Mona Lisa’nın çilesi bitmedi: Bu kez de çorba fırlatıldı

Pariste'ki Louvre Müzesi’nde sergilenen dünyanın en meşhur tablosu 'Mona Lisa'nın çilesi bitmiyor. Daha önce çalınan; pasta ve asit fırlatılan, sprey boya dökülen tablo bir kere daha iklim aktivistlerinin hedefi: Tabloya bu kez de çorba fırlatıldı.

Kültür Sanat 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Bol kremalı bir pasta, asit, kırmızı sprey boya şimdi de çorba.

Tüm bunlar Pariste’ki Louvre Müzesi’nde sergilenen Leonardo da Vinci’nin dünyanın en meşhur tablosu ‘Mona Lisa’ya fırlatılanların listesi.

Çorba da sonuncusu. Bugün tabloya iklim aktivistleri tarafından çorba fırlatıldı. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi müzeye çeken tablo dünyanın en iyi korunan sanat eserlerinden biri. Kurşun geçirmez  bir camla korunan tablonun doğrudan zarar görmediği tahmin ediliyor. Ancak müzeden yapılmış resmi bir açıklama da yok.

Paylaşılan görüntülerde iki aktivisten birinin üstünde çevre aktivist grubu Riposte Alimentaire’in (Food Response) sloganını taşıyan bir tişört görünüyor. Eylemciler tabloya çorba fırlatarak “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” diye bağırıyor. Videoda diğer ziyaretçilerin çığlık attığı da duyuluyor. Hemen ardından Louvre personeli tablonun ve eylemcilerin etrafını siyah kumaş perdelerle örtmeye çalışıyor. Ancak yine de görüntülerin çekilmesine engel olamıyorlar.

Mona Lisa’nın başına gelenler ne ilk ne son. Dünyanın en meşhur sanat eserlerinden biri olan tablo daha önce  çalındı ve birkaç kere daha saldırıya uğradı. Takvimler 1911 yılını gösterirken müzeden çalınan tablo  1956’da ise Fransa’nın Montauban kentinde bir müzede sergilenirken üstüne asit fırlatılmıştı. Aynı yıl bir kere daha saldırıldı Mona Lisa’ya. Ugo Unzaga Villegas adındaki evsiz Bolivyalı taş attı, üstelik bu kez tablo zarar da gördü.

Çilesi bitti sanmayın.

Tokyo Ulusal Müzesi’nde geçici olarak sergilen tabloya bir kere de kırmızı sprey boya çalışılmaya çalışıldı. Tekerlekli sandalyeli bir ziyaretçi müzenin erişilebilir olmamasını protesto etmek için böyle bir yöntem seçmişti kendine. 2009’da ise Rus bir turist Fransız hükümeti kendisine vatandaşlık vermediği için duyduğu öfkeyle Mona Lisa’ya saldırmıştı.

2022’de ise bir başka eylemci “Dünyayı yok eden insanlar var… Bütün sanatçılar, Dünya’yı düşünün. Bu yüzden bunu yaptım. Gezegeni düşünün” diyerek Mona Lisa’ya pasta fırlatmıştı. Çorba meselesine gelince… İlginç bir tercih gibi görünebilir ancak bu daha önce de yapılmıştı. 2022’de Just Stop Oil adlı çevre girişimi eylemcileri Londra’daki Ulusal Galeri’de Vincent van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’nin üzerine domates çorbası dökmüştü.

Kültür vandallığı yeniden hortladı: 752 yıllık medrese spreyle boyandıKültür vandallığı yeniden hortladı: 752 yıllık medrese spreyle boyandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.