Madonna otosansürden vazgeçti: 20 yıl sonra klibin orijinal halini yayınladı

Madonna'nın yayınladığı 'American Life' albümü yıllar önce büyük ses getirmişti. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, Amerika'daki muhafazakar çevrelerin tepkisine neden olmuştu. Şarkının orijinal klibi de tepkiler nedeniyle yayınlanmamıştı. Madonna 20 yıl sonra kararını değiştirip bu klibi yayınladı.

Kültür Sanat 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Popun kraliçesi Madonna'nın gençlik yıllarından bir fotoğrafı.

Madonna’nın 2003 yılında yayınladığı ‘American Life’ albümü hâlâ hafızalardaki yerini koruyor. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, ABD’deki muhafazakar çevrelerde duyulur duyulmaz tepkiyle karşılanmıştı. Amerikan rüyasına sert eleştiriler içeren şarkı bu yönüyle günümüzde de etkin bir biçimde kullanılmaya devam ediyor. Yoğun eleştiriler alan şarkının klibi de yayınlanmadan benzer bir akıbete uğrayınca apar topar yepyeni bir versiyonu müzik kanallarında yayınlanmaya başlanmıştı. Dünyadaki tüm ülkelerin bayraklarının yer aldığı klip o mütevazı halile dahi fenomen olmayı başarmıştı.

Yayınlanmayan klibin üzerinden 20 yıl geçmiş olsa da bu bizim bildiğimiz Madonna’nın sineye çekebileceği bir şey olmayacaktı. Tam 20 yıl sonra popun kraliçesi yapacağını yaptı ve ‘American Life’ şarkısının çekilen ilk klibini YouTube’da yayınladı.

Sansasyonel klip, İsveçli yönetmen Jonas Åkerlund’un imzası taşıyor. Beş dakikalık videoda, Madonna spot ışıkları altındaki hayat hakkında şarkı söylerken asker kıyafetleri içindeki modeller podyumda normal bir şekilde yürümeye başlıyor. Ancak daha sonra modellere, piste kan fışkırırken dövmeye başladıkları savaş kurbanları da katılıyor. Kibirli görünümlü moda müdavimlerinden oluşan seyirciler ise bu korkunç şiddet devam ederken yaşananlara gülmekle yetiniyor.

Ardından, Madonna sahne arkasından bir tankla fırlayıp kalabalığı bir el bombasıyla öldürmeden önce ekranda gerçek savaş kurbanlarının resimleri yanıp sönmeye başladı. Dudak uçuklatan video, haute-couture modası ile savaşın vahşetini harmanlayarak o sırada devam etmekte olan Amerika’nın Irak işgalini eleştiriyordu. Ancak daha video yayınlanmadan tepkilerle karşılaşan Madonna, bunun yerine ‘American Life’ videosunun yukarıda izleyebileceğiniz çok daha naif ve sansürlü bir versiyonunu yayınlamaya karar vermişti.

‘American Life’ şarkısının orijinal klibinden bir sahne.

Konu hakkında açıklama yapan Madonna: “Dünyanın istikrarsız durumu nedeniyle desteklediğim ve dua ettiğim askerlere yönelik duyduğum hassasiyet ve saygıdan dolayı, hiç kimseyi rencide etme riskini almak istemiyorum” demişti.

İnsanlığa Madonna’yı armağan etmişti: Seymour Stein’e güle güle

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.