Araştırma: Meme kanserinde ölüm riski yirmi yılda üçte iki azaldı

Oxford Üniversitesi’nde 10 yılda tamamlanan bir araştırmada, Britanya’da yaşayan 500 binden fazla kadından toplanan veri analiz edildi. Sonuç, meme kanseri ölüm riskinin 1990’lardan bu yana çarpıcı şekilde düştüğünü gösterdi.

Sağlık 26 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Meme kanseri ölümlerindeki üçte ikilik düşüş çok sevindirici. Şimdi sıra yeni tedavilerin, farkındalığın ve kanser taramalarının hangisinin ne kadar işe yaradığını veriyle ortaya koymak ve kaynakları doğru yönetmek. Fotoğraf: Shutterstock

Meme kanserine bağlı ölümlerin azaldığı biliniyordu, ancak oranlarla ilgili net sayı Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nden onkolog Carolyn Taylor’ın başında olduğu araştırmanın sonucundan çıktı. Nature’da yayınlanan makaleye göre 1993 – 2015 arasında invaziv (başlangıç yeri olan hücrenin üst katmanından daha ileri yayılım gösteren) meme kanseri teşhisi konan 512 bin 447 kadının hastalık seyri 2020’ye kadar takip edildi. 

Araştırmada ülkedeki Ulusal Kanser Kayıt ve Analiz Servisi’nin verisi kullanıldı. 1993-99 yılları arasında teşhis konan kadınların beş yıl içinde ölme riski yüzde 14,4 olarak belirlenirken bu oran 2010-15 yıllarında tanı konan kadınlarda yüzde 4,9’a düştü. 

Taylor, “Son 20 yılda ölüm oranının azaldığını biliyorduk ama ne kadar azaldığı konusunda net bilgi yoktu. Sayılar ölümlerin üçte iki oranında azaldığını gösteriyor” dedi.

Nasıl bu kadar düştü

Bu çarpıcı sonucun nedenleriyle ilgili fikir yürütmek mümkün, ancak Dr. Taylor düşüşün nedenlerinin net olmadığını söylüyor: “1990’lardan bu yana meme kanseri konusunda farkındalık arttı. İngiltere’de daha fazla kadın rutin taramadan geçti. yeni tedaviler ortaya çıktı. Ancak hangisinin ne kadar etkili olduğunu şimdilik söyleyemiyoruz.”

Londra’daki Kanser Araştırma’dan (Cancer Research UK) yöneticilerinden Naser Turabi de, ölüm oranlarındaki düşüşün sürpriz olmadığını, kaynakları doğru kullanabilmek için neyin ne kadar işe yaradığını ortaya koymaları gerektiğini ve doğru stratejiler geliştirmeleri gerektiğini belirtiyor.

Hangi yaşta hangi sağlık kontrolünden geçmeliyiz?Hangi yaşta hangi sağlık kontrolünden geçmeliyiz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.