ChatGPT ile sohbete ara: Tüm zamanların en iyi yapay zeka filmleri

Şimdiye kadar yapılmış en iyi yapay zeka konulu filmler hangileri? Peki onlar bugünü tahmin edebilmişler mi? ChatGPT ile diyaloğunuza biraz ara vermek isterseniz, buyurun Stanley Kubrick'in 1968 yapımı '2001: Bir Uzay Macerası'ndan Arnold Schwarzenegger'li 'Terminatör'e kadar uzanan bir listeye.

Kültür Sanat 3 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Arnold Schwarzenegger 'The Terminator' filminde.

Hayatı önce kolaylaştıran sonra zindana çeviren robotlar, yapay zeka ürünleri, zihin okuyan makineler ve daha fazlası…Bunların hepsini filmlerde gördük. Çok uzak ve imkansız geldi, sadece filmlerde olur sandık. Lakin bugün durum çok farklı. Yapay zeka teknolojileri filmleri gerçeğe, gerçeği de filmlerde gördüklerimize dönüştürerek sınırları muğlaklaştırıyor.

Hemen tüm filmlerin temel sorusu da belli: Yapay zeka insanlığı yok edecek mi? Filmin sonu bellidir: Bir kahraman çıkar, kendini ve sevdiklerini feda eder ama sonunda zalim düşmanı yener. Gerçek hayatta bu soruyu düşünmemize -en azından şimdilik- gerek yok. O nedenle The Guardian’ın yapay zeka konulu en iyi filmler  listesine bakmak hepimize iyi gelebilir. The Guardian yazarı Stuart Heritage, aralarında ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Wall-E’, ‘Matrix’, ‘Westworld’, ‘Blade Runner’ ve ‘Her’ gibi filmlerin olduğu 20 yapımlık bir liste hazırladı.

Sürpriz yapalım listenin ilk sırasıyla başlayalım. ‘Terminatör/(1984)’ ve ‘Terminatör: Kıyamet Günü(1991)’ zirvede. Hemen arkasından 1968 yapımı ‘2001: Bir Uzay Macerası’ geliyor. Üçüncü sırada ise “Bir robot ayaklanması hakkında yapılmış açık ara en komik film” notuyla Mike Rianda imzalı ‘The Mitchells vs the Machines (2021)’ filmi var. Gözleriniz Joaquin Phoenix’li ‘Her’ü aradı biliyoruz, o da hemen dördüncü sırada. Kült yapım Matrix listenin sekizinci sırasından göz kırparken 2022 yapımı Gerard Johnstone’un ‘M3gan’ı da listede kendine yer bulmuş.

Yıllardır Hollywood, yapay zeka konusunun ekmeğini yiyor, onlarca film aracılığıyla robotların ve yapay zekanın olasılıklarını ve tehlikelerini keşfetmeye çalışıyor. ChatGPT ile diyalogunuza biraz ara vermek isterseniz, bu film listesi yardımınıza koşabilir.

10Haber antik kentleri geziyor: Son durak Troya10Haber antik kentleri geziyor: Son durak Troya

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.