Sanatçıların zaferi: Almanya’ya yönelik ‘antisemitizm’ boykotu karşılık buldu

Berlin Senatosu'nun kültür sanat alanında verilecek fonlar için getireceğini duyurduğu 'ayrımcılık karşıtı' düzenleme sanatçılar tarafından boykot çağrılarıyla karşılık bulmuştu.

Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux ve Judith Butler'ın da imza attığı çağrıda zafer sanatçıların oldu, senato geri adım attı.

Kültür Sanat 25 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

10Haber sayfalarında duyurmuştuk, Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux ve Filistinli şair Muhammed El-Kurd’un öncülüğündeki birçok sanatçı Filistin’le ilgili tutumu nedeniyle Almanya’yı ve bu konuda görüş bildirenlere yönelik sert tutum alan Alman kurumların kültür politikalarını boykot etme girişimi başlatmıştı. Bu boykotun hedeflerinden biri Almanya’da Berlin Senatosu’nun, sanat alanında verilecek fonların düzenlenmesiyle ilgiliydi.

Düzenleme genel olarak antisemitik ifadelerde bulunan kurum ve sanatçıların desteklenmemesi üzerine inşa edilmişti. Lakin Alman kamuoyunda İsrail-Filistin savaşına dair Filistin lehine yapılan açıklamaları da antisemitik olarak değerlelendiriliyordu. Sanatçıların boykot çağrısı yapma nedenlerinden biri de işte bu yaklaşımdı. Sanatçılar savaşa dair görüşlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini anlatıp Berlin Senatosu’nun düzenlemesinin Filistin lehine açıklama yapan sanatçıları cezalandıracağını söylüyordu.

İşte bu noktada Berlin Senatosu geri adım attı. Sanat alanında sağlanan fonlar için getirilen ‘ayrımcılık karşıtı’ düzenlemeyi elden geçiriyor. Berlin Kültür Senatörü Joe Chialo yaptığı açıklamayla sanatçıların isteklerini ve taleplerini dinlemek için bir araya geleceklerini söyledi: “Bu düzenlemeyi sanatsal ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak gören yasal ve eleştirel sesleri ciddiye almalıyım. Şundan şüphe duyulmasın: Berlin’de ayrımcılıktan azade bir kültür ortamı için mücadeleyi sürdüreceğim.”

Çağrının son imzacılarından biri Judith Butler.

İmzacılar sanatçı: Çağrımız devam ediyor

‘Strike Germany’ girişimi ise Berlin Senatosu’nun yaptığı açıklamanın ardından başlattıkları kampanyanın sadece bir başlangıç olduğunu açıkladı. Hareket sosyal medyadan yaptığı açıklamada yeni kararı geçici bir zafer olarak tanımladı, boykot çağrılarının aynı şekilde devam ettiğini açıkladı:

“Bu değişiklik, Berlin’de alanda ve dünyanın dört bir yanından pek çok kişi tarafından geçilen eylemlerin sonucu. “Bu, geçici bir zafer, ancak Berlin’e özgü olan IHRA fıkrası sadece ulusal bir konunun bir semptomu. IHRA’nın 2017 yılında federal yönerge olarak kabul edilmesi, bu habere rağmen halen yürürlükte. IHRA’nın ülke çapında reddedilmesi çağrısı yapıyoruz. Strike Germany’nin çağrısı değişmeden sürüyor.”

Boykot kararının son destekçilerinden biri de siyaset felsefesi ve etik konularında çalışan yazar ve düşünür Judith Butler oldu.

Sanatçılar Gazze için imza attı: İsraili destekleyen Almanya boykotla tehdit ediliyorSanatçılar Gazze için imza attı: İsraili destekleyen Almanya boykotla tehdit ediliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler