Merkez faizi artırınca dolar zirveden hızlı düştü
Amerika'nın 23 büyük bankası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı stres testini geçti. Fed büyük bankaların şiddetli bir resesyonu atlatmak için iyi durumda olduğunu açıkladı.
Amerikalı bankacılık devleri sınıfı geçti. Fed, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın aralarında bulunduğu 23 büyük ABD bankasının tabi tutulduğu yıllık stres testinin sonuçlarını açıkladı. Fed açıklamasında ABD’nin en büyük bankalarının yeterli sermayeye sahip bulundukları, ekonomik ve piyasa şoklarına karşı dayanıklı olduğu ifade edildi.
Bankacılık düzenleme ve denetleme otoriteleri 2008’deki küresel krizden buyana her yıl en büyük bankaları teste tabi tutuyor. Bu yılki testin sonuçları bankacılılık devlerinin ticari gayrimenkul fiyatlarındaki yüzde 40’lık düşüşe ve 500 milyar dolara ulaşacak birikmiş zarara rağmen ayakta kalabileceklerini gösterdi. Bankadan yapılan açıklamada da, test edilen bankaların tümünün, tahmini 541 milyar dolarlık zarara rağmen bir resesyon sırasında asgari sermaye seviyelerini koruyabildiği ifade edildi.
Açıklamada, stres altında kayıplara karşı bir tampon sağlayan toplam öz sermaye oranının 2,3 puan azalarak minimum yüzde 10,1’e düşmesinin tahmin edildiği belirtildi. 23 dev bankanın test edildiği senaryolardan birinde ise işsizliğin yüzde 10’a ulaştığı ve ev fiyatlarında çok büyük düşüşün görüldüğü ciddi bir durgunluk da bulunuyordu.
Neden stres testi yapılıyor?
Stres testi yapılmasının nedeni bankaların ellerinde ani ve beklenmedik bir zararla karşılaşmaları durumunda bunu karşılayabilecek nakit veya benzeri varlık bulunup bulunmadığını tespit etmek. Bankalar ancak düzenleyicilerden sermayelerinin yeterli olduğuna ilişkin onay aldıktan sonra hissedarlarına temettü dağıtabiliyorlar. Aksı takdirde temettü dağıtamadıkları gibi sermayelerini arttırmaları da isteniyor. Bankaların stres testini geçememeleri durumunda yöneticileri de milyarlarca dolar ulaşan ve kamuoyunun tepkisini çeken yıllık bonuslarını da alamıyorlar.
Bu yılki stres testinde geçmiş yıllardakinden farklı olarak hisse senedi, tahvil ve diğer finansal ürün ticaretinde ilk sekiz sırada bulunan bankaların bu piyasalardaki ani paniklerle baş edip edemeyeceklerine de bakıldı. Bankacılık uzmanları gelecekteki stres testlerinde de benzer senaryoların bulunacağını ifade edildi.
Stres testinin büyük bankaların ekonomik gerileme dönemlerinde ekonomiyi destekleyebilmelerini sağlamaya yardımcı olan araçlardan biri olduğu belirtilen açıklamada, testin bankaların, geçen yıl sonu verileriyle, varsayımlara dayanan resesyon ve finansal piyasa şoku senaryoları altında, sermaye seviyelerini, kayıplarını, gelir ve giderlerini tahmin ederek dayanıklılığını değerlendirdiği aktarıldı.