İstanbul barajları alarm veriyor: Son dokuz yılın tablosu felaket
Kaçak sigara, ısıtmalı sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımının artmasıyla kaçakçıların gözü açıldı. Güvenlik güçlerinden kaçmak isteyen kaçakçılar yeni yöntemler denemeye başladı. Son yöntem sigaraları cips ve meyve suyu paketinde getirmek oldu. Ancak bu yöntem de onları yakalanmaktan kurtarmadı.
Sigara ve tütün mamulleri üzerindeki aşırı vergi yükü fiyatları yukarı çektikçe kaçakçılık daha cazip hale geliyor. Tiryakiler kaçak sigara, makaron, tütün ve ısıtmalı sigaralara yöneliyor. Kaçak sigara ve tütün tüketiminin tahminlerden öte yaygınlaştığı ve devletin milyarlarca lira vergi kaybı yaşadığı düşünülüyor. Yasal olmayan tütün ürünlerini fiziki olarak birçok noktadan temin etmek çok kolay, internetten sipariş de azımsanmayacak yaygınlıkta.
Birleşmiş Milletler’in (BM) 2022 yılı verilerine göre dünyada toplam organize yasa dışı ticaret miktarı 870 milyar ABD Doları seviyesinde. Yasa dışı ticaretin içinde yasa dışı tütün mamullerinin oranı da yüzde 10. Dünya genelinde tüketilen her 10 sigaradan birinin yasa dışı olduğu tahmin ediliyor. Ama Türkiye’deki kaçakçılık oranı çok daha yüksek. İşin ilginç yanı ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yasa dışı ticaretin önlenmesiyle sigara tüketiminin yüzde 2 oranında azalacağına ve vergi gelirlerinin de yaklaşık yüzde 11 oranında artacağına vurgu yapmasıdır.
Tablo böyleyken güvenlik güçlerinin kaçakçılıkla mücadelesi devam ediyor. İran’dan cips paketleri, kek ve meyve suyu kutuları içinde getirdikleri kaçak sigaraları İstanbul’da satarak tekstil ürünü aldıkları belirlenen İran uyruklu 4’ü kadın 5 kişi, Ağrı’da yakalandı.
Ağrı Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü(KOM) ekipleri, dün İran-İstanbul seferini yapan yolcu otobüsünde arama yaptı. Otobüste bazı yolculardan şüphelenen polis yaptığı kontrollerde 3 bin 10 paket sigara ele geçirdi. Polis ekipleri yaptıkları incelemede 4’ü kadın 5 şüphelinin kaçak sigaraları cips paketleri, tuvalet kağıdı, meyve suyu, kek kutuları, kürdan paketleri ya da kol çantalarının içine gözle görülmeyecek şekilde özel dikimle oluşturdukları zulalarla saklayarak İstanbul’a götürüp sattıkları tespit edildi. Şüphelilerin, sigaralardan elde ettikleri gelirle aldıkları tekstil ürünlerini de İran’a götürerek sattıkları belirlendi.
Gözaltına alınarak Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele şubesine götürülen şüphelilerle ilgili soruşturma başlatıldı.
Öte yandan aynı gün Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü KOM ekipleri bir depoya operasyon düzenledi. Operasyonda bir adet elektrikli sigara doldurma makinesi, bir adet üç motorlu hava kompresörü, 117 bin 160 adet doldurulmuş makaron, 50 adet mükerrer kullanılmak üzere kesilmiş bandrol, 33 kilogram açık tütün ele geçirildi. A.A. ve H.A. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Haklarında “sigara, tütün veya alkol kaçakçılığı” suçundan işlem yapılan kişiler ardından serbest bırakıldı.