Haniye: İsrail soykırıma rağmen Gazze’de hedeflerine ulaşamadı

İsrail ordusunun saldırısıyla yardımcısını kaybeden Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye İsrail'in soykırıma rağmen Gazze'de hedeflerine ulaşamadığını savundu.

Dünya 10 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında dördüncü aya girilirken savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana öldürülen Filistinli sayısı 23 bini geçti. Karada yürütülen işgal harekatıyla İsrail güçleri en güneydeki Han Yunus dahil Gazze Şeridi’ndeki tüm noktalarda kontrolü eline geçirdi.

Kentte savaş tüm şiddetiyle sürerken İsrail ordusunun (IDF) Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “Hizbullah’ın kalesi” olarak bilinen Dahiye’ye düzenlediği hava saldırısında yardımcısı Salih Aruri’yi kaybeden Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Dünya Müslüman Alimler Birliği 6. Genel Kurul toplantısında konuştu.

Haniye İsrail rejiminin Gazze’de yürüttüğü savaşta üç ana hedef güttüğünü söyledi: “Filistin direnişini ortadan kaldırmak, kuşatma altındaki bölgede tutulan esirleri geri almak ve Gazze’deki Filistinlileri yurtlarından etmek.”

Hamas lideri Gazze Savaşı’nın başlamasından yaklaşık 100 gün sonra “işgalci rejimin” (İsrail) esirleri kurtarma ve Filistin direniş hareketini ortadan kaldırma planında başarılı olamadığını, çünkü “Hamas’ın tam olarak Filistin halkının kendisi” olduğunu öne sürdü. Haniye Gazze’deki skandal başarısızlığın dünya kamuoyunun gözünde “rejimin çirkin yüzünü ortaya çıkaran bir gerçeğe” dönüştüğünü de sözlerine ekledi.

Haniye ayrıca İsrail yönetiminin üçüncü hedefinin Gazze Şeridi sakinlerini vatanlarını terk etmeye ve Mısır topraklarına gitmeye zorlamak olduğunu ve bunun da “başarısızlığa mahkum olduğunu” savundu ve ekledi. “İsrail Gazze’de işlediği soykırım ve katliama rağmen hiçbir hedefini gerçekleştiremedi.”

7 Ekim’de Filistinli örgütlerin başlattığı “Aksa Tufanı Operasyonu”na da değinen Hamas yetkilisi “Filistin direniş hareketi, Filistin meselesini uluslararası düzeyde marjinalleştirme girişimleri, Filistin ve Mescid-i Aksa’ya yönelik komploları ve bazı bölge devletleriyle ilişkilerin normalleştirilmesi de dahil olmak üzere aşırılık yanlısı İsrail kabinesinin Filistin karşıtı komplolarına karşı durmak için operasyonu başlattı” dedi.

Gazze Savaşı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail makamları 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 vatandaşının öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 10 bin çocuk, 7 bin kadın olmak üzere, 23 bin 210 Filistinli öldürüldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 185’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 519 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 341 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 157 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

Savaşı yumuşatmaya giden Blinken'a İsrail'den 'sopa' önerisiSavaşı yumuşatmaya giden Blinken’a İsrail’den ‘sopa’ önerisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.