971. hafta: Cumartesi Anneleri bu kez karanfil bırakabildi

Her hafta Galatasaray Meydanı'na yürüyen ve kaybettikleri yakınları için karanfil bırakmak isteyen Cumartesi Anneleri AYM kararına rağmen gözaltına alınıyordu. Bu kez bir süre engellenseler de gözaltına alınmadan meydana karanfil bırakabildiler.

Gündem 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Cumartesi Anneleri Twitter

Arjantin’den İstanbul’a uzanan Cumartesi Anneleri eylemi her hafta Galatasaray Meydanı’nda devam ediyor. Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri de 30 Nisan 1977’den bu yana her perşembe bir araya gelerek kaybedilen yakınlarını arıyor. Türkiye’deki kayıp yakınları da 27 Mayıs 1995 yılından bu yana kimi dönemlerde kesintilere uğrasa da Taksim’de eylem yapıyor. Talepleri gözaltına alındıktan sonra haber alamadıkları yakınlarının akıbetini öğrenmek, öldürülen yakınlarının faillerinin ortaya çıkarılıp yargılanması.

Cumartesi Anneleri dün yine Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi. Ancak bu meydan 2018 yılından bu yana Cumartesi Anneleri’ne fiilen yasak. Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta açıklamasında gözaltına alınmasını hak ihlali saymasına rağmen meydana çıkanlar gözaltına alınıyor. Dün de meydana yürüyen Cumartesi Anneleri bu kez 971. haftada ancak karanfil bırakabildi. Önce polis engellemesiyle karşılaştılarsa da, bir süre sonra Cumartesi Anneleri’nin karanfil bırakmasına izin verildi ve bu kez gözaltına alınmadılar.

Cumartesi Anneleri'nin eylemi 962'nci haftada da engellendiCumartesi Anneleri’nin eylemi 962’nci haftada da engellendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.