Trabzon’da Zaha fırtınası esiyor… Galatasaray rüzgarı dolduruyor

Fenerbahçe'nin puan kaybettiği haftada Galatasaray, Trabzonspor deplasmanından 5-1'lik galibiyetle döndü. Zaha iki gol ve bir asistle yıldızlaştı.

Spor 21 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Galatasaray, Trabzonspor'u farklı yenerken maça damgasını vuran isim Wilfried Zaha oldu.

Galatasaray, Fenerbahçe’nin evinde Samsunspor’a iki puan kaybettiği günde Trabzonspor deplasmanına çıktı. Mauro Icardi yerine Wilfried Zaha’nın forvette başladığı günde Kerem sola geçmiş, Mertens 10 numaradaki yerinde kalmıştı. Sarı-kırmızılıların amacı birçok eksiği olan rakibini yenerek zirvedeki Fenerbahçe’yle puanları yeniden eşitlemekti. Afrika Uluslar Kupası nedeniyle milli takım kamplarında bulunan Trezeguet, Pepe ve Onuachu, sakatlıkları bulunan Orsic ve Denswil ile kadro dışı bırakılan Abdülkadir Ömür ve Umut Bozok Trabzonspor’un yedi eksiğiydi.

Cimbom mücadeleye daha iyi başlangıç yaptı. Tıklım tıklım tribünler önünde rakibini zorlayan sarı-kırmızılılar 13. dakikada Fildişi Sahilli yıldızı Wilfried Zaha ile amacına ulaştı, öne geçti. Zaha 2011’de Johan Elmander’in 5. dakikadaki golünden sonra bu deplasmanda Galatasaray’ın en erken golünü attı. İlerleyen süreçte Trabzonspor net fırsat yaratmakta zorlandı. Galatasaray 33’te Mertens ile gole yaklaştı. 39’da Fountas şansını denedi, ancak Fernando Muslera başarılı oldu. 45+1. dakikada sakatlık geçiren milli savunmacı Abdülkerim Bardakcı bir süredir sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen Davinson Sanchez’e yerini bıraktı.

Fenerbahçe'ye 'Kılınç' yarasıFenerbahçe’ye ‘Kılınç’ yarası

İkinci yarının başında orta saha hakimiyetini almaya çalışan Trabzonspor bunu başaramadı. Orta sahadan savunma kısmına kâh pasla kâh driplingle çok rahat geçen Galatasaray fırsatlar yarattı. 58’de Sanchez’in vuruşu direkten dışarı gitti. Ancak 61. dakikada Wilfried Zaha ceza alanı içinde buluştuğu topu ağlara göndermeyi başardı. 65. dakikada Kaan Ayhan 3. golü attı. Kaan Ayhan’a asisti Wilfried Zaha yaptı. 66. dakikada yedek kulübesindeki Abdülkerim Bardakcı sarı kart gördü. Tecrübeli oyuncu İstanbulspor maçında cezalı duruma düştü.

Trabzonspor 79. dakikada Enis Destan’la hayat belirtisi gösterdi. Golde Enis’e pası atan Edin Visca, 109 asistle Alex de Souza’yı geçerek Süper Lig tarihinin en çok asist yapan oyuncusu oldu. Fark bu dakikada ikiye indi ancak Galatasaray’ın yanıtı gecikmedi. Kerem Aktürkoğlu 80. dakikada enfes bir vuruşa imza atarak skoru 4-1’e getirdi. Golün hemen ardından Dries Mertens’in yerine Mauro Icardi oyuna girdi. Kalan dakikalarda Trabzonspor farkı azaltmak için baskı kuran taraftı. Ancak çaba sonuç vermedi. Zaha 90. dakikada topu yine ağlara gönderdi ancak yapılan VAR kontrolü sonrası Barış Alper’in faul yaptığı gerekçesiyle gol iptal edildi. Kerem 90+6. dakikada yeniden sahneye çıktı ve çok oyuncuyla gelişen atakta skoru 5-1’e getirdi. Maç böyle bitti.

Galatasaray Trabzonspor galibiyetiyle puanını 54’e yükseltti ve Fenerbahçe’yi yakaladı. Trabzonspor 37 puanda kaldı ve üçüncü sırada yer aldı. Trabzonspor Abdullah Avcı yönetiminde ilk kez kendi sahasında beş gol yedi. Kerem Aktürkoğlu Süper Lig’de Wesley Sneijder’den (Mayıs 2014) bu yana Trabzonspor deplasmanında ceza sahası dışından gol atan ilk Galatasaray oyuncusu oldu. Sarı-kırmızılılar ilk kez Süper Lig’de bir Trabzonspor deplasmanında beş gol buldu.

‘Karadeniz havası’ Galatasaray’a iyi geldi‘Karadeniz havası’ Galatasaray’a iyi geldi

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk maç sonu değerlendirmesinde “Sonlandırma problemlerimiz vardı ama bu kez beş gol attık, Bir de sayılmayan golümüz vardı, altı gol. Trabzonspor deplasmanı zordur. Rakip ne kadar eksik olursa olsun üzerimizde zaman zaman baskı kurdular. 2-0’ı bulunca maçı bitirdik. Oyuncularıma teşekkür ederim. Temmuz’dan beri maç oynuyoruz. Çok güvendiğimiz bir kadro var. Zaha’nın performansı, Kaan’ın performansı… Farklı pozisyonlarda denedik” diye açıklama yaptı.

Buruk taraftara sabır çağrısı yaparak “Çok sabırsızız, oyuncuları devamlı asıp kesiyoruz. Sosyal medyadan çok yapılıyor. Ndombele üzerinden yapıldı geçen hafta. Zaha, Icardı, Sanchez ve Icardi üzerinden bunlar yapıldı. Galatasaraylılar oyuncularına sahip çıksın. Sabır gerekiyor, çok daha iyi olacağız” dedi. Oyuncuların oynadığı oyunu öven Buruk şunları dile getirdi: “Maç kaybımız çok az. Bu sene ir maç kaybettik. Geçen sene dört maç kaybetmiştik. Büyük takımlara karşı oynamak, konsantre olmak daha başka oluyor. Diğer maçlarda konsantrasyon bazen zor oluyor. Size karşı daha çok kapanan takımlara karşı oyunlar değişik olabiliyor. Büyük maçları kazanıyoruz, geçen senenin şampiyonuyuz. Belki ligde Galatasaray tarihinin en iyi performansını gösteriyoruz. Oyuncularımıza sahip çıkalım. Her geçen gün daha fazla alışıyorlar. Zaha attığı gollerin dışında savunmada iki golü önleyen hamleler yaptı.”

Buruk’tan davet

Deneyimli teknik direktör camiaya çağrı yapıp şunları söyledi: “Bu tür oyunculara sahip olduğumuz için şanslıyız. Sürekli ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Geçen sene Başakşehir maçından sonra havaya girmiştik. Taraftarın desteğiyle yine başarılara ulaşacağız. Bizim kenetlenmeye ihtiyacımız var. Camianın kenetlenmeye ihtiyacı var. Şampiyonluk yolunda hep beraber doğru bir yürüyüş yapacağız. Herkesi bu yürüyüşe davet ediyorum.

Okan Buruk, kişisel sosyal medya hesabından bu paylaşımı yaptı.

Buruk Fenerbahçe’nin puan kaybının kendilerini motive ettiğini dile getirip “Çok konsantre bir şekilde buraya geldik. Üç puandan başka şey düşünmüyorduk. Fenerbahçe’nin kaybetmesi ekstra bir motivasyon oldu. Bence mükemmel oynadık. Trabzonspor deplasmanında beş atmak kimseye nasip olmaz. Sonuna kadar hak ettik. Taraftarlara armağan olsun” dedi.

İsmail Kartal’ın psikolojik üstünlükle ilgili yaptığı açıklama hakkında da yorum yapan Buruk “Çok fazla maç var. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın önünde çok maç var. Bazen çok erken favoriler yaratabiliyoruz. Bu favoriler değişebiliyor. Her takım kazanabilir, kaybedebilir. Biz sahaya odaklanıyoruz. Maç maç gideceğiz. Bütün maçları kazanmak istiyoruz, bunun için savaşacağız. Trabzon deplasmanında galip gelmek önemli bir başarı. Burada kazanmak çok kolay değil” diye konuştu.

Maçın kahramanı Wilfried Zaha ise “Performansımızdan çok mutluyum. Üç puan ve gollerim için de fazlasıyla mutluluk duyuyorum. İlk gol biraz reaksiyon golüydü. İkinci golde de koşumu yaptım ve istediğim gibi topu alarak sert bir vuruş yaptım. Gollerim için mutluyum” diye konuştu.

‘Gerçek 5. yıldızı göreceksiniz’

Karşılaşma ardından konuşan Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk “Rakibe saygısızlık olmasın Trazonspor’u yeneceğiz demedim, yenme niyetindeyiz dedim. Trabzonspor bu ligin en iyi takımlarından biri. Futbol bu, bazen top çizgiyi geçiyor ama bazen geçmiyor. Eksikleri vardı ve bundan etkilendiler. Onlara çok saygı duyuyoruz. Trabzonspor bir futbol şehri. En önemli rakibimizin puan kaybetmesi hepimizi mutlu etti. Icardi bugün oynadı ve hepimiz için moral oldu. Sezon başında da söyledik. İki takımın da şampiyonluk şansı var ama Galatasaray hepsinden daha yakın. Dursun Özbek yönetiminde inşallah 24. şampiyonluğu ve gelecek sene 25. şampiyonluğu alarak gerçek beş yıldızı Galatasaray’ın göğsünde göreceksiniz” diye konuştu.

Avcı’dan özür

5-1 kaybeden Trabzonspor’da teknik direktör Abdullah Avcı şu sözlerle maç değerlendirmesi yaptı: “Çok detaya girmeden şöyle diyebiliriz, ilk yarı dengede bir oyun vardı. Savunma bireysel performansı olarak yediğimiz bir gol vardı. 60’a kadar oyun dengeli gidiyordu. Hamle yaparken ayağımızdaki topları kaptırarak goller yedik. Bunun bahanesi olamaz. Çok şık olmadı, güzel olmadı. Yapacak bir şey yok. Daha fazla çalışacağız. Dört gün sonra bir maç var, kazanarak unutturmaya çalışacağız. Oyuna bir türlü ortak olamadık. Güzel ve şık olmadı. Burası büyük camia, tarihinde böyle durumlar az da olsa vardır. Bu durumu ortadan kaldırmaya çalışacağız. Yakışmayan bir mağlubiyet ama üçüncülük hedefimiz var. Bunun tedavisini yaparak yolumuza devam edeceğiz.”

Avcı taraftardan özür dileyerek “Hayata devam edeceğiz. 5-1’i telafi etmek bizim elimizde. 5-1 için taraftarlarımızdan özür dileriz. Biz de üzüntülüyüz” dedi. 

Trabzonspor’da Abdullah Avcı taraftardan özür diledi.

‘Ömür’e kadro dışı demek doğru değil’

Deneyimli teknik direktör “Bakasetas ayrıldı. Hizmetleri için teşekkür ederiz. Son güne kadar etik ve düzgün davrandı. Bundan sonraki yaşamında başarılar diliyoruz” dedi. Abdülkadir Ömür’le ilgili konuşan Avcı “Abdülkadir Ömür… Zaman zaman fiziksel ve zihinsel yorgunluklar olabilir. Ömür de bunu yaşıyor. Bazen başka yerde bulunmak, kendine soru sormak, destek almak iyi gelebilir. Yönetimle beraber bir karar verdik. Abdülkadir Ömür’ü kazanmak istiyoruz. hayatımda kadro dışı kelimesi çok yoktur gibi. Verilen kararlar Abdülkadir Ömür’ün kazanılmasından yanadır. Sevmeye devam edeceğiz. Profesyonel hayatta ayrılmalar da olacak, Ömür ile dostluğumuz devam edecek. Kadro dışı kelimesi doğru değil” dedi.

Avcı son olarak Umut Bozok konusunda şunları söyledi: “Umut Bozok… Ayrılmak isteyene saygımız vardır ama ayrılana kadar işlerini mükemmel yapmaları gerekir. Süreç sancılı.. Sağlıkla ilgili problemi yok. Gidecekse kulübün menfaatleri doğrultusunda bir karar aldık, bilginiz olsun.”

Bundan sonrasına katırlarla devam edeceğizBundan sonrasına katırlarla devam edeceğiz

Avcı şampiyonluk yarışındaki iki takımla alakalı olarak da “Fenerbahçe ve Galatasaray ayrıldı. Puan olarak, ekonomik olarak, oyuncu sayısı olarak ayrıldılar. Sene başından beri hedef üçüncülüktü. Ben de geldikten sonra ulaşılabilir ve gerçekçi hedef için devam ediyoruz. Oyun beni de tatmin etmedi. Gerçekçi oyunlarla puanları aldık biz. Kompakt olmadığımız sürece bu senaryoları yaşayabiliriz. Başka oyunlar da oynadık bu takımla. Bunların elindeki hepsi elindeki oyuncu grubuyla belirleyeceğin formasyonlar. 20’dan sonra oyuna ortak olmak istedik ama bireysel hatalar ve geniş boşluklar bizi cezalandırdı” dedi.

Bakasetas veda etti

Trabzonspor’un Yunan futbolcusu Anastasios Bakasetas’ın bir süredir takımdan ayrılacağı konuşuluyordu. Yunan Ligi ekiplerinden Panathinaikos’la adı anılan oyuncu maçtan sonra tribünlere veda etti. Bakasetas “Trabzonspor formasıyla son maçıma çıktım. Daha iyi bir veda isterdim. Hayatta bazen istekleriniz olmayabiliyor. Buradan ayrılırken herkese teşekkür etmek istiyorum. Burada sevgi ve saygı gördüm” diyerek ayrılığını resmen duyurdu. Oyuncu Trabzonspor formasıyla bir Süper Lig, bir Süper Kupa şampiyonluğu yaşamış, bu sezon da toplam 18 maçta beş gol atıp üç asist yapmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.