İsrailli bakandan Filistinlilerin Gazze’den sürgün edilmesi fikrine destek
Özel Servet Göçü Raporu'na göre, 2022'de Türkiye'ye 300 dolar milyoneri taşındı. Rapor, Türkiye'de 1 milyon dolar ve üzeri servete sahip 44 bin 500 kişinin bulunduğunu ortaya koydu.
Uluslararası yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners ile özel servet göç eğilimlerini sistematik olarak izleyen New World Wealth ortaklığıyla hazırlanan “Özel Servet Göçü Raporu 2023″ün sonuçları açıklandı.
Yatırım yapılabilir serveti 1 milyon dolar veya daha fazla olan kişilere odaklanan rapora göre, Türkiye’ye geçen yıl taşınan dolar milyoneri sayısı 300 oldu. Araştırmaya göre dolar milyonerlerinin göç etmiş sayılabilmeleri için yeni ülkelerinde her yıl 6 aydan fazla yaşamaları gerekiyor. Özel Servet Göçü Raporu 2023’e göre ülkede 1 milyon dolar ve üzeri servete sahip 44 bin 500, 100 milyon doların üzerinde servete sahip 145 kişi yaşarken, 18 de dolar milyarderi bulunuyor.
Bu yıl Rusya’dan 3 bin, Birleşik Krallık’tan 3 bin 200, Brezilya’dan 1.200, Hong Kong’dan 1.000, Güney Kore’den ise 800 yüksek net değerli bireyin (HNWI) çıkış yapacağı tahmin ediliyor.
Ülkeye giren milyoner sayısının çıkış yapanlardan daha fazla olacağı ülkeler arasında 5 bin 200 kişiyle Avustralya başı çekti. Net giriş sayısının Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 4 bin 500, Singapur’da 3 bin 200, İsviçre’de 1.800, Kanada’da ise 1.600 olması bekleniyor. İlk 10’da Yunanistan, Fransa, Portekiz, Yeni Zelenda ve İsrail’in de yer alması öngörülüyor. Raporda Türkiye’den göç eden zenginlerle ilgili bir veri ilk 10 arasında yer almadığı için bulunmuyor.
Cazibesi hızla azalan ABD’ye yönelik göç isteği, kısmen daha yüksek vergi tehdidi nedeniyle, azalmış durumda. Ülkeye bu sene 2 bin 100 yüksek net değerli bireyin gelmesi, ülkeden çıkışların da sürmesi bekleniyor.
Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Henley & Partners CEO’su Juerg Steffen, son 10 yılda milyoner göçünde istikrarlı bir büyüme olduğunu belirterek, rakamın 2023’te 122 bin, 2024’te ise 128 bin olmasının beklendiğini söyledi.
Steffen, “Genel olarak, özel servet göçü eğilimleri bu yıl pandemi öncesi kalıplara dönecek gibi görünüyor; Avustralya, Kovid-19 salgınından önceki 5 yılda olduğu gibi net girişlerde en üst sırayı geri alıyor ve Çin, son 10 yılda her sene olduğu gibi, sahip olduğu en büyük net çıkışları görüyor. Dikkate değer istisnalar, eski zenginlik mıknatısları, Birleşik Krallık ve ABD’dir” dedi.
Portekiz’in “Altın Vize Programı” 2023’in en gözde programı olacağa benziyor. Avustralya, St. Kitts and Nevis’in yatırım yoluyla vatandaşlık programları da tercih ediliyor. Kanada’nın Start-Up Vize Programı girişimcileri ve zenginleri bu ülkeye ve Kuzey Amerika pazarına en hızlı sokacak yol olarak öne çıkıyor. Bu yıl popülerliği artan programlar olarak İtalya’nın yatırım yoluyla oturum veren programı, Yunanistan’ın Altın Vize Programı ve İspanya’nın yatırım yoluyla oturum programları tercih ediliyor.