Bernanke: Fed son kez faiz artırabilir

Eski Fed Başkanı Bernanke, Fed'in 26 Temmuz'da 25 baz puanlık artış yapabileceğini ve bunun son artış olabileceğini söyledi.

Ekonomi 22 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Ben Bernanke, 26 Temmuzda Fed’in açıklayacağı faiz artışının mevcut sıkılaştırma kampanyasının sonuncusu olabileceğini söyledi. Fidelity Investments’ın düzenlediği webinar’da konuşan Bernanke, “Fed’in bir sonraki toplantısında 25 baz puan daha faiz artıracağı çok açık görünüyor. Temmuzdaki bu artışın son olması muhtemel” dedi.

Seçimden sonra ekonomi: 'Bu hükümet Bernanke'yi bile getirse ekonomiyi düzeltemez'Seçimden sonra ekonomi: ‘Bu hükümet Bernanke’yi bile getirse ekonomiyi düzeltemez’

‘Enflasyon yüzde 3-3,5 bandına inebilir’

Bernanke önümüzdeki 6 ayda enflasyonun kalıcı olarak yüzde 3-3,5 bandına inebileceğini söyledi. ABD’de enflasyon geçen ay yüzde 4’ten yüzde 3’e gerilemiş, Fed’in favori enflasyon göstergesi kişisel tüketim harcamaları) fiyat endeksi Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 3,8 artmıştı.

Fed’in enflasyonla mücadelesinde zafer ilan etmeden önce işgücü piyasasında arz ve talep arasında daha iyi bir denge görmek isteyeceğini söyleyen Bernanke, iş piyasasının “hâlâ oldukça sıcak” olduğunu söyledi.

ABD ekonomisinde durgunluk

Muhtemel bir durgunluğun geleceğini, ancak bunun hafif olacağını söyleyen eski Fed Başkanı, enflasyonu düşürmenin bedelinin bir parçası olarak ABD ekonomisinin büyük olasılıkla bir yavaşlama yaşayacağını öne sürdü.

Ayrıcı işsizlik ile ile ilgili de konuşan Bernanke, “İşsizlikte çok ılımlı bir artış ve ekonomide yavaşlama göreceğiz. Ancak gelecek yıl derin bir durgunluk görsem çok şaşırırım” dedi.

Nobel Ekonomi Ödülü eski Fed başkanına verildiNobel Ekonomi Ödülü eski Fed başkanına verildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.