İYİ Parti ile CHP’yi ‘Trabzon milliyetçiliği’ karşı karşıya getirdi
Siyasi parti temsilcilerinin Kurban Bayramı nedeniyle düzenledikleri bayramlaşma ziyaretlerinde, CHP Genel Merkezi’ne ilk ziyareti AK Parti heyeti yaptı. Heyetler arasındaki görüşmede tansiyon zaman zaman yükseldi. En dikkat çeken tartışma ise 'Anadolu irfanıyla' ilgili olandı.
Kurban Bayramı’nda da en çok siyasi partiyle bayramlaşacak olan CHP’de ziyaretler için iki farklı heyet oluşturuldu. CHP Genel Merkezi’nde 17 farklı partiyi ağırlayacak CHP’nin heyetinde Kadın Kolları Genel Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever ile Gençlik Kolları MYK Üyesi Uygar Elitog yer aldı.
CHP’yi ilk ziyaret eden AK Parti heyetinde Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Kadın Kolları MYKK üyesi Elif Yeşil Marazdan ve AK Parti Gençlik Kolları’ndan Derya Çıraklı yer aldı.
Depremin, ekonomik sorunların ve yeni anayasa desteğinin konuşulduğu ziyarette ilk olarak konuşan CHP’li Nazlıaka, “CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere CHP olarak bizler bayramınızı kutluyoruz. Bayramın barışın kardeşlik anlayışıyla geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Bayramın buruk geçtiğini ifade eden Nazlıaka, “Deprem bölgesinde yaşananlar nedeniyle oralar bayram evi değil yas evi. Halen oradaki sorunlar geleceğe dair kaygılar devam ediyor. Ekonomik sorunların olduğu, bırakın kurban kesmeyi torunu geldiğinde ne harçlık vereceğim kaygısı duyanlar fazla. Yani zor bir bayram” diye konuştu.
Nazlıaka’nın ardından konuşan AK Partili Murat Alparslan, yeni anayasa hazırlığı konusunda destek talep ederek bayram mesajında şunları aktardı:
“Bayramlar muhabbetin mutluluğun, birliğin, beraberliğin azami derece hissedildiği, sorunların ve küskünlüklerin unutulduğu müstesna zamanlar. Barış iklimine huzura hem ülkemizde hem de dünyada ihtiyaç olduğu hakim. Depremlerden sonra millet olarak büyük acıyı hissediyoruz. Fakat güçlü ve büyük bir devletiz. Başka yerde çok daha azı gerçekleşmiş olsa altından kalkmak imkansızken bu güçlü devlet yaraları sarabildi. Belki giden canlar geri gelmez ama verilen sözler yerine getirildi. Bayram havasında seçimi de gerçekleştirdik. Bu millet yeni Türkiye yüzyılın kapılarını ardına kadar araladı. Bu seçimlerde kendisinin anayasa yapma konusundaki iradesini de ortaya koydu. Sizlerin de buna olumlu katkı yapacağınızı umuyoruz. Sizlerin de katkısını ve desteğini Meclis’te görürüz diye umuyoruz. Ekonomiyle ilgili beklentilerin farkındayız ama bu millet ve devlet çok büyük. Her türlü zorluğun üzerinden gelebilecek kabiliyetteyiz. İnşallah biz milletin emrinde hizmet yapmaya devam edeceğiz.”
AK Partili Murat Alparslan’ın sözlerinin üzerine CHP’li Nazlıaka konuyu seçimlere getirdi, “Bu seçim ne kadar adil seçimdir şüphelerimizi not etmek isteriz. Dublajlarla montajlarla, devlet gücünün parti gücüne dönüştürüldüğü seçim oldu. Önümüzde yerel seçim var bunların eşitlikçi sürmesini istiyoruz” dedi.
AK Partili isimlerin yeni anayasa desteğine dair ise Nazlıaka, “Var olan anayasaya uymayanlar, AYM’nin kararını tanımıyorum diyenler şimdi nasıl yeni anayasa yapacak bu konudaki şüphelerimi kaydederek iyi bayramlar dileyeyim” diye konuştu.
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre heyet arasında bu ifadelerin ardından tansiyon yükseldi ve karşılıklı siyasi mesajların kayda geçtiği tartışma yaşandı.
Nazlıaka’nın seçim açıklamasını “iç siyasetine dönük” yaptığını ifade eden AK Partili Murat Alparslan, “’Kazandık, kazanıyoruz’ diyenler vardı, bu bir tiyatroydu. Seçimlerin adil hukuki yapıldığına dair şüphe değil milletimizde dünyada yok. Yeni anayasa millet olarak beklentimiz. Anayasaya uymamak beyanını kabul etmek mümkün değil. Biz tüm hukuk çerçevesinde siyaset ürüten bir partiyiz, hukuk ne ise Anayasa Mahkemesi kararı neyse uyarız. Anayasa değişikliğindeki talebimize milletin talebine katlı sağlamanız sizlerin de vesile olmasını isteriz” dedi ve tartışma karşılıklı konuşmalarla sürdü.
Seçim sürecinin adaletsiz gerçekleştiğini sonuçları değil süreci kastettiğini belirten CHP’li Nazlıaka, “Seçim sürecinde dublaj, montaj videolar sizin lideriniz tarafından belirtildi. Bunları kastediyoruz. Anayasa konusu günü geldiğinde değerlendirilecektir” dedi.
Nazlıaka’nın sonuçlara saygı duyduklarını belirttiği sırada AK Partili Murat Alparslan, “Sonuç da güzel oldu. Anadolu irfanı kendini net ortaya koydu. Kimin kimle nasıl birlikte olduğunu gördü. Beğenmediğiniz Anadolu irfanı…” dedi.
Bu sözlere itiraz eden CHP’li Nazlıaka, “’Beğenmediğiniz’ diye bir şey kabul edilemez. Beğenmek beğenmemek diye bir şey siyasetçinin lugatında olamaz. Bizden olanı dışlamak diye bir şey olamaz” diye konuştu.
Heyetler zaman darlığı gerekçesiyle sohbetlerini tamamladı ve AK Parti heyeti CHP Genel Merkezi’nden ayrıldı.
CHP’yi ziyaret eden bir diğer siyasi parti olan MHP’nin heyetinde Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy ve MYK Üyesi Fatih Çetinkaya yer aldı.
Siyaset konuşmak yerine birleştirici duyguları paylaşmak istediğini ifade eden Nazlıaka, “İyi bayramlar diliyoruz” dedi.
Bayramı kutlayan MHP’li Sadir Durmaz ise, “Hem ülkemizde hem dünyada yaşaman sıkıntılar olacak. İsveç’te kutsal kitabımıza yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Buna ziyadesiyle üzüldük. Esenlik içerisinde bayramımızı kutluyoruz. Devlet millet işbirliği ile bütün yaralarımızı sarabiliriz. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin” diye konuştu.
Mesajların kayda geçilmesinin ardından heyet arasında gülüşmelere neden olan diyaloglar da yaşandı. MHP’li Durmaz bayram ziyaretleri kapsamında CHP’nin son adresleri olduğunu ifade etmesinin ardından, “Çaylarımızı içelim. Bu sefer ‘çaylarını içmediler’ derler” sözleri gülüşmeye neden olurken sohbetin devamında çalışmaların yoğunluğuna dair karşılıklı konuşuldu. CHP’li Nazlıaka bunun üzerine, “Yerel seçimlere hazırlık aşamasında kendinizi çok yormayın” dedi ve gülüşmeler sürdü. MHP’li heyet Nazlıaka’ya, “Şimdiden başladık, söz veremeyiz” yanıtını verdi.
CHP heyeti gün içinde ayrıca DSP, İYİ Parti ve HDP’yle de bayramlaştı.
MHP’nin bayramlaşma listesinde AKP, CHP, BBP, DSP ve Yeniden Refah Partisi yer alırken HÜDA PAR yer almadı.
Bahçeli, Hizbullah terör örgütüne ilişkili olduğu iddia edilen HÜDA PAR’ın 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP listelerinden seçime girme kararının ardından açıklama yaparak, “Hür Dava Partisi terörü tümden reddetmiş, hiçbir yasa dışı örgütle bağının olmadığını eğip bükmeden milletimizle paylaşmıştır” demişti.