Emekliler ‘yıl’ değil ‘zam’ istiyor
2024 için maaşları yüzde 37,57 artırılan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam verildi,en düşük emekli maaşı 10 bin liraya çıktı. Böylece yüzde 49,25 zam verilen memurlarla SGK emeklileri arasındaki zam farkı 11,68 puandan 6,68 puana indi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uzun zamandır beklenen kararı dünkü kabine toplantısı sonrası açıkladı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek yüzde 5 puan zam verileceğini söyledi, “Emekliler arasındaki farklı aylıklar olumsuzluk yarattığı için yeni bir adım atarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı yüzde 42,6’ya yükseldi” dedi. Erdoğan en düşük emekli aylığının da 10 bin liraya yükseltildiğini belirtti. Böylece memur ve SGK emeklileri arasındaki 11,68 puan zam farkı eşitlenmedi ama yüzde 5 ek zamla 6,68 puana indi.
2024 yılının ilk altı ayı için memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25; SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarında yüzde 37,57 artış olduğunu hatırlatan Erdoğan bu artışların emeklilerde yol açtığı rahatsızlığı gördükleri için bunları birbirine yakınlaştıracak adım atıldığını söyledi, “SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımız müjdesini buradan vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı Ocak 2024’ten itibaren yüzde 42,6’ya yükseliyor” dedi.
Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerin yıllık artış oranlarının önümüzdeki temmuzda eşitleneceğini söyleyen Erdoğan “Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon kadar zam alacakları için dengesizlik giderilecektir” dedi.
Uygulamaya alınan emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını da belirten Erdoğan “Meclisimizin de onayını aldıktan sonra artışları bir an önce emeklilerimizin maaşlarına yansıtmak istiyoruz. 200 milyar liralık ilave kaynağı emeklilerimizin istifadesine sunmak istiyoruz. Tüm bu artışların ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
2024’ü “emekliler yılı” olarak ilan ettiklerini söyleyen Erdoğan bu vesileyle emeklilerin hayat kalitesini artıracak, sosyal haklarını genişletecek yeni hizmetleri devreye almayı hedeflediklerini söyledi.
Sadece ulaştırmada halen inşası süren 26 ayrı yol, raylı sistem, hava limanı ve uydu projesinin ülkeye kazandıracaklarını dile getiren Erdoğan “Üzerine en çok titrediğimiz husus istihdamda 32 milyon kişiyle tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladık. Yüzde 9’a düşürdüğümüz işsizliği daha da aşağılara çekmemiz gerekiyor. İşverenlerimiz ihtiyaç duydukları nitelikli işgücünü, kendi işyerinde yetiştirme imkanını daha esnek şartlarda kullanabileceklerdir. 6 Şubat sonrası deprem bölgesindeki işyerlerinin bu kurs ve programlarla ilgili yükümlülüklerini zaten kaldırmıştık. Aynı şehirlerimizdeki kurs ve programların 2024 yılı için işveren yükümlülük süresi bir kat, istihdam taahhüdü ise yüzde 30 olarak uygulanacak. Amacımız depremden etkilenen şehirlerimizdeki işgücü piyasasının bir an önce toparlanmasını temin etmektir. Depremde hayvanları telef olan vatandaşlarımızın zararlarını karşılıyoruz” diye konuştu.
En çok yoğunlaşılan alanlardan birinin hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadele olduğunu aktaran Erdoğan “Hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardımını bekliyoruz. Bu meselenin teknik boyutu kadar psikolojik boyutu da önemlidir. Ürettiği ve sattığı malın, verdiği hizmetin enflasyonla doğru orantılı olmayan tamahkar anlayışı ortadan kaldırmalıyız” dedi.