İran’ın yasaklı yönetmen geleneği bitmiyor: Berlin’e filmleri gitti kendileri gidemedi

Behtaş Senayi ile Meryem Mukaddem'in yönettiği 'Benim Sevimli Kekim' 74. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışacak. Lakin İranlı yönetmenlerin 15-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek festivale katılıp katılmayacağı belirsiz.

Kültür Sanat 25 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
'Benim Sevimli Kekim' filmi Berlin'de Altın Ayı için yarışacak.

İran’ın yurtdışına çıkış yasağı koyduğu yönetmenlerin filmi Berlin’de. Behtaş Senayi ile Meryem Mukaddem’in yönettiği ‘Benim Sevimli Kekim’ filmi 74. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışacak. İran’da “sisteme karşı propaganda ve ulusal güvenliğe karşı eylem” gerekçesiyle ülkeden çıkış yasağı bulunan yönetmenlerin filmi 20 yapımla En İyi Film ödülü için yarışacak.

Berlinale’ye katılmaları zor

15-25 Şubat’ta düzenlenecek 74. Berlinale’de yer alacak ‘Benim Sevimli Kekim’ filmi kadın haklarının büyük ölçüde kısıtlandığı bir ülkede arzularını gerçekleştirme mücadelesi veren bir kadının hikayesini anlatıyor. İran, Fransa, İsveç ve Almanya ortak yapımı filmi tamamlamak için yönetmenler Behtaş Senayi ile Meryem Mukaddem geçen yıl yurtdışına çıkmak istemişti. Ancak İranlı yetkililer “sisteme karşı propaganda ve ulusal güvenliğe karşı eylem” gerekçesiyle her iki yönetmenin de ülkeden çıkışına izin vermemişti.

Aralık ayında aralarında uluslararası film festivali düzenleyen koordinatörler ve yapımcıların da bulunduğu çok sayıda kişi bu iki film yönetmenine yönelik yasağın kaldırılması için mektup yazmıştı. Yönetmenlerin 74. Berlinale’ye katılıp katılmayacağı şu an belirsiz. Ancak İran yönetiminin önceki uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda yönetmenlerin Almanya’ya gitme ihtimali düşük.

Berlin'deki Türk mahallesinde bir İngiliz: David BowieBerlin’deki Türk mahallesinde bir İngiliz: David Bowie

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.