Kripto varlık yasası yatırımcıyı korumayı hedefliyor
Halka arzlarda şirket hakkında içsel bilgiye içsel bilgiye ulaşabilecek kişiler ve bunların eşleri ile birinci derece kan ve sıhri hısımları, yalnızca yurt içi bireysel yatırımcı grubu kapsamında talepte bulunabilecek. Böylelikle halka arzlarda akrabalara ve şirket yöneticilerine torpil yapılamay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka arzlarda, hakim ortağın ve içsel bilgiye ulaşma imkanı olanların kayırılmasını, “arka kapıdan” yapılan müdahalelerin ve fiyatları şişirmek için yaratılan suni talep görüntüsünün önüne geçmek için kolları sıvadı.
Buna göre halka arz izahnamelerinde halka arzda içsel bilgiye ulaşabilecek kişiler listesinde yer alanlar ve bunların eşleri ile birinci derece kan ve sıhri hısımları, yalnızca yurt içi bireysel yatırımcı grubu kapsamında talepte bulunabilecek. Bu kişiler, artık çalışanlara ayrılan tahsisat grupları gibi diğer gruplardan talepte bulunamayacak.
SPK’nin yeni düzenlemesine göre piyasa değeri 750 milyon lira ve altı olan halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanacak. Önceki uygulamada bu sınır 250 milyon TL seviyesindeydi.
Piyasa değeri 750 milyon lira üzeri olan halka arzlarda borsa dışında talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanılması durumunda eşit dağıtım yapılacak.
SPK, halka arzlara gelen yoğun talebe işaret ederek, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yatırımcılar arasında eşit uygulamaların sağlanması amacıyla bu kararları aldığını duyurdu.
Yatırımcılar halka arzdan aldıkları payları 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, başka hesaba virmanlayamayacak, borsada toptan satış veya özel emirle satamayacak. Halka arzda verilecek talep ilgili gruba tahsis edilen pay tutarının yüzde 25’ini geçemeyecek.
Karara göre daha önce kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilen bazı kurum ve kuruluşlar bireysel yatırımcı kapsamında alındı. Portföy Yönetim Şirketleri, aracı kurumlar ve yatırım ve kalkınma bankaları tarafından bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen taleplerle gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, unvanında serbest ve/veya özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının ilettiği talepler kurumsal yatırımcı grubu kapsamında değerlendirilmeyecek. Böylelikle çoğu hisseleri halka arz edilen şirketlerin sahiplerinden yada iş ilişkisi içinde olduğu birkaç kişiden oluşan özel fonların sonunun da geleceğe benziyor.
Yeterli talep olması halinde, yurt içi kurumsal yatırımcı grubunda her bir yatırımcı bazında dağıtılacak pay tutarı, halka arz edilen payların toplam tutarının yüzde 1’ini aşmayacak şekilde belirlenecek. Bir portföy yönetim şirketinin (PYŞ) kurucusu ve/veya yöneticisi olduğu fonlar açısından söz konusu sınırlama PYŞ bazında ve yüzde 3 olarak uygulanacak.
SPK yeni halka arz dağıtım kararlarıyla geç de olsa sermaye piyasalarının temel ilkelerinden biri olan “tabana yayılma ilkesi”ni hayata geçirmek için adım attığı görülüyor. Söz konusu düzenlemelerle halka arzlarda “arka kapıdan” yapılan müdahalelerin ve fiyatları şişirmek için yaratılan suni talep görüntüsünün önüne geçilmesinin hedefleniyor.
SPK Haftalık Bülteni’nde yer alan bilgiye göre Koza Polyester Sanayi ve Ticaret AŞ, 193 milyon TL olan sermayesini 23 milyon 160 bin TL bedelli artırarak 216 milyon 160 bin TL’ye yükseltecek. Mevcut ortaklardan Sait Akınal’a ait 10 milyon 615 bin TL ve Suat Akınal’a ait 10 milyon 615 bin TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek. 1 TL nominal değerli paylar 24,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.
Halka açılacak ikinci şirket olan CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A 35 milyon TL olan sermayesini 7 milyon TL artırarak 42 milyon TL’ye çıkaracak. Mevcut ortaklardan Begüm Çevik’e ait 1 milyon 400 bin TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek. 1 TL nominal değerli paylar 105 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.