‘Avatar: Suyun Yolu’ mavi tenli insanları hatırlattı, Paul Karason yeniden popüler oldu

'Avatar: Suyun Yolu' mavi tenli insanları tekrar hatırlattı. 2013'te yaşamını yitiren Paul Karason da yıllar sonra yine gündeme geldi. Sadece Karason değil 200 yıldır mavi tenle yaşayan Kentucky'li ailenin hikayesi de yeniden ilgi görmeye başladı.

Dünya 22 Mart 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Paul Karason, içtiği bir ilaç nedeniyle mavi tenli olarak yaşamını sürdürdü.

James Cameron’ın ‘Avatar: Suyun Yolu’ filminin tüm dünyada gördüğü ilgi ten rengi mavi olan insanları tekrar gündeme getirdi. Gündeme gelen isimlerden biri de Paul Karason. Çoğu yaşıtı gibi beyaz saçlar ve beyaz sakallara sahip olan Paul Karason görme sorunları nedeni ile gözlük takıyor, gömlekleri ve pantolon askıları ile dönemin çoğu erkeği gibi giyiniyordu. Ancak gittiği her yerde gözler hemen ona çevriliyordu. Çünkü 58 yaşındaki adam mavi bir cilde sahipti…

Karason 2013’te öldü ama popülerliği devam ediyor

ABD’de Washington’da yaşayan Paul Karason, 2008 yılında egzamanın da dahil olduğu bir dizi rahatsızlığını yenmek için kulaktan dolma bir karışım yaparak kendi kendini tedavi etmeye çalışırken cildi tamamen maviye dönüştü. Nadir görülen durumu nedeni ile bir anda ilgi odağı olan Karason, ABD’nin meşhur programlarında boy gösterdi ve bu saatten sonra ‘Mavi Adam’ ya da ‘Şirin Baba’ olarak anılmaya başladı. Çocukların eğlencesi, yetişkinlerin alay konusu haline gelen ‘şirin baba’ya uluslararası medyanın ilgisi giderek daha çok arttı.

Karason 2013 yılında hayatını kaybetse de ölümünden yıllar sonra yine gündeme geldi. Inside Edition’ın 2008 tarihli bölümü yeniden  gazetelerde yer bulmaya başladı. Çünkü mavi derili Na’viler James Cameron sayesinde yeniden gündemdeydi. Ve birçok gazetede mavi tenli insanlarla ilgili hikayeler akla gelmişti.

Kentucky eyaletinde yaşayan bir ailenin üyeleri vardı, yaklaşık 200 yıldır mavi ten rengine sahipti.

Kentucky’li ailenin hikayesi yeniden gündemde

Bunlar arasında ABD’nin Kentucky eyaletinde yaşayan bir ailenin üyeleri vardı. Yaklaşık 200 yıldır mavi renginde bir tene sahiptiler. Bu ailenin keşfedilmesi ise filmlere konu olacak türdendi. Benjamin Stacy adında bir bebek 1975 yılında dünyaya geldiğinde hemşire ve doktorları şaşkına çevirdi. Çünkü bebeğin ten rengi tıpkı Avatar filmindeki Na’vi halkında olduğu gibi masmaviydi. Doktorlar bu sıra dışı durum yüzünden o kadar endişeliydi ki, bebeği kasabadan çok uzakta bulunan Kentucky şehir merkezindeki bir hastaneye sevk ettiler.

Benjy’nin büyükannesi durumdan haberdar edildi ve bebeğin babası olan Alva Stacy ile beraber doktorlara ailede daha önceleri de mavi tenli insanların yaşadığını bildirdiler. Stacy, olaydan tam 197 yıl önce Kentucky’nin Appalachian dağlarında doğan ilk bebeğin aynı renkteki son torunuydu.

Webtekno’nun haberine göre 1820’de Martin Fugate adında bir Fransız, Elizabeth Smith adında bir kadın ile evlendi ve Martin’ın kayıtlara göre buz gibi soğuk bir ten rengi vardı. Hem Elizabeth hem de Martin’in genlerinde kaynağı bilinmeyen belirli kodlar vardı ve yedi çocuklarından dördü  mavi ten rengi ile dünyaya gelmişlerdi. O zamanlar ulaşım zorluklarından dolayı dağ köyünden şehir merkezine inmek çileydi ve 1910’un başlarına kadar Fugata ailesi kentten uzak yaşadılar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.