Türk dizisi ‘Fatma’ Güney Afrika’da yeniden uyarlandı, gösterime girdi

Türk dizileri yurt dışında büyük ilgi görmeye devam ediyor. Geçen yıl dünya çapında 800 milyon izleyiciye ulaşan Türk dizileri artık çeşitli ülkelerde uyarlanmaya da başladı. Buna son örnek Burcu Biricik’in başrolünde yer aldığı ‘Fatma’.

Kültür Sanat 31 Mart 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
'Fatma' dizisinin başrol oyuncusu Burcu Biricik.

Hep söylenen bir şey var, “Bizde ne hikâyeler var ama çekilmiyor” diye. Bu söylem artık demode oldu. 2021 yılında izleyiciyle buluşan ‘Fatma’ dizisi, TV’de gösterildiği dönemde büyük ilgi görmüştü. Orijinal bizden bir hikâyeydi ‘Fatma’da anlatılan. İşte bu hikayeyi artık Güney Afrikalılar izleyecek. Çünkü dizi ‘Unseen’ adıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’nde uyarlandı. ‘Unseen’, dikkat çekmeyen bir temizlik görevlisi olarak kendisine biçilen görünmezliğin ardına saklanan Zenzi Mwale’in (Gail Mabalane) hapisten çıkan kocasını her yerde umutsuzca arayışını anlatıyor.

‘Fatma’ dizisinden uyarlanan ‘‘Unseen’ Netflix’te gösterilmeye başlandı.

Türkiye’de başlayan yolculuğu yeniden şekillenerek devam edecek ‘Fatma’nın yaratıcısı Özgür Önurme, hikayesinin sınırları aşarak farklı ülkelerde insanlara dokunmasıyla ilgili olarak “Yaratıcısı olduğum ve ülkemizden çıkan bu hikayenin başka bir coğrafyada karşılığını görmek beni çok heyecanlandırıyor. Dünyada, sınıf gözetmeksizin, Fatma gibi görünmez olan bir sürü kadın var. Bu nedenle Fatma’nın yeni bir ruhla Unseen olarak adapte edilmesini kıymetli buluyorum” diyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti prodüksiyonuyla ‘Fatma’nın yakaladığı başarısı aslında ilk değil. Türk dizileri son yıllarda farklı ülkeler tarafından uyarlanıyor. ‘Aşk-ı Memnu’ Hindistan’da, ‘Şahsiyet’ Meksika’da, ‘Ölene Kadar’ Tayland’da, ‘Ezel’ Romanya’da, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ de İspanya’da uyarlanmıştı. Bu uyarlanan dizilerin birtakım ortak noktaları var. Senaryolarının nitelikli olması ve anlatılan hikayelerin evrenselliği.

Bu toprakların hikâyeleri dünyanın dört bir yanında

Halit Ziya Uşaklıgil’in 1899 yılında yazdığı ve yasak bir aşk hikâyesini anlatan ‘Aşk-ı Memnu’ ilk olarak 1975 yılında Halit Refiğ tarafından altı bölümlük bir dizi olarak televizyona uyarlanmıştı. Sonrasında başrollerinde Selçuk Yöntem, Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un yer aldığı dizi 2017’de Hindistan’a uyarlandı.

Evrensel bir anlatı kazanan bir diğer Türk dizisi de ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ 1986 yılında beyazperdeye uyarlanan Vedat Türkali’nin eseri 2010 yılında bu kez dizi olarak karşımıza çıktı. Yayınlandığı tarihte büyük ses getiren ve tartışmalara yol açan yapımın hikâyesi İspanya’ya da taşınmıştı. Vedat Türkali’in eseri İspanya’da ‘Alba’ adıyla 2021 yılında yayınlandı ve büyük ilgi gördü. İlginç hikâyesiyle Türkiye’de yayınlandığı dönemde izlenme rekorları kıran ‘Ezel’, benzeri bir başarıyı Romanya’da da ‘Vlad’ adlı uyarlamasıyla yakaladı.

Türk dizileri 160’tan fazla ülkede izleniyor.

800 milyon insan Türk dizilerini izliyor

Dünyanın farklı yerlerinde Türk dizilerinin uyarlanmaya başlamasının yanı sıra işin bir de ekonomik boyutu da var. İstanbul Ticaret Odası’nın 2010-2020 arası dönemi kapsayan verileri Türk dizilerinin yurtdışında yakaladığı ekonomik başarıyı da ortaya çıkarıyor. İTO’nun Ekim 2022’de açıkladığı rakamlar sektörün büyüklüğüne dair önemli sonuçları ortaya çıkarıyor. 100’e yakın Türk dizisi dünyanın dört bir yanında yayınlanırken bölüm başı toplam hasılat 350-400 bin dolar seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Ocak 2023’te bir önceki yılın ihracat rakamlarını açıklarken dizi ihracatına değinmiş kamuoyu ile en güncel rakamları paylaşmıştı. 2022 sonu itibarıyla 160’dan fazla ülkede 800 milyon aşkın izleyiciye ulaşan Türk dizileri, 750 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

Avrupa’da yazarların korkulu rüyası: Yayıncı sansürü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.