Eski istihbarat başkanı kilise saldırısından sonra uyardı: Seçime kadar devam edecek

Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde düzenlenen silahlı saldırıda Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetti. Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin 10Haber'e “Seçime kadar saldırılar devam edecektir, iş yavaş yavaş kızışacak” dedi.

Gündem 29 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul’da Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ndeki pazar ayinine kar maskeli iki kişinin düzenlediği silahlı saldırıda Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıdan yaklaşık 12 saat sonra “30 ayrı yere baskın düzenledi, 47 şüpheli gözaltına alındı. 2 zanlı yakalandı. İkisi de yabancı uyruklu. Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı. DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz” açıklaması yaptı.

‘İşler yavaş yavaş kızışacak’

Kiliseye düzenlenen saldırıyı 10Haber’e değerlendiren eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin “Seçime kadar saldırılar devam edecektir, işler yavaş yavaş kızışacak” diye konuştu.

IŞİD’in saldırıyı üstlenmesinin bu tip olayların önümüzdeki dönemde de olabileceğini belirten İsmail Hakkı Pekin “Hakurk ve Metina’daki üs bölgelerine PKK baskınları bunun işaretini veriyordu. Biri PKK, diğeri IŞİD, ama bunlar birbirini tetikliyor. Türkiye içinde IŞİD’in birtakım faaliyetlerde bulunacağı değerlendiriliyordu. Bu seçime kadar devam edecektir, sonrasında ne olur bilemiyorum. Bu işler yavaş yavaş kızışacak” dedi.

‘Türkiye’deki IŞİD karargahları toparlanıyor’

Türkiye’deki IŞİD’lilerin son dönemde toparlandığını söyleyen İsmail Hakkı Pekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde bazı IŞİD karargahları toparlanıyor. Türkiye’de epey yer ettiler. Bu şekilde bir eylem yapacak duruma geldiler. ‘Türkiye’deki elçilikler, mabedler korunamıyor meselesi gündeme gelebilir.’ IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin önünü açmaya çalışan bir hamle de olabilir. Türkiye’nin IŞİD’e yönelik faaliyetlerde bulunması gündeme getirilebilir. Bu saldırıyı IŞİD’e kim yaptırdı ona bakmak lazım. Saldırı Türkiye’ye ‘Irak’ın kuzeyinde sen birtakım eylemler yapıyorsun, ama senin kendi içinde teröristler var, onlara bakman lazım’ mesajı da taşıyor olabilir.”

Cihan kuzeniyle gitmiş

Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nin avukatı Afşin Hatipoğlu 10Haber’e Tuncer Murat Cihan’ın saldırıya uğraması için “Alevi bir vatandaşımız, kuzeni Hıristiyan ve onunla geliyor. Cemevinde son yolculuğuna uğurlanacak. Cihan ayin devam ederken giriyor. Sonradan girdiği için saldırganların önüne düşüyor. Saldırganların bugün ifadesinin alınmasını bekliyoruz. Saldırganlardan biri Rus diğeri ise Tacik” dedi.

Kilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2'si tetikçi 47 gözaltıKilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2’si tetikçi 47 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.