Avustralya’da Djokovic’in 6 yıl ve 33 maçlık serisi bitti, finalde yok

Avustralya Açık’ı 10 kez kazanan Novak Djokovic, yarı finalde Jannik Sinner'e boyun boyun eğdi. Böylece 2005'ten beri ilk defa büyük üçlü, Djokovic, Nadal ve Federer'den biri Avustralya'da final göremedi. Medvedev finale yükselen diğer isim oldu.

Spor 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Avustralya Açık'a yıllardır damga vuran Djokovic turnuvaya veda etti.

Sezonun ilk Grand Slam turnuvasında 13’üncü gün tek erkekler yarı final mücadelelerine sahne oldu. Günün ilk maçında Novak Djokovic, İtalyan raket Jannik Sinner’le korta çıktı. 10’u Avustralya Açık’ta olmak üzere toplam 24 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Sırp tenisçi, çok kötü başladığı maçın ilk iki setinde sadece üç oyun kazanabildi ve 2-0 yenik duruma düştü. Karşılaşmanın üçüncü setinde rekabet düzeyi yüksekti. Tie-break’e uzayan sette maç puanı da kurtararak sete tutunan Djokovic maçta skoru 2-1’e getirdi.

Djokovic’in daha önce defalarca izlettiği geri dönüşlerden birini daha gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği merak konusuydu. Fakat Avustralya’nın kralının yaktığı geri dönüş ateşini Sinner çabucak söndürmeyi başardı. Dördüncü sette servis kırmayı başaran İtalyan raket, son şampiyon Djokovic’i 6-1, 6-2, 6-7 ve 6-3’lük setlerle 3-1 yenerek kariyerinin ilk kez grand slam finaline yükseldi. Bu sonuçla turnuvaya veda eden Djokovic’in Avustralya Açık’ta elde ettiği 33 maçlık galibiyet serisi son buldu. Sırp raket Avustralya Açık’ta son maçını 2018’de dördüncü turda Güney Koreli Chang’a  kaybetmişti. Ayrıca Djokovic kariyerinde ilk kez bir Avustralya Açık maçını servis kıramadan tamamladı. Sinner ise Avustralya Açık’ta tekler finaline kalan ilk İtalyan tenisçi oldu.

‘Üç Büyükler’siz final

Novak Djokovic’in turnuvaya yarı finalde veda etmesiyle 2005 sonrası bir ilk yaşandı. Avustralya açıkta 19 yıl sonra ilk kez bir final maçı Roger Federer, Rafael Nadal ya da Novak Djokovic olmadan oynanacak. Büyük üçlü olmadan oynanan son finalde Marat Safin, yerel kahraman Lleyton Hewitt’i yenerek şampiyonluğa ulaşmıştı.

Medvedev küllerinden doğdu, Sinner’e rakip oldu

Yarı finalin diğer eşleşmesinde üç numaralı seribaşı Daniil Medvedev, altı numaralı seribaşı Alman Sascha Zverev’le karşılaştı. Daha önce 18 kez mücadele eden ikili bu maçların hiçbirini Slam’lerde oynamamıştı. Kariyerlerinde ilk kez bir Grand Slam maçında karşı karşıya gelen ikilinin mücadelesinde ilk set çok çekişmeli geçti. İlk seti 7-5 kazanan Alman raket yarı finalde avantajı eline geçirdi.

İkinci set çok uzun rallilere sahne oldu. Daha dayanıklı gözüken Zverev ikinci seti de hanesine yazdırıp finalin kapılarını ardına kadar araladı. Üçüncü sette file önüne daha çok gelmeye başlayan Medvedev oyunu dengeledi. Tie-break’e uzayan seti kazanmayı başaran Rus raket rakibine ‘Hayır’ dedi. Dördüncü sette inatçı oyununu sürdüren Rus raket, tie-break’e uzayan sette yine sonuna kadar mücadele eden taraf oldu ve 2-0 yenik duruma düştüğü maçta 2-2’lik eşitliği yakaladı.

Keçilerin keçisi Novak DjokovicKeçilerin keçisi Novak Djokovic

Finalin ikinci ismini belirleyecek beşinci sette Medvedev, geriden gelmenin de verdiği moralle rakibinin servisini kırmayı başardı. Avantajını set sonuna kadar sürdüren dünya üç numarası seti 6-3, maçı da geriden gelerek 3-2 kazandı ve çok yüksek efor sarfettiği maçtan final biletini çıkarmayı başardı. Kariyerinde üçüncü kez Avustralya Açık finaline yükselen Medvedev ilk şampiyonluğu için korta çıkacak. Ahtapot lakaplı Rus raketin ilk kez Grand Slam finali oynayacak Sinner’le karşılaşacağı şampiyonluk maçı 28 Ocak’ta Rod Laver Arena’da oynanacak.

Peri masalı bitti! Avustralya Açık'ta finalin adı konulduPeri masalı bitti! Avustralya Açık’ta finalin adı konuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.