Beşiktaş – Sabah maçında gol yağdı, dostluk kazandı
İklim değişiklikleriyle su seviyesinin artması nedeniyle tehdit altında olan Marshall Adaları futbol takımı olmayan tek ülke olarak biliniyor. Ancak bu durum adaları kurtarmak için farkındalık yaratmak isteyen gönüllüler tarafından değiştirilmek üzere...
Britanyalı deniz kaptanı John Marshall, 1788 yılında Kuzey Pasifik Okyanusu’nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bir ada grubuna gitti. Buraya kaptanın ismini verdiler: Marchall Adaları… ABD, 1946 ve 1958 yılları arasında 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ülke yakınlarında 67 kez nükleer bomba denemesi yaptı. Bu yüzden Marshall Adaları, ‘dünyanın açık ara farkla en kirletilmiş yeri’ olarak damgalandı.
Nükleer bombaların deneme yeri olan adalar şimdi bambaşka bir tehdit altında. Yükselen deniz seviyesi… Mevcut tahminlere göre, 2030 yılında adalar sular altında kalacak. Yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan Marchall Adaları, başka bir yönüyle de basının ilgisini çekiyor. Dünyanın en büyük ilgi çeken sporu futbol, nüfusu 60 binin üzerinde olan ülkeye şu ana kadar giremedi. Ama bu durum değişmek üzere…
2021 yılında ‘Futbolun giremediği ülke’ haberinin basında yer almasından sonra hayatı boyunca futbol yönetiminde yer almış olan Matt Webb harekete geçti. The Athletic’in haberine göre Webb tek başına değildi. Samoa’da futbol teknik direktörlük yapan Lloyd Owers ve daha önce Zimbabwe’de bir takım kurmak için çalışan Justin Walley isimli iki İngiliz aynı Webb gibi futbolsuz ülkeye futbol getirmek için çalışmaya başladı. Bu üçlünün yolu kısa zamanda kesişti. Marchall Adaları Futbol Federasyonu’na ülke dışından girdiler. Owers teknik direktör oldu. Webb pazarlama ve sponsorluktan sorumlu, Walley ise basınla ilgileniyor. Üçlünün hedefi FIFA üyeliği ve Okyanusya Futbol Konfederasyonu üyesi olarak Dünya Kupası elemelerinde oynamak.
Marshall Adaları’nda yapılan yeni stadyum üçlünün önünde büyük imkanlar açacak gibi duruyor. Ancak tek bir kayıtlı yetişkin futbolcusu olmayan bir ülkede milli takım oluşturmak güç gözüküyor. Hedef yarının yetişkinlerini futbola yönlendirmek. Çalışmalar bu yönde yapılıyor. Çocuklar artık teneffüslerde futbol oynuyor.
Ancak yapılacak yeni stadyumu sadece bir spor alanı olarak nitelemek doğru değil. Stadyum, yükselen denize karşı bir dalgakıran vazifesi de görecek. Ancak bunun etkisi sınırlı. Marshall Adaları’nın kurtarılabilmesi için karbon emisyonlarının azalması gerekiyor.
Federasyonda görev alanlar, futbolun bir çözüm sağlamasa da değerli bir sosyal rol oynadığını biliyorlar. İngiltere ile Marshall Adaları arasında 11 saatlik bir zaman farkı bulunuyor ve toplantılar genellikle gece geç saatlerde gerçekleşiyor. Teknik direktör Owers, “Neden evinden uzakta bu işi kabul ettiği” sorulduğunda şu yanıtı veriyor: “Hiçbir zaman yerel bir kişi olmak istemedim. Kendimi zorlamak istiyorum ve daha geniş ölçekte bir şeyler yapmam istiyordum. Bu sadece benimle ilgili değil. Konu, iklim değişikliği konusunda Avustralya, Yeni Zelanda ya da Amerika’dan değilseniz muhtemelen adını bile duymadığınız bir ülkeyi tanıtmak için farkındalık yaratmakla ilgili.”
Federasyon yöneticileri iklim değişikliğine dikkat çekmek için milli takım forması tasarımı yarışması açtı. Geçen ay bu konuda sosyal medya hesabından dünya çapında bir çağrı yapıldı. Marchall Adaları’nın 2030 yılına su altında kalacağına dikkat çekmek için sadece deplasman formalarını piyasaya sürmek gibi fikir bulunuyor. Sonuçta su altında kalacak bir ülke kurtuluşu futbolda arıyor.
2/3 pic.twitter.com/KAXPO6qhWX
— SoccerFedMI (@SoccerFedMI) March 22, 2023