Mahsa Amini’ye mezarında bile rahat yok: Vandalların saldırısına uğradı

İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan üç gün sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin mezarı vandalların saldırısına uğradı. Ağabeyinin açıklamasına göre vandallar, Mahsa'nın mezar taşındaki camları indirdi.

Dünya 25 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Mahsa Amini'nin mezar taşındaki koruyucu cam, vandalların saldırısına uğradı. Fotoğraf: Aşkan Amini

İran’da 13 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından ‘başörtüsünü düzgün takmadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini, bu süreçte hayatını kaybetmişti. Kimileri Mahsa’nın gözaltındayken dövüldüğünü söylerken, yetkililer iddiaların doğru olmadığını öne sürerek, ölüm sebebinin ‘ani kalp yetmezliği’ olduğunu söylemişti. Öyle ya da böyle 22 yaşındaki bir genç kızın gözaltındayken ölmesi, İran genelinde protestolara ilham olmuş ve İranlılar aylar boyunca ‘özgürlük’ nidaları atmıştı.

İlk protestolar Mahsa’nın memleketi Sakız kentinde, cenazesinin hemen ardından kadınların başörtülerini parçalamasıyla gerçekleşmişti. Daha sonra ülke geneline dalga dalga yayılmış, başta kadınlar olmak üzere gencinden yaşlısına birçok kişi özgür bir şekilde giyinme hakkını savunmuştu.

Öte yandan protestolara ilham olan Amini’ye ölümünden aylar sonra mezarında bile rahat verilmiyor. Ailenin anlatımına göre vandallar, Mahsa’nın mezar taşının üzerindeki camları kırdı. Üstelik bu, mezara yönelik ilk saldırı da değil. Ağabeyi Aşkan Amini, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda geçen aylarda mezarın bir kez daha saldırıya uğradığını açıkladı.

İsim vermeyen Aşkan, “Mezar taşı bile onları rahatsız ediyor. Kaç kere kırarlarsa kırsınlar biz tamir edeceğiz. Bakalım önce kim pes edecek” diyerek provokatif davranışlarda bulunan kişi veya kişilere meydan okudu.

Ailenin avukatı Salih Nirbaht da isim vermedi ancak bu kişilerin ‘geçmişte de bu tür tatsız eylemleri yapmalarıyla tanınan’ şahıslar olduğunu dile getirdi. Mahsa’nın babası ise yetkililerin, bölgedeki bir kaynakçıyı tehdit ederek mezarın üzerine koruyucu bir kaplama takılmasını önlediğini söyledi.

İran rejimi, Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı üç kişiyi idam ettiİran rejimi, Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı üç kişiyi idam etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.