En zenginler Elysee’de buluştu: Macron’dan Bernard Arnault’ya onur nişanı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault'ya ülkenin en büyük onur nişanı Legion d'Honneur'ü (Büyük Haç) taktı. Törene dünyanın diğer en zengin insanları da davetliydi.

Popüler 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve LVMH CEO'su Bernard Arnault / Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en zengin isimleri Fransa lideri Emmanuel Macron’un davetiyle Elysee Sarayı’nda bir araya geldi. Zenginler geçidinde Macron, pop kraliçesi Beyonce ve teknoloji milyarderi Elon Musk’ın da katıldığı yıldızlarla dolu törende dünyanın en zengin insanı, LVMH Holding’in, bilinen adıyla Louis Vuitton’un kurucusu ve CEO’su Bernard Arnault’yu ödüllendirdi.

Cumhurbaşkanlığı, Politico’nun aktardığı haberi teyit ederek Macron’un törende Arnault’nun ülkenin en yüksek onur nişanı Legion d’Honneur (Büyük Haç) ile onurlandırdığını kaydetti.

Politico’ya konuşan bazı katılımcılar Beyonce, eşi hip-hop efsanesi Jay-Z, Ürdün Kraliçesi Rania ve dünyanın en zengin üçüncü insanı Musk’ın da aralarında olduğu üst düzey isimlerin de törene katıldığını söyledi. Katılımcılardan ikisi Beyonce’un “tuhaf” ve “muhteşem” bir büyük şapka taktığını söyledi.

75 yaşındaki Fransız vatandaşı Arnault 26 Temmuz-11 Ağustos arasında düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyatları’na “premium ortak” olarak katılan ve sporcular için madalya tasarlayan lüks ürünler devi LVMH’yi 1987 yılında kurmuştu.

LVMH moda, mücevher, parfüm, alkol ve bavul markalarıyla dünyanın en büyük lüks ürünler devi. Forbes Bernard Arnault ve ailesinin servetinin yaklaşık 219 milyar euro olduğunu tahmin ediyor ve bu da onu Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ve multimilyarder girişimci Musk’ın önünde dünyanın en zengin adamı yapıyor. Arnault’nun serveti ve LVMH’nin devasa kârları, servetin yeniden dağılımına sıkı sıkıya bağlı bir ülkede sık sık eleştiri konusu oluyor.

Cumhurbaşkanına yakın bir isim Politico’ya yaptığı açıklamada Macron’un “çok Proustvari” bir konuşma yaptığını ve Arnault’nun “ebedi Fransızlığını” ve “çok ileriyi görüp inşa edebildiğini anlattığını” söyledi. Macron geçen yıl Bezos’a ülkenin en yüksek liyakat nişanını verdiği için Fransız solunun tepkisini çekmişti.

Elektrikli otomobil firması Tesla, kozmik keşif şirketi SpaceX ve sosyal medya şirketi X’in CEO’su Elon Musk da geçen yıl Macron ile görüştükten sonra “Fransa’da önemli yatırımlar” yapmayı düşündüğünü söylemişti.

Putin, Esad, Weinstein…: Legion d’Honneur’a layık görülenler

Fransa her yıl yaklaşık üç bin kişiye Legion d’Honneur nişanı veriyor. Bunların arasında “Fransa’ya verdikleri hizmetler” nedeniyle ya da insan hakları, basın özgürlüğü ve diğer davaları savundukları için ödüllendirilen 400 yabancı da var. Bu genellikle tartışmalara yol açan bir nişan.

Macron 2022’de Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bu nişandan mahrum bırakabileceğini, ancak bunun için “doğru zamanı” beklediğini söylemişti. Rus lider nişanı 2006 yılında, Moskova’nın Paris ve Batı ile daha iyi ilişkilere sahip olduğu bir dönemde almıştı.

Macron cinsel taciz ve tecavüzle suçlanmasının ardından ünlü Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’dan Legion d’Honneur nişanını 2017’de geri almıştı. 2018 yılında ise Suriye İç Savaşı sırasında işlediği iddia edilen savaş suçları nedeniyle Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Legion d’Honneur nişanını elinden almayı düşündüğünü söylemişti. Nişanı 2001 yılında alan Suriye lideri Esad ise açıklamanın ardından Fransa’nın “ABD’nin kölesi” olduğunu söyleyerek artık takmayacağını söyleyerek nişanı iade etmişti.

Ancak Macron 2020 yılında aynı ödülü insan hakları aktivistlerinin ülkesinde muhaliflere karşı amansız baskı uygulamakla suçladığı Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi’ye layık görmüştü.

Fransa kürtajı anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu: Hiçbir demokrasi dokunulmaz değildirFransa kürtajı anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu: Hiçbir demokrasi dokunulmaz değildir

Fransa basını yeni Başbakan Attal'i böyle gördü: Macron'un klonu, palyaçoFransa basını yeni Başbakan Attal’i böyle gördü: Macron’un klonu, palyaço

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.