‘Göçmenleri sınır dışı etme’ planından sonra ilk seçim: AfD kıl payı kaybetti

Almanya'nın aşırı sağcı yükselen partisi AfD tüm göçmenleri sınır dışı etme toplantılarına katıldığının ortaya çıkmasının ardından yapılan seçimlerde kıl payı mağlup oldu.

Dünya 29 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Almanya'nın birçok şehrinde bir araya gelen yüz binlerce kişi, ülkedeki ırkçılığı ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisini (AfD) protesto etti. 27 Ocak. 2024. Fotoğraf: AA

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi (AfD) ülke genelinde büyük çaplı protestolara yol açan “yabancıların topluca sınır dışı edilmesi” toplantısına katılarak eleştirilerin odağına otursa da dünkü seçim sınavında ancak kıl payı yenildi.

Güneydoğu eyaleti Thüringen’in Saale-Orla bölgesindeki ilçe yönetimi seçimlerinde ikinci tura AfD adayı Uwe Thrum ile Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği’nden (CDU) Christian Herrgott kaldı. Thrum rakibinin 4.6 puan gerisinde kalarak zaferi kıl payı kaçırdı.

Thrum oyların yüzde 47.7’sini, Herrgot yüzde 52.3’ünü aldı. İki hafta önceki anketlerde Thrum 45.7, Herrgott ise yüzde 33 idi ve CDU’nun adayının AfD adayını yakalaması pek mümkün görünmüyordu. Thüringen AfD’nin kalesi olarak biliniyor. Eyalet çapında eylül ayında yapılacak seçimleri bu eyalette AfD’nin kazanması bekleniyor.

Yaklaşık 66 bin kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçim Alman vatandaşlığı almaya hak kazanan göçmenlerin bile ülkeden gönderilmesini kapsayacak “toplu sınır dışı etme” planında parmağı olduğu ortaya çıkmasına rağmen AfD’nin popülaritesinin azalmadığını gösteriyor. Ama planın ortaya çıkması oy vermeyecek olanların da sandığa gitmesine vesile oldu.

Ayrıca son iki haftada diğer partiler AfD’yi iktidardan uzak tutmak için seferber oldu. Böylelikle seçmenlerin yüzde 69’u sandığa gitti ki bu Almanya için yüksek bir oran. İlçe yönetimleri için yapılan seçimler hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimleri için turnusol işlevi görüyor.

Anketler AfD’nin ülke genelinde birinci parti olmaya gittiğini gösteriyor. AfD’ye destek geçen hafta yüzde 1.5 oranında azalmış gibi görünse de yüzde 21.5 ile CDU’dan sonra en popüler ikinci parti konumunda olan AfD Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un koalisyonundaki üç partinin de önünde yer alıyor. Seçime kadar destekçilerini artırırsa iktidara gelme ihtimali var. Diğer ana akım partiler AfD’yi iktidardan uzak tutmak için onunla koalisyon kurmama sözü verdi. Ancak bunu ne kadar sürdürebilecekleri tartışmaya açık.

Saale-Orla’daki seçim dünya genelinde de yakından takip edildi. Geçen yaz Thüringen’de yapılan ve AfD adayı Robert Sesselmann’ın Sonneberg’de ilçe yöneticiliğini kazanarak partiye ilk zaferini sağlaması dünya basınında yankı bulmuştu. Nüfusu 56 bin 800 olan Sonneberg’de elde edilen zafer parti için sembolik bir dönüm noktası olarak görülüyordu. AfD temmuz ayında da Raguhn-Jeßnitz’de belediye başkanlığı seçimlerini kazandı.

Sonneberg gibi Saale Orla da kırsal bölgede, nüfusu düşük ve altyapıdan yoksun. Maaşlar düşük, pek çok kişinin çalışmak için Bavyera’ya gidip gelmesi gerekiyor. Marangoz olan 49 yaşındaki Thrum, AfD’nin lideri Björn Höcke’nin en radikal takipçilerinden. Thrum vergi indirimi, yasadışı göç; cinsiyetçi, ırkçı ya da önyargılı düşüncelerin ifade edilmesinden kaçınılan kapsayıcı dilin yasaklanması ve savunma harcamalarının azaltılması gibi konularda kampanya yürüttü.

Almanya'da aşırı sağcı partiye hazine yardımı kesildi: Aynısı AfD'ye de olur mu?Almanya’da aşırı sağcı partiye hazine yardımı kesildi: Aynısı AfD’ye de olur mu?

Almanya'da aşırı sağ parti AfD ilk kez bir kasabanın yönetimini kazandıAlmanya’da aşırı sağ parti AfD ilk kez bir kasabanın yönetimini kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.