İki silah da tutukluk yapmış; amaçları katliam mıydı?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kilise saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Yerlikaya "Saldırganlar kiliseye 7.65’lik tabancalarla giriyor. Allah’tan iki silah da tutukluk yapmış” dedi. Silahlardan biri Kemerburgaz yolunda bulundu.

Gündem 30 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde bir kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili konuştu.

Ali Yerlikaya operasyonlardaki gözaltılara dikkat çekerek ifadelerin tamamlanmasının ardından ayrıntıların netleşeceğini söyledi.

Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Bakan Yerlikaya “DEAŞ’ın saldırı şeklini biliyoruz. Ya bomba kullanır ya da girdikleri yerde tüm sivilleri katlederler” dedi. Yerlikaya “Bu saldırıda amaçları neydi?” sorusuna “O sorunun yanıtını biz de arıyoruz” yanıtı verdi.

Silahların tutukluk yapması hedeflerine ulaşmalarını belki de engelledi, diyen Yerlikaya sorunun ayrıntılı yanıtının ifadelerin ve çalışmaların sonucunda ortaya çıkacağını söyledi.

Ayine katılan Polonya Başkonsolosu Witold Lesniak’ın hedef olup olmadığı sorusuna da yanıt veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ilk belirlemelere göre başkonsolosun hedef olmadığını değerlendirdiklerini belirtti.

Yerlikaya “Polonya Başkonsolosu’nun düzenli olarak İstanbul’da farklı farklı kiliselere gittiği, bu kez tesadüfen bu kiliseye gittiği bilgisi var. O an kilisede zaten yaklaşık 35 kişi var. Hedef başkonsolos olsa saldırganlar niye önce silahın kabzasıyla vurup sonra silahla Tuncer Cihan’ı öldürüyor?” diye konuştu.

Yerlikaya saldırganların Polonya plakalı araç kullanması hakkında da “Araç 2022 tarihinde Avrupa’dan giriş yapmış. Burada el değiştirmiş. Zaten el değiştirme ve keşif üzerinden ulaşıldı” bilgisini aktardı.

Silahlardan biri bulundu

Saldırganların silahları parçalayarak Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinden geçen yolda attıkları bilgisi üzerine çevrede arama başlatıldı. Olay yeri inceleme ekipleri Bahçeköy Valide Sultan Caddesi, Kemerburgaz Yolu üzerinde ve ormanlık alanda arama yaptı. Yapılan aramada saldırıda kullanılan silahlara ait olduğu düşünülen silah parçaları bulundu. Parçalar incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Sarıyer’de bir kişinin hayatını kaybettiği kilise saldırısının ardından dün, saldırganların silahları parçalayarak Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinden geçen yolda attıkları bilgisi üzerine çevrede arama çalışmaları başlatıldı.

Olay yeri inceleme ekipleri Bahçeköy Valide Sultan Caddesi, Kemerburgaz Yolu üzerinde ve ormanlık alanda arama çalışmaları yaptı. 300 polisin katıldığı arama çalışmalarında, saldırıda kullanıldığı düşünülen kuru sıkıdan bozma tabanca ve parçaları bulundu.

Bulunan parçalar incelenmek üzere emniyete götürüldü. Çok sayıda polis, Bahçeköy Kemerburgaz yolunda dedektörlerle arama çalışmalarına devam ediyor. Özel harekat polisleri de çevrede güvenlik önlemleri aldı. Çalışma nedeniyle yolda trafikte kontrollü sağlanıyor.

Yol kenarına atılan silahlardan birinin bulunduğu anlar kameraya yansıdı. Görüntülerde, dedektörle arama yapan polis ekipleri dedektörün sesle tepki vermesi üzerine yol kenarındaki tabancayı buluyor.

Ne olmuştu?

İstanbul Sarıyer’de Büyükdere Mahallesi’nde bulunan İtalyan Santa Maria Latin Katolik Kilisesi’ne 28 Ocak günü pazar ayini sırasında kar maskeli iki kişi saldırı düzenlemişti. Kilisede Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının da katıldığı ayin sırasındaki saldırıda başından vurulan Tuncer Cihan yaşamını yitirmişti.

Tuncer Cihan’ın yaşamını yitirdiği silahlı saldırı ile ilgili 51 kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı. Olayın IŞİD ile bağlantılı olabileceği kaydedilirken saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden birinin silahının tutukluk yapması sonucu kaçtığı öğrenilmişti.

Şüphelilerin olayda kullandığı aracın bir sene önce Polonya’dan Türkiye’ye getirildiği, aracın bu süre içinde hiç trafiğe çıkmadığı belirlenmişti.

Aracı getiren kişinin ise iki gün kalıp geri döndüğü öğrenilmişti.

Eski istihbarat başkanı kilise saldırısından sonra uyardı: Seçime kadar devam edecekEski istihbarat başkanı kilise saldırısından sonra uyardı: Seçime kadar devam edecek

Kilisedeki tanık 10Haber'e konuştu: Silah tutukluk yapmasa ateşe devam edecekmişKilisedeki tanık 10Haber’e konuştu: Silah tutukluk yapmasa ateşe devam edecekmiş

Kilise saldırısının hazırlığı bir yıl önce başlamışKilise saldırısının hazırlığı bir yıl önce başlamış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.