25 bin ölümden sonra İsrail Cumhurbaşkanı: Filistinliler için iyi bir gelecek istiyorum

Ülkesi 24 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Davos'ta Filistinlilerden "komşularımız" diye bahsedip onlar için daha iyi bir gelecek istediğini iddia etti. Herzog'un geçmişteki Gazze açıklamaları da akıllara geldi.

Dünya 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da söz aldı. Herzog İran’ı “Şer imparatorluğu” olarak tanımlayarak Tahran’ın Ortadoğu’daki karışıklığı tetiklediğini, Gazze’deki nüfusun da buradan yayılan terör ağı içinde yer aldığını söyledi. Herzog İran’ın bu nedenle çok güçlü bir koalisyondan karşılık görmesi gerektiğini vurguladı. Isaac Herzog dünyayı istikrarsızlaştırmak için milyarlarca dolar harcandığını ve İran’ın her türlü barış sürecini baltalamak için bölgenin dört bir yanındaki vekillerini finanse ettiğini söyledi. 7 Ekim’de Hamas’ın Aksa Operasyonu’nun ardından ülkesinin “paramparça” olduğunu ifade eden İsrail Cumhurbaşkanı, İsraillilerin şiddet ve zulme maruz kaldığını da söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Davos’takileri ve aslında “tüm dünyayı” Filistinli örgütlerin elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması için durmaksızın çalışmaya çağırdı. En yaşlı rehinenin 85 yaşında olduğunu belirten Herzog bunların birçoğunun barış yanlısı insanlar olduğunu sözlerine ekledi. Herzog İsrail vatandaşlarıyla konuşunca barış anlaşmasını düşünemediklerini, çünkü herkesin güvenlik endişelerinin giderilmesi ihtiyacı duyduğunu söyleyerek “Her İsrailli kuzeyden, güneyden ya da doğudan saldırıya uğramayacağını bilmek istiyor” dedi.

Herzog yıllardır İsrail’in barış çağrısında bulunduğunu, ancak “terörün” kabul edilemeyeceğini, tamamen durdurulması ve hatta yok edilmesi gerektiğini vurguladı.

Herzog Hamas’ı savunanların terörü desteklediklerini de ifade etti. Ardından İsrail’in Gazze’deki dükkanlarda, oturma odalarında, yatak odalarında ve okullarda olduğunu iddia ettiği Hamas altyapısı hakkında konuştu: “Önemsiyoruz, önemsiyoruz, komşularımızın bu kadar çok acı çekmesi bizim için acı verici” diyerek Filistinlilerin İsrail’in ortadan kaldırmaya kararlı olduğu bir terör ağının tam ortasında olduğunu sözlerine ekledi.

Bombaya imza atmıştı

İsrail Cumhurbaşkanı Gazze’ye atılacak füzenin üzerine imza atarken… Fotoğraf: X

Güney Afrika Gazze’de soykırım yapmakla suçladığı İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davada Herzog’u “Gazze’ye gönderilen bombaları imzalayan” ve “Gazze’deki tüm nüfusun 7 Ekim saldırılarından sorumlu olduğunu” ve “sivillerin yaşananlara dahil olmadığı söyleminin kesinlikle doğru olmadığını” söyleyen, hatta “omurgalarını kırana kadar savaşacağız” diyen bir başkan olarak göstermişti.

Herzog’un Gazze Şeridi’ne atılacak bir füzenin üstüne “Sana güveniyorum” notuyla imza düştüğünü gösteren fotoğrafı basına yansımıştı. İsrailli yazar Netta Ahituv Haaretz’de Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Gazze’ye atılacak bir füzeyi imzalamasını “Herzog’un aklına bu füzenin, tek günahı Gazze’de doğmak olan küçük çocukları öldürebileceği gelmedi mi?” sözleriyle eleştirmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı savaşın 6’ıncı gününde yaptığı açıklamayla da eleştirileri üzerine toplamıştı. Herzog Gazze’deki sivillerin Hamas’ın saldırılarından haberinin bulunmadığı ya da buna dahil olmadıkları söyleminin doğru olmadığını savunarak sivillerin yaşamını yitirmesini “Bir darbe girişiminde Gazze’yi ele geçiren kötü niyetli rejime karşı ayaklanabilirlerdi, buna karşı savaşabilirlerdi” diyerek açıklamıştı.

Herzog daha da ileri giderek “Gazze’de evlerin mutfaklarından İsrail’e roketlerin atıldığını” ileri sürmüştü.

100 günü aşkındır Gazze’deki işgali devam eden ve 24 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’in Cumhurbaşkanı Filistinlilerden “komşularımız” diye bahsederek onlar için daha iyi bir gelecek istediğini iddia etti. Filistinli yetkililer 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde yaklaşık 25 bin Filistinlinin öldürüldüğünü, aynı dönemde İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da ise 350’den fazla kişinin İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtiyor. Gazze’deki işgalde İsrail’in dikte ettiği zorunlu göç politikası nedeniyle bölge nüfusunun yüzde 85’i yerinden edildi. Yüzde 85 ise 3 milyonu biraz aşkın nüfuslu Gazze nüfusunun 1,9 milyonuna tekabul ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Davos'ta konuştu: Gazze'deki savaş biterse Direniş Ekseni'nin saldırıları da biterİran Dışişleri Bakanı Davos’ta konuştu: Gazze’deki savaş biterse Direniş Ekseni’nin saldırıları da biter

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.