Fransa basını yeni Başbakan Attal’i böyle gördü: Macron’un klonu, palyaço

34 yaşındaki Gabriel Attal Fransa'nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olarak göreve başlarken Fransız medyası Attal'i Cumhurbaşkanı Macron'a benzerliğiyle manşetlere taşıdı. Macron'un sürpriz hamlesi uzun süre konuşulacağa benziyor.

Dünya 11 Ocak 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Gabriel Attal. / Fotoğraf: AA

Macron Fransa’da kısa süreliğine Eğitim ve Gençlik Bakanı olarak görev yapan 34 yaşındaki Gabriel Attal’i başbakanlığa atadı. Macron’a “sıkı sıkıya bağlı” olarak bilinen Attal Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olarak tarihe geçti.

Attal’in başbakanlığa atanması Fransa’nın büyük çoğunluğu için sürpriz oldu, otoriteler istifa eden Elisabeth Borne’un yerine Savunma Bakanı Sebastien Lecornu veya eski Tarım Bakanı Julien Denormandie’nin geleceğini düşünüyordu.

Fransız medyası ve siyasiler de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Attal kararını şaşkınlıkla karşıladı. Birçok yayın kuruluşu Attal’in Macron’a siyasi benzerliğinin altını çizdi.

L’Humanite: Palyaço

Muhalif L’Humanite gazetesi Attal’i “Le Clone (klon)” diye tanımlayarak manşetine taşıdı. Gazete bu başlıkla genç politikacının Macron’a benzerliğine dikkat çekmeye çalıştı. Gazetenin haberinde “clown” (palyaço) kelimesiyle kelime oyunu da yapıldığı görüldü, Attal için “Macron’un soytarısı” iması yapıldı.

Liberation: Başbakan Macron

Ülkenin köklü gazetelerinden Liberation da “Başbakan Macron” başlığını manşetine taşıdı. “34 yaşında, Başkan’ın siyasi ikizi Gabriel Attal Beşinci Cumhuriyet’in en genç hükümet başkanı oldu” denen haberde Attal ve Macron arasındaki benzerliğe vurgu yapıldı.

NPA: Mini Macron

Çiçeği burnunda başbakana siyasilerden de benzer tepkiler vardı. Yeni Anti-kapitalist Parti de (NPA) “mini Macron” diyerek Attal’in Fransız liderin sadece “genç versiyonu” olduğunu öne sürdü. Partinin X hesabından yapılan paylaşımda İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de nasibini aldı. Paylaşımda Filistin’e de değinilerek “Önümüzdeki anti-sosyal politika çağını maskelemeyen bir gençlik… Bu hafta sonu Filistin için ve Darmanin’in ırkçı yasasına karşı harekete geçmek için 49-3 neden!” denerek ülkede uzun süredir gündemde yer kaplayan ve yasalaşmak üzere olan göç yasasına da dikkat çekildi.

NPA Başkanı Philippe Poutou da paylaşımı alıntılayarak “Attal İstifa” hashtagini kullandı. Poutou Gazze Savaşı’nın başından bu yana Filistin’e verdiği destek ve yaptığı ateşkes çağrılarıyla biliniyor.

Bertrand’dan ‘Homofobinin yükselişte olduğu Afrika ile ilişkiler gerilecek’ yorumu

France TV’nin Afrika muhabiri Nicolas Bertrand da Attal’in başbakanlığa atanmasına ilişkin paylaşımda bulundu. Bertrand paylaşımında Senegal merkezli gazete Dakar Times’ın haberini alıntıladı. Haberde Attal’in başbakanlığa atanmasının “homofobinin yükselişte olduğu” Afrika ile ilişkileri gereceğine vurgu yapılarak “Fransa’da eşcinsel lobi iktidara geliyor. Aynı zamanda Attal’in atanması Paris ile bazı Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilere engel olacak” deniyor.

Uluslararası Af Örgütü’nü (Amnesty International) de etiketleyen Bertrand ise haberi “Homofobinin yükselişte olduğu Afrika’da Attal’in atanması kamuoyunu gerginleştiriyor” sözleriyle yorumladı. 

‘Her şeyimi Macron’a borçluyum’ demişti

Macron tarafından atanan 34 yaşındaki Attal 1984 yılında dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand tarafından atanan 37 yaşında Başbakan olan Laurent Fabius’un rekorunu da kırmış oldu.

Geçenlerde Le Parisien’e demeç veren Attal, Macron’un hükümetindeki birçok ismin Cumhurbaşkanıyla yolları kesişmeden önce de siyasi kariyeri olduğuna dikkat çekmiş, “Ben ise her şeyi Macron’a borçluyum” demişti.

Yeni başbakanın Macron’a bu kadar “vefa borcu” olması gerek Fransa hükümeti içinde, gerekse kamuoyu nezdinde endişe de yaratıyor.

AP seçimlerine ‘hazırlık’: Macron’un partisi Le Pen’in 8-10 puan gerisinde

Macron’un Attal hamlesi büyük bir siyasi değişime yol açmayacak, ancak Fransız liderin tartışmalı emeklilik ve göç yasalarının ötesine geçme ve merkez sağ partisinin (Rönesans) haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) oylamasındaki şansını arttırma arzusuna işaret ediyor.

Kamuoyu yoklamaları Macron cephesinin aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in yaklaşık yüzde sekiz ila on puan gerisinde olduğunu gösteriyor. Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi Fransa’da da aşırı sağ hayat pahalılığından, kontrolden çıkmış göçten ve halktan arzu ettiği takdiri göremeyen Rönesans iktidarına kızgınlıktan faydalanıyor.

Le Pen Avrupa kampanya ekibinin başına kendi yükselen yıldızı 28 yaşındaki Jordan Bardella’yı getirerek de yarışa avantajlı bir başlangıç yaptı. Macron’un stratejistleri son haftalarda Bardella’nın popülaritesinden giderek daha fazla endişelenmeye başladı.

Reuters’a konuşan bir kaynak “Cumhurbaşkanı acilen Bardella’nın yerine geçecek birine ihtiyacımız olduğunu söyledi” dedi. Fransa’nın gelmiş geçmiş en genç başbakanı 34 yaşındaki Attal da aynı kalibrede bir isim; pürüzsüz bir iletişimci, parlamentoda ve radyo programlarında yetenekli bir tartışmacı. Attal kariyerinde siyasi fırsatları değerlendirme ve Macron’un peşinde olduğu muhafazakar seçmenleri kazanma becerisi de gösterdi.

Tüm bunların yanında Macron’un Brüksel’de son altı yılda olduğu gibi etkili olmaya devam edebilmesi için AP seçimlerinde başarılı olması büyük önem taşıyor. Attal’in başbakan olarak görevinde başarılı olup olamayacağını ise zaman gösterecek.

Gabriel Attal kimdir?

Ülkenin en genç başbakanı olarak göreve başlayan 34 yaşındaki Attal Fransa’nın kuzeyindeki Clamart kentinde 1989’da dünyaya geldi. Fransa’nın en prestijli okullarından Sciences Po’dan mezun olan Attal siyaset hayatına 2006’da Sosyalist Parti (PS) üyesi olarak ilk adımlarını attı. Macron cumhurbaşkanlığı görevine üstlenmeden önce ona destek veren ilk isimler arasında yer aldı. Başbakan Attal, Macron’un cumhurbaşkanlığı döneminde milletvekilliği, hükümet sözcülüğü ve eğitim bakanlığı gibi birçok görev üstlendi.

Cumhurbaşkanına yakın siyasetçiler arasında yer alan Attal’in eğitim bakanıyken laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle devlet okullarında abaya giyilmesini yasaklaması tartışma yaratmıştı. Ülkede 27 Ağustos 2023’te alınan “abaya yasağı” kararı hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle Danıştay’a taşınmış, Danıştay yasağın “özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarını ihlal etmediğine” hükmetmişti.

Macronizmin yükselen yıldızı: Fransa'nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel AttalMacronizmin yükselen yıldızı: Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.