel değildir, benim için her şey disiplinle gerçekleşir. Bu sadece maç disiplini değil. Kurallar uymak, saygısızlık yapmamak. Kimse bu takımdan uzaklaştırılmış değil. Gitmek isteyen gider. Buraya bazı oyuncular getirmek zorundayız” dedi.

Santos, Aboubakar ve Rosier ile görüşecek.

Santos transfer dönemi için “Büyük isimler değil, büyük karakterler getirmek zorundayız. Buraya kimse tatile gelemez. Benim buraya getirdiğim oyuncular çalışmaya gelmek zorunda. İsimler, oyuncular önemli ama karakter de önemli. Tabii bu gelecek isimler, Beşiktaş seviyesinde olmalı. Karakter anlamında özellikle çok iyi oyuncularla anlaşmaya çalışacağız” açıklamasını yaptı.

Santos Cristiano Ronaldo’yla alakalı gelen soruya “Cristiano Ronaldo’yu taktiksel bir karar alarak Dünya Kupası zamanı yedek bıraktık. Bu kararı almak zorundaydım ve doğru yaptım. Elenmeseydik, çok sıkıntı olmayacaktı. Benim için takım önemli” diye yanıt verdi.

‘Disiplinsiz harcamalar yapıldı’

Hasan Arat transfer döneminde harcamalara dikkat edeceklerini belirterek “Hocamız ile hangi bölgelere transfer gerekli olduğunu konuştuk. Samet Aybaba ile karar verdikten sonra biz girişimleri yapacağız. Zaten girişimlerimiz var. Bu kararları alırken, ekonomik şartları zorlamayacağız. Bugüne kadar disiplinsiz harcamalar yapıldı. 60 gün dolduktan sonra bunları anlatacağım” dedi.

Beşiktaş Rize deplasmanında, Santos tribündeBeşiktaş Rize deplasmanında, Santos tribünde

Ruiz’in borcu ödendi

Arat toplantının belli başlı yerlerinde henüz göreve geleli 34 gün olduğunu hatırlattı. Arat süreç içinde çıkan bazı haberlerin art niyetli olduğunu belirterek “Haber konusunda bir şey saklama derdinde değiliz ama bir parça saygıyı hak ettiğimizi düşünüyorum. 30 günlük yönetime dünyanın hiçbir yerinde böyle organize saldırı olmamıştır. Bizden duymadıklarınızla spekülasyon yapmayın. Bu konuları gizli tutmamızın nedeni pazarlık gücü. Özellikle rakamlardan bahsederken dikkatli olun. İsim istediğiniz gibi yazın ama rakamları yazmazsanız daha iyi olur. Sizler de sonunda mahcup olursunuz. Keşke Victor Ruiz’in parasını ödediğimizi sorsaydınız. İki Milyon € para ödedi Beşiktaş dün” dedi.

Beşiktaş'a bir kötü haber de CAS'tan: Ruiz'e tazminat ödenecekBeşiktaş’a bir kötü haber de CAS’tan: Ruiz’e tazminat ödenecek

Fernando Santos son olarak oyun formasyonuyla alakalı gelen soruya “”4-3-3 oynuyorum. Bazen çifte 6 ile oynuyoruz. Maç olur kontratak oynarsınız, oyun olur önde baskı ile oynarsınız. Buna göre oyuncu grubunuz olur. Biz elimizdeki oyuncularla şimdi en iyi ne oynayabiliriz önce ona bakacağız. Defansif olarak sağlam, kompakt olarak oynamak, geçişlerde dirençli bir takım olmak da önemli. Sistemden ziyaden takımın dinamizmi önemli. Bazen 4-3-3 olarak sahaya yayılırsınız ama oyun içinde bu farklılaşabilir. Futbol langırt gibi bir oyun değil. En doğruyu bulmak için çalışacağız” diye yanıt verdi ve basın toplantısı sona erdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.