‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: İdeal mastürbasyondan ‘dolandırıcı’ köpeğe haftanın en tuhaf 10 haberi

Dünyanın birçok bölgesinde kaos ve kargaşa devam ederken zaman umulmadık tuhaf gelişmeleri de beraberinde getirmeye devam ediyor. Yeni yılın üçüncü haftasında yaşanan birbirinden tuhaf 10 gelişmeyi sizler için derledik.

Dünya 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
"Dünyanın en yaşlı köpeği" unvanına sahip Bobi vefat etti. / Fotoğraf: AA

Gün geçmiyor ki yeni bir tuhaflıkla daha karşılaşmayalım. 2024’ün ilk ayının üçüncü diliminde dünya genelinde yaşanan ilginç olaylar günlük rutinimizi renklendiren birbirinden garip hikayelerle dolu.

Kabin memurunu ısıran yolcudan klonlanan al yanaklı maymuna; ideal mastürbasyon sayısı çalışmasından, Hanuka mumlarını yangın tüpüyle söndürdüğü için dokunulmazlığından olan Polonyalı vekile işte haftanın en tuhaf 10 haberi:

‘Dünyanın en yaşlı’ köpeğine dolandırıcılık soruşturması

Geçen yıl 31. yaş gününü kutlayan “Bobi” isimli Rafeiro do Alentejo cinsi köpek ekim ayında hayata gözlerini yummuştu. Köpeğin ölümü dünya çapında manşetlere taşınmış ve Guinnes Rekorlar Kitabı Bobi’yi Şubat 2023’te hem dünyanın yaşayan en yaşlı köpeği, hem de gelmiş geçmiş en yaşlı köpek ilan etmişti.

Veterinerlerin Bobi’nin gerçek yaşı hakkındaki şüphelerini dillendirmesinin ardından Guinness “dünyanın en yaşlı köpeği” iddiasında sahtekarlık yapıldığı iddiasıyla 16 Ocak’ta inceleme başlattı. Guinness’ten yapılan açıklamada “İncelememiz devam ederken yaşayan ve gelmiş geçmiş en yaşlı köpek rekorlarını tüm bulgularımız tamamlanana kadar geçici olarak durdurmaya karar verdik” dendi.

Bobi’nin 31 yıl beş aylık ömrünün sona ermesine kadar kayıtlara geçmiş en yaşlı köpek, 1939 yılında 29 yıl beş aylıkken ölen Avustralya Sığır Çobanı cinsi köpek “Bluey”di.

Bobi’nin rekor kıran ve insan ömrüne kıyasla 200 üzeri yaşa tekabul gelen ömrüne ilişkin incelemeler köpeğin manşetlere taşınmasının hemen ardından geldi. Ancak rahmetli unvanı hâlâ elinde bulunduruyor.

Yolcu kabin memurunu ısırdı, uçak acil iniş yaptı

Japonya semalarında 17 Ocak’ta meydana gelen olayda bir yolcu Tokyo-Seattle seferini yapan All Nippon Havayolları (ANA) firmasına ait uçakta kadın kabin memurunun kolunu ısırdı. Olayın ardından uçak kalkış yaptığı Tokyo Haneda Havalimanı’na tekrar inmek zorunda kaldı.

Mürettebatın müdahale ettiği 55 yaşındaki yolcu “kabin görevlisine zarar vermekle” suçlandı. Uyku hapı kullandığını söyleyerek kendini savunan yolcu olayı hatırlamadığını söyledi. Fakat yapılan incelemede ABD vatandaşı olan yolcunun aşırı sarhoş olduğu ortaya çıktı.

Klonlanan rhesus maymunu Retro ergenliğe girdi

Çin imitasyonda çıtayı en üst seviyeye taşıdı. Klonlanan maymun türlerine eklenen ve biz insanlara çok yakın bir primat türü olarak bilinen “Retro” isimli rhesus (al yanaklı) maymunun iki yıldır sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdüğü ve ergenlik dönemine girdiği bildirildi.

18 Ocak’ta yayımlanan haberimizde de ondan ve çalışmanın detaylarından bahsetmiştik. Retro’nun nasıl yaratıldığını anlatan çalışmanın yazarlarından Falong Lu, Retro’nun şu anda iki yaşından büyük olduğunu ve giderek daha iyi ve güçlü hâle geldiğini söyledi.

Bilim insanlarının klonlayabildiği iki maymun türünden biri olan Retro 16 Temmuz 2020’de doğdu. Aynı ekip 2018 yılında da bugün hâlâ hayatta olan iki sinomolgus maymununu klonlamalarıyla bilim tarihine adlarını altın harflerle yazdırmıştı. Bu çalışmanın insan klonlama yolunda büyük bir adım olduğu düşünülüyor.

Endonezya başkentini taşıyor

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya bataklık alana kurulu ve her yağmurda sular altında kalan başkenti Cakarta’yı başka yere taşıyor. 2021’in Eylül ayında başlayan taşınma sürecinde sona yaklaşıldı.

Kalimantan’ın doğusunda 561 kilometrekarelik Borneo Adası’na taşınacak olan başkent “Nusantara” adını alacak ve sadece elektrikli araçlara mahsus “çevre dostu” bir şehir olacak. Yeni başkentin inşa edildiği Borneo Adası dünyanın en büyük kömür rezervlerine sahip olmanın yanı sıra en büyük orangutan nüfusunu da barındırıyor.

Çocukları tuvalette filme alan kabin memuru tutuklandı

ABD Adalet Bakanlığı bir American Airlines uçuş görevlisinin seyir halindeki uçağın tuvaletinde çocukları filme aldığı iddiasıyla tutuklandığını açıkladı.

37 yaşındaki Estes Carter Thompson Eylül 2023’teki bir uçuş sırasında telefonunu tuvalete gizleyerek 14 yaşındaki bir kız çocuğunun videosunu çekerken yakalanmıştı. Thompson’ın daha önce çalıştığı uçaktaki tuvaletleri kullanan dört küçük yaştaki kadın yolcunun kayıtlarını da bulundurduğu iddia ediliyor.

Uçak tuvaletinde 105 dakika mahsur kaldı

Kabin memurlaının yolcuya yazdığı not. / Fotoğraf: New York Post

New York Post gazetesi Hindistan’da meydana gelen olayda SpiceJet Havayolları’na ait uçakla seyahat eden bir yolcunun neredeyse tüm uçuş boyunca uçağın tuvaletinde mahsur kaldığını yazdı. Mumbai’den Bengaluru şehrine giden uçakta bir saati aşkın süre tuvalette vakit geçiren yolcu uçağın Bengaluru’ya inmesiyle kurtarılabildi.

SpiceJet özür açıklaması yayınlayarak “yolcuya verilen rahatsızlıktan dolayı üzüntü duyduğunu” belirtti. Şirketin açıklamasında “Yolculuk boyunca mürettebatımız yolcuya yardım ve rehberlik sağladı. Varışta bir mühendis tuvalet kapısını açtı ve yolcuya anında acil tıbbi destek uygulandı” dendi.

Öte yandan yolcu içeride mahsurken kabin ekibi onu rahatlatmak için tuvaletin kapısının altından not da göndermiş. Notta ekipler “Lütfen panik yapmayın. Birkaç dakika sonra ineceğiz, o yüzden tuvaletin kapağını kapatın, üstüne oturun ve kendinizi emniyete alın. Ana kapı açılır açılmaz bir mühendis gelecek” demiş.

Arnold Schwarzenegger havalimanında alıkondu

Arnold Schwarzenegger’in Münih havalimanında alıkonduğu sırada çekilen görseli. / Fotoğraf: Bild

Dünyaca ünlü ABD’li aktör Arnold Schwarzenegger, 17 Ocak’ta yaklaşık 26 bin dolar değerindeki “Audemars Piguet” saatini beyan etmediği iddiası üzerine Çarşamba günü Münih havaalanında gümrük memurları tarafından kısa süreliğine alıkondu.

Schwarzenegger’in saati kendi kuruluşu Schwarzenegger İklim Girişimi’ne yardım amacıyla müzayedede satmayı planladığı öne sürüldü. Ünlü aktörden 4 bin euro vergi ve 5 bin euro ceza dahil 35 bin euro talep edilirken parayı kredi kartıyla ödemeyi teklif eden Schwarzenegger’e nakit para çekmesi için ATM’ye kadar eşlik edildi. Parayı ödeyen 76 yaşındaki aktör yolculuğuna ancak öyle devam edebildi.

Söz konusu saatin de Avusturya’da düzenlenen bir açık artırmada 294 bin dolara satıldığı bildirildi.

Hanuka mumlarını yangın tüpüyle söndürdü, dokunulmazlığından oldu

17 Ocak’ta Polonya meclisi Hanuka (8 günlük Yahudi Noel’i) mumlarını Aralık 2023’te yangın tüpüyle söndüren aşırı sağcı milletvekili Grzegorz Braun’un dokunulmazlığını kaldırdı. Daha önce de antisemitik ifadeler kullandığı için tepki çeken Braun dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından yargılanabilecek.

Varşova Bölge Savcısı Mariusz Dubowski Parlamento’da hukuk komisyonuna yaptığı açıklamada aşırı sağcı milletvekilinin “mülke zarar verme ve dini obje ve simgelere hakaret etme” suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Bilim insanları açıkladı: Sağlık için ayda kaç mastürbasyon yapmalı?

Erkeklerin prostat kanseri riskini azaltmak için ayda kaç kez mastürbasyon yapması gerektiğini gösteren yeni bir çalışma yayımlandı. “No Nut November” (“Kasım’da boşalmak yok” adı verilen internet yarışı) ve insanların aylarca cinsel ilişkiden uzak durmayı tercih ettiği diğer fenomenlerin yükselişine rağmen uzmanlar sağlığı korumak için düzenli olarak ‘samimi zamanın’ tadını çıkarmanın iyi bir fikir olduğunu iddia ediyor.

IFLScience’da yapılan yeni araştırmaya göre prostat kanseri riskini azaltmak için ayda en az 21 kez mastürbasyon yapmak öneriliyor. Araştırma bu rutinin riski üçte bire kadar azaltabileceğini öne sürüyor. Çalışmaya göre düzenli koşu yapmak ve sağlıklı beslenmek de riski azaltan faktörler arasında.

Araştırmaya 31 bin 925 erkek katılmış ve bu erkeklerin davranışları 18 ay boyunca takip edilmiş.

“Yangınları hükümet çıkarıyor” diyen Kanadalı 14 yangından suçlu bulundu

2023 yılında Kanada’yı kasıp kavuran orman yangınlarından suçlu bulunan Brian Pare. / Fotoğraf: Facebook

2023 yılında Kanada’yı kasıp kavuran orman yangınlarının faili tespit edildi, yangınların doğal yoldan çıkmadığı kanıtlandı. Hem de failin sosyal medyada yangınlardan hükümeti sorumlu tuttuğu paylaşımları da ortaya çıktı.

Söz konusu yangınların hükümet tarafından kasıtlı olarak çıkarıldığına dair komplo teorileri paylaşan Kanadalı adam yüzlerce insanı evlerinden eden bir dizi yangını bizzat başlatmaktan suçlu bulundu. 38 yaşındaki Brian Pare isimli Quebec’li fail toplam 14 kundaklama yaptığını kabul etti.

Savcı Marie-Philippe Charron Pare’nin mahkemeye 14 yangın çıkardığını ve ikisinin Chapais kasabası yakınlarında yaklaşık 500 evin tahliye edilmesine neden olduğunu açıkladı. Savcı “Lake Cavan” yangınının sanığın çıkardığı “en büyük yangın” olduğunu ve bu yangında 8 bin dönümden fazla ormanlık alanın küle döndüğünü söyledi.

'Bunu da yaşamadık' demeyiz: Haftanın en tuhaf 10 haberi‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: Haftanın en tuhaf 10 haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.