Kılıçdaroğlu’nun başı son aylarda davalarla dertte: Şimdi de cumhurbaşkanına hakaret soruşturması
Yabancıların dönüşüyle Borsa İstanbul ne kadar yükselir? JPMorgan raporunda seçimden sonra “ortodoks” ekonomi politikalarına dönülmesi durumunda şu anda 4.500 civarında olan BİST 100'ün 10.879’a yükseleceğini tahmin ediyor. Yani iki katından da fazla.
İş Bankası hisseleri son bir haftada tam yüzde 32.39 yükseldi. Oysa borsanın kendisindeki, yani BİST 100 endeksindeki yükseliş yüzde 8’den ibaret. Son bir haftada yükselen sadece İş Bankası değil. Anadolu Efes’te yüzde 22.4, Koç Holding’de yüzde 26.3 haftalık getiri var. Yüz puanlık uzman sorusu: Bu şirketlerin ortak özelliği nedir? İpucu: Siyasi açıdan düşünün.
Evet doğru, bu şirketlerin hiçbirinin arası iktidardaki AK Parti ile iyi değil. İş Bankası’na, CHP hisseleri nedeniyle el koymak istedikleri lafı ara ara dolaşıma girer. Anadolu Efes bira üreticisi, iktidarın alkole koyduğu ağır vergilerden muzdarip. Koç Holding’in de iktidar partisi yöneticileri ve bu arada seçmenleri tarafından sevilmediği sır değil. Koç Ailesi’nin Gezi’de Divan Otel’e sığınmak isteyen protestoculara kapıları kapatmadığı için iktidarın hışmına uğradığını hatırlıyoruz…
Kamuoyu araştırma kuruluşu Konda’nın Kılıçdaroğlu’nun yüzde 49.3 ile birinci turda kazanmaya yakın olduğunu duyurması ve Muharrem İnce’nin adaylıktan çekildiğini açıklaması dün borsada ralliye neden oldu. İş Bankası ve Koç Holding dün de en çok yükselen hisseler arasındaydı. Ama dediğim gibi bu şirketlerdeki yükseliş günler öncesinden başlamıştı.
Birileri bu hafta başında Kemal Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı’nın kazanacağına oynamaya başladı. Örneğin salı günü borsada Koç hisselerinin yüzde 8’e yakın yükselmesini sağlayan, HSBC’nin alımlarıydı. Bu alımların arkasında yabancı yatırımcıların olması kuvvetle muhtemel. HSBC komisyon oranlarının yüksek olması nedeniyle yerli yatırımcıların tercih ettiği bir aracı kurum değil…
Yatırım kuruluşlarına ekonomik analiz hizmeti veren Londra merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics de çarşamba günü abonelerine bir not göndererek seçimleri Millet İttifakı’nın kazanma olasılığının arttığını belirtmiş ve bu durumda ekonomide neler yaşanabileceğine dair bir online toplantı düzenleyeceğini duyurmuştu.
Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların payı dibe inmiş durumda. Amerikan yatırım bankası JPMorgan’ın yine seçim sonrası senaryolarına dair geçen hafta yayınladığı rapordan aldığım grafik bunu ortaya koyuyor:
Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların hisse senedi sahiplik oranı
Yabancıların borsadaki payı bir zamanlar yüzde 70’e yakındı. Şu anda 30’ların altına gerilemiş durumda. HSBC Portföy’e göre 2013 Mayıs’ında Türkiye’deki toplam yabancı yatırım tutarı (borsa ve devlet tahvili) 175 milyar dolardı. Şu anda 25 milyar dolar. Yani son 10 yılda Türkiye’den 150 milyar dolar kaçtı.
Yabancılar neden kaçtı? Uygulanan politikalar nedeniyle elbette. Milyar dolarlık soru: Seçimi muhalefet kazanırsa yabancılar ne hızda döner? Ve yabancıların dönüşüyle Borsa İstanbul ne kadar yükselir?
JPMorgan sözünü ettiğim raporda seçimden sonra “ortodoks” ekonomi politikalarına dönülmesi durumunda şu anda 4.500 civarında olan BİST 100 endeksinin 10.879’a yükseleceğini tahmin ediyor. Yani iki katından da fazla.
Borsa İstanbul’da büyük bir potansiyel var. Ama bu potansiyelin kuvveden fiile çıkması seçim sonucuna bağlı.