Çiğ süt fiyatı maliyetin altında arttı, üreticiler tepkili

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt fiyatını yüzde 17,4 artışla 11,50 TL'den 13,50 TL'ye çıkardı. Oysa üreticiler çiğ süt üretim maliyetinin 14,80 TL/Lt olduğunu belirterek fiyatın 17,76 TL'ye çıkarılmasını istemişti. Böylece fiyat maliyetin altında kaldı.

Ekonomi 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Maliyetler karşısında beli bükülen üreticilerin bu fiyat karşısında ineklerini kesime göndermesinden korkuluyor.

Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu dün yaptığı yönetim kurulu toplantısında çiğ süt tavsiye alım fiyatını 2 lira artırarak litresini 11,50 TL’den 13,50 TL’ye çıkardı. Böylece çiğ süte gelen zam yüzde 17,4’le beklentilerin altında kaldı. Ağustos ayında çiğ süt fiyatına yüzde 35 oranında artış yapılmıştı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), ocak ayının ilk haftasında yaptığı açıklamada çiğ süt üretim maliyetinin 14,80 TL/Lt olduğunu ve çiğ sük tavsiye fiyatının yüzde 47,8 artırılarak 17,76 TL/Lt olmasını istemişti. Böylece açıklanan süt fiyatı üretim maliyetinin altında kaldı.
USK’den yapılan açıklamada “22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,50 TL olarak belirlenmiştir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 20 Kuruş fark uygulanacaktır” denildi.

Avustralyalı üretici koyunu bedava veriyor, alan yok; bizde ithalat tam gazAvustralyalı üretici koyunu bedava veriyor, alan yok; bizde ithalat tam gaz

Son zamla birlikte çiğ süt fiyatı son bir yılda yüzde 58,8 arttı ancak üreticinin üretim maliyetleri daha çok arttığı için beklentinin altında kaldı.

‘Üretici hayvanlarını kesime gönderir’

CHP Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, açıklanan çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi. Ün, “Ulusal Süt Konseyi’nin  aldığı çiğ süt tavsiye fiyatındaki 2 liralık artış et krizinden sonra süt krizini daha da artıracak. Süt üretiminden para kazanamayacak üretici hayvanlarını kesime gönderir. Süt hayvanı yok ise besi hayvanı da yoktur. Et krizini yıllardır ithalatla çözen bir AKP var. Şimdi de bizi bilerek ve isteyerek süt krizini sokuyorlar. Canlı hayvan ve et ithalatına 11 milyar dolar ödeten AKP ile yakında süt ve süt ürünleri de ithal edersek kimse şaşırmalı” dedi.

Alman çiftçiler bakanı feribottan indirmediAlman çiftçiler bakanı feribottan indirmedi

 

Ukrayna’dan artan ithalat Avrupalı çiftçileri rahatsız ettiUkrayna’dan artan ithalat Avrupalı çiftçileri rahatsız etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.