Dijital platformların yerli dizi karnesi çıkarıldı: Altı yılda 137 dizi çekildi

Türkiye'de altı yılda 10 dijital platform için 137 dizi çekildi. Bunların yüzde 70'i tek sezonluk dizilerdi. 2021 ve 2022'de yerli dizilerin üretiminde ciddi bir artış var. Sadece iki yılda 97 yerli dizi çekildi. Dizilerin yeni bölümlerinin yayınlanması için en çok tercih edilen gün ise cuma.

Kültür Sanat 26 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye bir dizi cenneti! Ulusal kanalların yanı sıra dijital platformlarda da her geçen gün yeni bir yerli dizi karşımıza çıkıyor. Hatta dijital platformlar dizi konusunda ulusal kanallara ciddi bir rakip olarak görülüyor. Peki bu diziler ne kadar talep görüyor?

Ranini. TV’den Aytaç Kara, dijital platformların altı yıllık karnesini çıkardı. Dijital platformların yerli dizi serüveni 2017 yılının başında BluTV’de yayınlanan ‘Masum‘la başlamıştı. Onun için milat 2017. Kara da 2017 ile 2022 arasındaki altı yıllı kapsayan bir karne çıkarmış. Türkiye’de altı yılda 10 dijital platform (Netflix, BluTv, Disney, Exxen, Gain, Bein Connect, Puhu, Fox Play, Vodafone TV, Kanal D Web) için 137 dizi çekilmiş.

Veriler Ay Yapım bünyesinde Veri Çözümleyici olarak görev alan Burak Sakar’a ait. Sakar’ın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre 2017’de altı, 2018’de sekiz, 2019’da sekiz, 2020’de 18 yerli dizi çekilmiş dijital platformlar için. Lakin 2021’de bu sayı birden 50’ye çıkıyor. 2022’deyse 47 dizi çekiliyor. Yani pandemiyle birlikte kullanımı artan dijital platformlar gördükleri ilgiyi karşılıksız bırakmamak için yerli dizi üretimine hız vermiş.

En çok orijinal dizi yayınlayan platform BluTV

Fakat 137 dizinin 69’unun ömrü bir sezon sürmüş. Yani dizilerin yüzde 70’i tek sezon olarak tasarlanmış ya da ilgi görmediği için ikinci sezonu çekilmemiş. Dizilerin yeni bölümlerinin yayını için en çok cuma günleri tercih ediliyor. Yeni dizi bölümü yayınlamak için en az tercih edilen gün ise pazar. Dijital platformlar için dizi üreten prodüksiyon şirketi sayısı 72. Lakin birden fazla dizi yapan şirket sayısı 13.

Burak Sakar’ın verdiği istatistikler arasında ilginç bilgiler de var. Mesela en fazla  sayıda orijinal diziyi BluTV  yayınlamış. Altı yılda 45 diziyi seyirciyle buluşturmuş.

Latin Amerika ve ABD’de Türk dizilerine talep yoğun

Bu arada The Wrap‘ta yer alan habere göre son yıllarda Latin Amerika ve ABD’de, Türk dizilerine ilgi yoğun. Haberde Parrot Analytics’in diğer etkileşimlerin yanı sıra tüketici araştırması, akış, indirme ve sosyal medyayı dikkate alan verilerine göre, 6 Haziran itibarıyla ABD’nin Türk dizilerine olan toplam talebi bir yıl öncesine göre yüzde 24 daha yükseldi.

 

Dijital dünyada insanlık bir kabus içinde!Dijital dünyada insanlık bir kabus içinde!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.