‘Kara para’ davasında karar ve şaşırtan tespit: Bir numaralı sanık meğer tanık korumadaymış

Gündeme “kara para davası” olarak yansıyan dolandırıcılık davasında tüm sanıklar ceza aldı. Bir numaralı sanık Volkan Özel’in bir başka soruşturmada tanık koruma programında yer aldığı ortaya çıktı.

Gündem 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

On milyonlarca dolarlık kara parayı TIR’larda gizleyerek yurda getirmekle suçlanan kişiler hakkında açılan ‘dolandırıcılık’ davasında karar çıktı. Mahkeme, Türkiye’nin en büyük döviz bürosunun sahiplerinden Alaattin Ak ile oğlu Mustafa Ak’a 60’ar yıl, akrabaları Volkan Özel’e 48 yıl, polis memuru Behzat Güzeldere’ye ise 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Duruşmaya tanık koruma programı damga vurdu.

Karar duruşmasında ceza alan Volkan Özel’in gizli yürütülen başka bir soruşturmada tanık koruma programında olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alındığı yerin devlete ait bir yer olduğunu söyleyen Volkan Özel, soruşturma gizli olduğu için detaylı açıklama yapamayacağını söyledi.

Öte yandan mahkeme heyeti de yürütülen bu gizli soruşturmada sanık Volkan Özel’in tanık koruma programı kapsamında verdiği ifadeyi okuduğunu beyan etti.

Kara parayı hepsi kabul etti

TIR’larla Türkiye’ye para getiren sanık Volkan Özel de müştekiler de suçu kabul etti. Ancak bu paralar varlık barışından yararlanılarak getirilmedi. TIR’larla gizli olarak getirildi. Sanık Volkan Özel karar duruşmasında bunu yaptığını itiraf ederek Türkiye’ye kara para getirdiklerini itiraf etti.

Dava dosyasında şikayetçi olarak yer alan Serhat Tiryaki ve Abdurrahim Haşimoğlu paradan yüzde 5 ile yüzde 7 arasında komisyon aldıklarını ifadelerinde dile getirmişlerdi.

Bugünkü duruşmada Volkan Özel, “Bugün görülen karar duruşmasında mahkeme sanıkların ve avukatlarının son savunmalarını aldı. Tutuklu sanık Volkan Özel “Kimseyi dolandırmadım. Evet, yurtdışında para getirdim. Yaptığımız iş legal değildi. Ancak, alacaklı olduğunu iddia eden müştekiler benden önce bu işi yapıyordu. Getirdiğim paranın uyuşturucu parasını olduğunu öğrenince emniyete giderek her şeyi itiraf ettim” dedi.

Süreç nasıl başladı

Aralarında Abdurrahim Haşimoğlu , Serhat Tiryaki, Cemal Erhan Saydam ve Hasan Yıldırım’ın olduğu 4 kişi savcılığa yaptıkları başvurularda, transfer edilmek üzere Volkan Özel’e verdikleri milyonlarda doların kendilerine iade edilmediğini iddia ederek suç duyurusunda bulundu.

Yürütülen soruşturma sonrası. Kapalıçarşı ve Laleli’nin en büyük dövizcileri olan Cengizler Döviz ve Aklar Döviz’in sahipleri Alaaddin Ak oğlu Mustafa Ak, akrabaları Volkan Özel ile polis memuru Behzat Güzeldere 12 Şubat 2022’de gözaltına alınmıştı. Gözaltı sonrası Volkan Özel tutuklanırken, Mustafa Ak ve Alaaddin Ak 12 gün sonra kefaletle tahliye olmuşlardı.

Akşener'den Muhammed Yakut açıklaması: Vay halimizeAkşener’den Muhammed Yakut açıklaması: Vay halimize

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.