Film ve dizilerin başrolünde İstanbul olacak

Türkiye, dünyanın en çok dizi ihraç eden üçüncü ülkesi. 180 ülkede bir milyardan fazla insana ulaşan Türk dizilerinin sahip olduğu etkiyi artırmak ve İstanbul'u başrole çıkarmak için yeni hedefler belirleniyor.

Kültür Sanat 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Galata Kulesi, İstanbul'un en önemli sembollerinden biri.

Şubat ayında The Economist’te çıkan bir yazı Türk dizilerinin küresel çapta yakaladığı ivmeyi gözler önüne sermişti. Türk dizileri dünyanın gündeminde. ABD ve İngiltere’den sonra dünyanın en büyük üçüncü dizi ihracatçısı konumunda olan Türkiye’nin bu alandaki gelişimi dergide makaleye konu olmuştu. Derginin hesabına göre 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine yönelik dünyadan gelen talep yüzde 184 artarken bu oran Kore dizileri için yüzde 73. Ağırlıklı olarak İstanbul ve çevresinde geçen bu dizi ve filmlerde şehrin daha görünür olması için yeni çalışmalar var.

‘İstanbul daha çok yer almalı’

Yapımların bu dikkat çekici performansları  ışığında Türk dizilerinin marka değerinin daha da artması için yeni adımlar atılıyor. Türkiye’nin turizmine ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan sinema sektöründe daha çok film ve dizi çekerek bunları ihraç etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Sinema Genel Müdürü Birol Güven, bu eserlerde daha çok İstanbul görmeyi istediklerini söyledi.

Dizilerin idari ve uygulayıcı yapımcılarıya Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) bir araya gelen Sinema Genel Müdürü Birol Güven, İstanbul’da dizi çekim süreçlerinde sahada yaşananların ve çözüm yöntemlerinin ayrıntılarıyla ele aldıklarını belirtti. Toplantının ardından bir açıklama yapan Birol Güven, “İstanbul her zaman bizim değişmeyen başrolümüzdür” dedi.

180 ülkede 1 milyar insan Türk dizilerini izliyor

İstanbul geneline yayılan çekimler sırasında dizi ekiplerinin ve mahalle sakinlerinin bazı sorunlar yaşadıklarını belirten Birol Güven, bütün bu sorunlara hep birlikte çözüm bulmak, dizi çekim ekiplerinin işini kolaylaştırmak; ama bunu yaparken de aynı zamanda şehrin gündelik hayatını etkilemeyecek, huzuru bozmayacak çalışma yöntemleri üzerinde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Bu çalışmalar için ilk görüşmelerine dizilerin uygulayıcı ve idari yapımcılarıyla başladıklarını söyleyen Birol Güven, dizilerin her hafta aynı mekânlarda düzenli olarak çekim yaptıklarını ve bu çekimlerin aylarca hatta bazen yıllarca sürdüğünü kaydetti. Türk dizilerinden gurur duyduklarını ifade eden Güven, “180 ülkede 1 milyara yakın insan bu dizileri seyrediyor. Bu dizilerin büyük bir çoğunluğu İstanbul’da çekiliyor.” dedi. Sinema filmlerinin yapım tasarımlarını yapanlarla da bir araya geleceklerini belirten Sinema Genel Müdürü Birol Güven, onların karşılaştıkları zorlukların daha farklı olduğunu dile getirdi.

The Economist yazdı: Türkiye dünyanın en büyük üçüncü TV dizisi ihracatçısıThe Economist yazdı: Türkiye dünyanın en büyük üçüncü TV dizisi ihracatçısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.