Yunan siyasetçi Çipras, partisinden Nâzım Hikmet dizesiyle istifa etti

Yunanistan'da genel seçimde yenilgiye uğrayan SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, partisinden istifa etti. İstifa kararını açıklarken Nâzım Hikmet'e atıf yapan Çipras, 'En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır' derken, ülkesi için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Dünya 30 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yunanistan’da yapılan genel seçimlerde büyük bir oy kaybına uğrayan ana muhalefet radikal sol SYRIZA partisinin lideri, eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ani bir kararla partisinin liderliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Seçim sonuçlarının ardından olası istifasını “SYRIZA üyelerinin alacağı kararlara” bırakacağını söylese de parti merkez komitesinde yapılan toplantıdan sonra kameraların karşısına geçip kararını söyledi. Çipras, yenilenecek olan SYRIZA’nın liderliği için yapılacak seçimlerde aday olmayacağını söyledi.

BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in haberine göre, halkın sorunlarını daha iyi anlayacak yeni bir SYRIZA’nın kurulması için elinden geleni yapacağını söylerken, Nâzım Hikmet’in “En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır” dizesini paylaştı.

Çipras, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu heyecan verici yolculukta birlikte olduğum ve olduğumuz SYRIZA’nın binlerce üyesine, dostlarına ve yüz binlerce seçmenine seslenmek istiyorum. Ve onların yanında olmaya devam edeceğimin sözünü vermek istiyorum. Çünkü yolculuk devam ediyor ve en güzel deniz henüz gitmediğimiz denizdir. Her zaman daha iyi bir yarın için umuda hizmet edeceğim” ifadelerini kullandı.

Çipras, istifa kararını açıklarken, 34 yaşındayken yüzde 3.5 oy oranındaki SYRIZA’yı 2015’te yüzde 36 oy oranına taşıdığını ve iflasın eşiğindeki ülkenin yönetimine geldiğini hatırlattı. Kendi dönemindeki zorlukları aktaran siyasetçi, ‘Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a düşmanca bakışlarına, bir dizi tehdit, şantaj ve ülke içinde bazı güçlerin bu tehditlere destek vermesine karşın, SYRIZA’nin dik durduğunu ve ülkeyi bataklıktan çıkarmayı başardığı için gurur duyduğunu’ belirterek, “En büyük başarılarımızdan biri de, yıllardır çözüm bulamayan Makedonya sorununu çözmekte gösterdiğimiz cesaret oldu” dedi.

Hatırlanacağı gibi Yunanistan’da pazar günü yapılan genel seçimde mevcut Başbakan Kiryakos Miçotakis ve partisi iktidarını korurken, SYRIZA tarihi bir düşüş yaşamış ve yüzde 17.8 oy oranında kalıp 47 milletvekili çıkarabilmişti.

Yunanistan'da Miçotakis bu kez büyük zafer kazandıYunanistan’da Miçotakis bu kez büyük zafer kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.