Macron’dan İsrail’e çağrı: Kadınları ve bebekleri öldürmeyi durdurun
Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog hakkında rekor sayılabilecek sayıda suç duyurusunda bulunuldu.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 25 bini geçerken İsrailli yetkililere dünyanın dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor. Tepkilerin odağındaki isim bu sefer de Cumhurbaşkanı Isaac Herzog oldu.
54. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen oturumlara katılan Herzog’un bölgede bulunduğu sıralarda İsviçre savcılıkları yoğun saatler geçirdi. Bu yoğunluğun nedeni Herzog hakkında yapılan ve belki de rekor olarak kayıtlara geçebilecek olan suç duyurularıydı.
Swiss prosecutors filed a criminal complaint against Israel’s President @Isaac_Herzog during his participation in the #Davos Economic Forum for inciting for war crimes and crimes against humanity against the Palestinians in #Gaza. pic.twitter.com/DxoyulZK2v
— Elijah J. Magnier 🇪🇺 (@ejmalrai) January 19, 2024
Bern Today gazetesinin haberine göre, suç duyuruları Bern kanton polisi aracılığıyla İsviçre Federal Savcılığına iletildi. Herzog hakkında çok sayıda olduğu belirtilen bireysel suç duyurularının Bern, Cenevre ve Zürih kantonlarından yapıldığı kaydedildi. Savcılık suç duyurularının artık olağan prosedüre uygun olarak inceleneceğini belirtirken, Herzog’un dokunulmazlığıyla ilgili durumu incelemek için Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını açıkladı.
Ancak süreç normal suç duyurularına göre elbette farklı işliyor. Cumhurbaşkanı Herzog’un dokunulmazlığıyla ilgili kararı İsviçre Dışişleri Bakanlığı verecek. Savcılık ise yöneltilen soru üzerine suçlamaların tam olarak neyle ilgili olduğu konusunda yanıt vermedi.
İsviçre’nin resmi haber sitesi Keystone-SDA’nın aktardığına göre suç duyuruları “Legal Action Against Crimes Against Humanity” isimli bir grup tarafından yapıldı.
Yaptığı yazılı açıklamada “Cezai bir soruşturma açılacağını umuyoruz. Böyle bir soruşturma Uluslararası Ceza Mahkemesi önündeki yargılamalara paralel olarak yürütülebilir” diyen grup, İsviçre’nin bir soruşturma yürütmekle yükümlü olduğunu savunuyor.
İsviçre daha önce eski Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in durumunda olduğu gibi diplomatik dokunulmazlığı daha önce de birçok kez göz ardı etmişti. Grup bunun “Batılı suçlular” için de geçerli olması gerektiğini belirtiyor.
Herzog Davos’ta düzenlenen 54. Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’deki saldırılarına ve bölge ülkeleriyle normalleşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gazze’deki savaştan çıkışın anahtarının “Riyad’la normalleşme”den geçtiğini savunan İsrail lideri “Açıkçası tüm normalleşme sürecinin bir parçası olarak Suudi seçeneği savaştan yeni bir ufka doğru çıkmanın anahtarıdır” dedi. Riyad yönetimiyle normalleşmenin tüm adımlara rağmen “hâlâ hassas ve kırılgan olduğunu” söyleyen Herzog olası bir normalleşmenin ezberleri bozacağını öne sürdü.
İsrail’in Ortadoğu’da Avrupa ve ABD’ye yönelebilecek tehditleri engellediğini iddia eden Herzog “Tüm insanlık için özgür dünya için bir savaş veriyoruz” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı İsrail ordusunun Gazze’ye saldırılarına ve Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’la yaşanan çatışmalara değinerek “İsrail olmasaydı sıra önce Avrupa’da, sonra ABD’de olurdu” dedi.
Cumhurbaşkanı Herzog hâlihazırda 136 İsrailli esirin Hamas’ın elinde olduğunu ve söz konusu esirlerden 4’ünün 2014’ten bu yana Gazze’de tutulduğunu belirtti ve uluslararası kamuoyuna “İsrailli esirlerin serbest bırakılması yönünde çaba gösterilmesi” çağrısında bulundu.
7 Ekim’de ardından travma geçiren İsraillilerin kendi güvenliklerine odaklanmaları nedeniyle halkın barışa olan desteğinin düşük olduğunu söyleyen Herzog “İsrailliler barış sürecine olan güvenlerini kaybettiler çünkü terörün komşularımız tarafından yüceltildiğini görebiliyorlardı” diye ekledi.
İsrail lideri ayrıca Gazze’de rehin tutulan en küçük İsrailli olan ve iki gün önce birinci yaş gününü kutlayan Kfar Bibas‘ın fotoğrafını da katılımcılara gösterdi.